You are here

KATILIM ÖNCESİ AB KIRSAL KALKINMA FONLARI IPARD KIRSAL TURİZM DESTEKLERİNİN İNCELEMESİ

Pre-Accession EU Rural Development Funds IPARD Examination of Rural Tourism Support

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
In Turkey, the most important employment source in rural areas is rural activities and in the meantime, people who live in the rural areas are able to provide fringe benefit through tourism activities apart from the production of local products which can be sorted as other employment sources. Developments of the rural areas have been accelerated through the application of EU and Rural Development Programs in our country. In this context, IPARD is one of the promotions intended for the realization of rural development. Within the scope of IPARD, the title of Rural Tourism exists along with the promotion of rural activities. While getting the promotions, with the micro-scale family businesses' being beneficiaries, fringe benefit opportunities for rural residents can be provided. With this study, the investments in Gulf of Edremit and within the scope of Pre-Accession to European Union Rural Development Program IPARD have been examined and the problems and the hindering factors have been tried to put forward. Regarding the research results, problems such as these have been determined: the investors become aware of the promotions incidentally, they come across with problems particularly about buying the machines and the equipment, and the entitled promotion amount is interfered due to the items retained as inappropriate expense after the contract.
Abstract (Original Language): 
Türkiye'de kırsal alanlarda en önemli istihdam kaynağı tarımsal faaliyetler olmakla birlikte diğer istihdam kaynakları olarak sıralayabileceğimiz yöresel ürünlerin üretilmesi dışında turizm faaliyetleri ile de kırsalda yaşayanlar ek gelir sağlayabilmektedirler. AB ve ülkemizde uygulanan kırsal kalkınma programları ile kırsal alanların gelişmesi de hızlanmaktadır. Bu bağlamda kırsal kalkınmayı gerçekleştirmeye yönelik desteklerden biri de IPARD'dır. IPARD kapsamında tarımsal faaliyetlerin desteklenmesi yanında kırsal turizm başlığına da yer verilmektedir. Desteklerden faydalanırken mikro ölçekli küçük aile işletmelerinin de faydalanıcı olması ile kırsalda yaşayan insanlara ek gelir imkânı sağlanabilmektedir. Bu çalışma ile Edremit Körfezinde bulunan ve Avrupa Birliği'ne "Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı IPARD kapsamında; "Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme" tedbiri kapsamında yapılan yatırımlar incelenmiş sorunlar ve aksayan yönler ortaya konmaya çalışılmıştır. Araştırma sonuçları doğrultusunda yatırımcıların tesadüfi olarak desteklerden haberdar oldukları, özelikle makine ekipman alımında sorunlar yaşandığını, almaya hak kazanılan destek tutarının sözleşme sonrası uygun olmayan harcama olarak tespit edilen kalemler sebebiyle kesintiye uğradığı gibi sorunlar tespit edilmiştir.
84
100

REFERENCES

References: 

