FEELING THREATENED IN INTERPERSONAL RELATIONS, PSYCHIC ISOLATION AND RELIGIOSITY: AN EMPIRICAL STUDY ON UNIVERSITY STUDENTS
Journal Name:
- bilimname
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
The objective of this study is to examine the relationship between religiosity (religious ways of life and subjective religiosity perceptions) and feeling threatened in interpersonal relations and psychic isolation with regard to religion psychology. Another objective of the study is to examine the levels of feeling threatened in interpersonal relations and psychic isolation in terms of pre-determined socio-cultural and demographic variables. To this end, the research population of the study was selected as the students at Bursa Uludağ University and Çanakkale Onsekiz Mart University. Whereas the sample group consists of a total of 632 female and male students who are continuing their educations at various different faculties and departments at these universities. The study was carried out using survey technique and “personal information form”, “religiosity scale”, “scale of feeling threat in interpersonal relations” and “psychic isolation scale” have been used as data acquisition tools. It was determined as a result of the study that there is a statistically significant and positive relationship between the levels of threat university students feel in interpersonal relations and religiosity levels (religious ways of life and subjective religiosity perceptions). In addition, a statistically significant relation was not determined between the psychic isolation levels of students and their religiosity levels. Also, it was determined according to various socio-cultural and demographic variables that there are statistically significant differences and relations between students feeling threatened in interpersonal relationships and psychic isolation levels.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Bu araştırmanın temel amacı, üniversiteli öğrencilerde dindarlık (dinsel yaşantı biçimleri ve öznel dindarlık algısı) ile kişiler arası ilişkilerde tehdit hissetme ve psişik izolasyon arasındaki ilişkiyi din psikolojisi açısından incelemektir. Araştırmanın bir diğer amacı, söz konusu öğrencilerin kişiler arası ilişkilerde tehdit hissetme ve psişik izolasyon düzeylerinin belirlenen sosyo-kültürel ve demografik değişkenler açısından araştırılmasıdır. Bu bağlamda araştırma evrenini Bursa Uludağ Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Örneklemini ise söz konusu üniversitelerin değişik fakülte ve bölümlerinde öğrenim gören toplamda 632 kız ve erkek öğrenci teşkil etmektedir. Anket tekniği kullanılarak gerçekleştirilen araştırmada veri toplama aracı olarak “kişisel bilgi formu,” “dindarlık ölçeği,” “kişilerarası ilişkilerde tehdit hissetme ölçeği” ve “psişik izolasyon ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda üniversiteli gençlerin kişiler arası ilişkilerde tehdit hissetme düzeyleri ile dindarlık düzeyleri (dinsel yaşantı biçimleri ve öznel dindarlık algıları) arasında anlamlılık derecesinde pozitif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bunula birlikte öğrencilerin psişik izolasyon düzeyleri ile dindarlık düzeyleri arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır. Ayrıca araştırma sonucunda, bazı sosyo-kültürel ve demografik değişkenlere göre öğrencilerin kişiler arası ilişkilerde tehdit hissetme ve psişik izolasyon düzeylerinde anlamlılık düzeyinde farklılıklar ve ilişkiler olduğu tespit edilmiştir.
FULL TEXT (PDF):
- 2