You are here

İşletmelerde Marka ve Marka Stratejileri

Brand and Brand Strategies in Businesses

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.23929/javs.44

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
Brand is name, symbol, design and all items that separates it from competing products offered by the company. One of the most important differentiation tool that distinguishes a brand from others is the brand name. For the success of the brand, determination of a visual expression style that will remind consumers of the brand is effective, as well as selection of appropriate strategies and the determination of brand name. In today’s world where the possibility of getting a share of the market of generic products is very low, creating a brand and add value to the brand requires a long planning process. Nowadays, the impact of brand value on the business value is known and for this purpose various calculation methods developed so that using appropriate branding strategies for the company’s products is mandatory. In case of implementation of brand strategy which is appropriate for product, sector and firm’s marketing strategies, firms provide themselves an advantages in this race. Therefore, correct identification and implementing of brand strategy must be done. The purpose of this study is to investigate the brand and brand strategy.
Abstract (Original Language): 
Marka; isim, sembol, dizayn ve firmanın sunduğu ürünleri rakiplerinden ayıran tüm öğelerdir. Bir markayı diğerlerinden ayıran en önemli farklılaştırma araçlarından biri marka adıdır. Markanın başarısında uygun strateji seçimi ve marka adının belirlenmesi kadar tüketiciye markayı hatırlatacak görsel bir ifade tarzının belirlenmesi de etkili olmaktadır. Markasız ürünlerin pazardan pay alma ihtimalinin çok düşük olduğu günümüz dünyasında marka yaratmak ve markaya değer katmak uzun bir planlama süreci gerektirmektedir. Marka değerinin işletme değerine etkilerinin bilindiği, bu amaçla çeşitli hesaplama yöntemlerinin geliştirildiği günümüzde, bir işletmenin ürünlerine uygun markalaşma stratejileri kullanması zorunludur. Ürüne, sektöre, pazara ve firmanın pazarlama stratejilerine uygun marka stratejileri uygulanması durumunda, firmalar bu yarışta kendilerine avantaj sağlamaktadırlar. Dolayısıyla marka stratejilerinin doğru belirlenmesi ve uygulanması gerekir. Bu çalışmanın amacı marka ve marka stratejilerinin incelenmesidir.
28
39

JEL Codes:

REFERENCES

References: 