ALTUNDAĞ, H. (2008), "AB Kırsal Kalkınma Politikasında Leader Yaklaşımının Yeri ve Türkiye'de Uygulamaya Yönelik Yapılan Çalışmalar", Uzmanlık Tezi, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı, Ankara.
98
AKADEMİK BAKIŞ DERGİSİ Sayı: 57 Eylül - Ekim 2016
Uluslararası
Hakeml
i Sosyal Bilimler E-Dergisi
ISSN:1694-528X İktisat ve Girişimcilik Üniversitesi, Türk Dünyası
Kırgız - Türk Sosyal Bilimler Enstitüsü, Celalabat - KIRGIZİSTAN
http://www.akademikbakis.org
ALTUNIŞIK, R., Çoşkun, R., Yıldırım, E. ve Bayraktaroğlu, S. (2010), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri. 6.Baskı, Sakarya: Sakarya Kitabevi.
AKÇA, H., Esengün, K.ve Saygılı, M.. (2002), Kırsal Alanların Kalkındırılmasında Kırsal Turizmin Rolü, Standart Dergisi, sayı, 470, ss. 29-35.
AB Bakanlığı (2015), "AB Ortak Tarım Politikası" www.ab bakanlığı, http://www.ab.gov.tr/index.php?p=49844&l=1, E.T:11.09. 2015.
AVCIKURT C. ve Köroğlu, Ö. (2008), "Kırsal Turizm", Turistik Ürün Çeşitlendirmesi, Editörler: N. Hacıoğlu ve C. Avcıkurt, Nobel Yayın Dağıtım, s. 61-82, Ankara.
BERG, B. L. (2001), Qualitative Research Methods for The Social Sciences. Allyn and Bacon, Boston.
DEMİO
L
. A. (1983), Farm Tourism in Europe, Tourism Management, Volume 4, Issue 3, Pages 155-166.
DIRDAR, B. M. (2008),
Katılı
m Öncesi AB Fonları ve Kırsal Kalkınma Fırsatlar, Sorunlar ve Türkiye İçin Öneriler, DPT Yayınları No:2764, Ankara.
DPT. (2006), "Dokuzuncu Kalkınma Planı", Kırsal Kalkınma Özel İhtisas Komisyonu, Kırsal Kalkınma Politikaları Alt Komisyonu Raporu, 2007-2013,171-172, Ankara.
DPT. (2000), "Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı" Kırsal Kalkınma Özel İhtisas Komisyonu
Raporu, Ankara.
FLEİSCHER,
A.
; Pizam, Abraham (1997), Rural tourism in Israel, Tourism Management. 18¬6, ss. 367-372.
GÜLHAN, G. (2007), "Doğal ve Kültürel Değerlere Sahip Alanlarda Turizm Potansiyellerin Saptanması ve Değerlendirilmesi Selçuk ve Çevresi Örneği", Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
SLAVİC
I
, P.; Serge Schmitz(2013), FARM TOURISM ACROSS EUROPE , Europ. Countrys. 4-2013 • ss. 265-274, Department of Geography, Faculty of Arts, University of Ljubljana.
KARASAR, N. (2005),
Bilimse
l Araştırma Yöntemi, Nobel yayın Dağatım, Ankara.
LOBO, R. E., Goldman, G. E.,
Jolly
, D. A., Wallace, B. D., Schrader, W. ve Parker, S. A. (1999), Agritourism Benefits Agriculture in San Diego County. Erişim Tarihi: 12.05.2014 http://www.sfc.ucdavis.edu/agritourism/agritourSD.html.
ÖZTAŞ, C. (2012), Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türk Dünyası Araştırmaları,99.197:71-92 Ankara.
SARACOĞLU, M., İ. H. Duman, A. Şahin (2006), Türkiye de Kırdan Kente Göç Olgusu Üzerinde Kırsal Kalkınma Politikalarının İşlevselliği, Ekev Akademi Dergisi,1.10-28.
SOYKAN, F., (1999), Doğal Çevre ve Kırsal Kültürle Bütünleşen Bir Turizm Türü: Kırsal Turizm'. Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi (Türkçe). Yıl: 10, Mart-Haziran, 67-75.
SOYKAN, F. (2006), "Avrupa'da Kırsal Turizme Bakış Açısı ve Kazanılan Deneyim" II.. Balıkesir Turizm Kongresi, Nisan 2006.
99
V
AKADEMİ
K BAKIŞ DERGİSİ
A Sayı: 57 Eylül - Ekim 2016
Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler E-Dergisi
£j ISSN:1694-528X İktisat ve Girişimcilik Üniversitesi, Türk Dünyası Kırgız - Türk Sosyal Bilimler Enstitüsü, Celalabat - KIRGIZİSTAN http://www.akademikbakis.org
IŞIK, N. T., ve BAYSAL, D. T. (2011), Avrupa Birliği'ne Uyum Sürecinde Türkiye'de Kırsal Kalkınma Politikaları: Genel bir Değerlendirme. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 12(1), 165.
T.C. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı (2011), Kırsal Kalkınma Planı 2010-2013, Ankara. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı İPARD Programı 2007-2013: 288.
TKDK (2015a), Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı IPARD, Teknik Proje Hazırlama Rehberi.
TKDK (2015b), Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı IPARD, Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi.
Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı(2006), Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı IPARD Programı 2007-2013.
TOKSARI Murat ve S. Can (2008), "Küreselleşme Sürecinde Turizm Çeşitlendirmesinde Yeni Bir Yaklaşım: Kırsal Turizm", Balıkesir Üniversitesi Turizm İşletmecilik ve Otelcilik Yüksekokulu III. Balıkesir Ulusal Turizm Kongresi, 17 - 19 Nisan, 229-232.
USTA, Ö. (2001), "Genel Turizm", Anadolu Matbaacılık, İzmir.
WOODS, M. (2011). Rural Abingdon and New York: Routledge.
YARCAN,
Ş
. (1998), "Türkiye'de Turizm ve Uluslararasılaşma", Turhan Kitabevi, Ankara.
YILDIRIM Ali, H. Şimşek (2008), Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Seçkin Yayınevi, Ankara.
ZEYREK, A. Nadir. (2008), "Besni'de Alternatif Turizm Potansiyeli", Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi: Gaziantep Üniversitesi, Cilt:7, Sayı:2, ss.451-466.
100

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com