Aaker, A. D., (1996). Building Strong Brands, The Free Press, New York.
Aktaş, R. & Akçaoğlu E. (2005), “İstersen Markalaş(ma): Küresel Değer Zincirinde Türk Firmalarının Konumu”, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Marka Yönetim Sempozyumu, 14-15 Nisan 2005.
Alkin, K., Bulu, M. & Kaya, H. (2007). İller Arası Rekabet Endeksi: Türkiye’deki İllerin Rekabetçilik Seviyelerinin Göreceli Olarak Ölçülebilmesi İçin Bir Yaklaşım, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı 11, 221-235.
Ar, A.A., (2004). Marka ve Marka Stratejileri, Detay Yayıncılık, İstanbul.
Ateş, R., (2006, Mart 15). Macerayı Sevmeyen Şirketler Hep Kazanıyor. http://www.markastrateji.com/2006/03/macerayi-sevmeyen-sirketler-hep-kaz...
Blythe, J., (2001). Pazarlama İlkeleri (Çev: Yavuz Odabaşı), Bilim Teknik Yayınevi, İstanbul.
Borça, G., (2008). Marka İnşaatının 9 Basamağı. (2008, Şubat 19).
Bradley, F., (1995). Marketing Management, Providing, Communicating and Delivering Value. Cambridge: Prentice Hall.
Cop R. & Çiftçi S., (2007). Marka ve Marka Yönetimi Kavramları: Üniversite Öğrencilerinin Kot Pantolon Marka Tercihlerine Yönelik Bir Araştırma, Finans Politik & Ekonomik Yorumlar Dergisi, 13(1-2), 69-88.
Daria, I., (1990). The Fashion Cycle, Simon and Schuster, New York.
Dereli, T. & Baykasoğlu, A., (2007). Toplam Marka Yönetimi, Hayat Yayıncılık, İstanbul.
Ekdi, B., (2005). Marka İmajı Yaratma ve Yerleştirme, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
Elitok, B., (2003). Hadi Markalaşalım, Sistem Yayıncılık, İstanbul.
Ercan M.K., Öztürk, M.B., Demirgüneş K., Başçı E.S. & Küçükkaplan İ. (2010). Marka Değerinin Tespiti, İMKB Yayınları, İstanbul.
İTO (İstanbul Ticaret Odası), (2006). İşletmelerin Tüketici Odaklı Marka Stratejisi, İstanbul Ticaret Odası, İstanbul.
Karpat, I., (2000). Marka Yönetimi Süreci ve Tanıtımın Rolü, Ege Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, İzmir.
Vuran, Y. & Afşar, A. (2016). İşletmeler Açısından Marka ve Marka Stratejileri, International Journal of Academic
Value Studies, 2 (7) : 28-39. (ISSN:2149-8598).
39
International Journal of Academic Value Studies 2016, 2 (7) : 28-39.
Kırdar, Y., (2001). Marka Stratejilerinin Oluşturulması; Coca- Cola Örneği, Review of Social, Economic & Business Studies, 3/4, 233-250, <http://www.fbe.emu.edu.tr/journal/ doc/34/34Article13.pdf
Kotler, P., (1976). Pazarlama Yönetimi Çözümleme, Planlama ve Denetim, (ikinci Basım), Ayyıldız Matbaası, Ankara.
Küçük, R., (2005). Algılama Marka İmajı Marka Konumlandırma Kavramları, Yeditepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eğitim Yönetimi ve Denetimi Yüksek Lisans Programı, Proje, İstanbul.
Mackrell, A., (1997). An Illustrated History of Fashion, Costume and Fashion Pres, New York.
Marangoz, M., (2006). Tüketicilerin Marka Fonksiyonu Algılamaları İle Satınalma Sonrası Davranışları Arasındaki İlişki, D.E.Ü. İ.İ.B.F. Dergisi, 21(2), 107-128.
Mucuk, İ., (2001). Pazarlama İlkeler (Ve Örnek Olaylar), (13. Basım), Türkmen Kitabevi, İstanbul.
Öngüt, Ç.E., (2007). Türk Tekstil ve Hazır Giyim Sanayinin Değişen Dünya Rekabet Şartlarına Uyumu, İktisadi Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü Uzmanlık Tezi, Yayın No: DPT2703.
Ören, K. & Yüksel, H., (2012). “Marka İşveren” Veya “İşveren Markası” Kavramı: Bu Kavramın İnsan Kaynakları Yönetimi Bağlamında Ve İşçi Devir Hızı Kapsamında Değerlendirmesi”, Kamu-İş, 12(3), 31-52.
Özel, Ç., (2001). Marka Lisansı Sözleşmesi, Seçkin Yayıncılık, Ankara.
Özgül, E., (2001). Marka Yaratım/Geliştirme Süreci: Üretici Markaların Yaratım/ Geliştirme Sürecinin Analizi Ve Türk Bira Sektörüne Yönelik Bir Uygulama. Yüksek Lisans Tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Pazarlama Programı, İzmir.
Öztürk, R.G., (2007). Marka Farkındalığı Yaratmada Ürün Yerleştirmenin Etkisi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Anabilim Dalı Reklamcılık Ve Tanıtım Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
Porter, M.E., (1980). Competitive Strategy, Free Press, New York.
Pride, W.M. & Ferrell, O.C., (2000). Marketing Concepts and Strategies. Houghton Mifflin Company, Boston, New York.
Sevindik, E., (2007). Marka Değeri Ölçümleme Metotları Ve Lastik Endüstrisinde Bir Uygulama, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
Tek, Ö.B., (1997). Pazarlama İlkeleri, Türkiye Uygulamaları, Global Yönetimsel Yaklaşım, (Yedinci Baskı), Cem Matb, İstanbul.
Wood, L., (2000). “Brands and Equity: Definition and Management”, Management Decision, 38(9), 662-669.
Yarıcı, E., (2007). Dünya Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründeki Eğilimler Çerçevesinde Türk Tekstil ve Konfeksiyon Sektörü İçin Bir Strateji Önerisi: Marka Yaratmak, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı Uluslar arası İşletmecilik Programı Yüksek Lisans Tezi, İzmir.
Yılmaz, G. & Yılmaz, E.G. (2010). “Personel Seçim Sürecinde İşveren Markalama ve Örgütsel Çekiciliğin Önemi” Yönetimde İnsan Kaynakları Çalışmaları, Editor: YELBOĞA Atilla, Turhan Kitapevi, Ankara.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com