You are here

GIDA SEKTÖRÜNDE İNOVASYON: GÜMÜŞHANE İLİ YÖRESEL ÜRÜNLERİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA

INNOVATION IN THE FOOD INDUSTRY: AN APPLICATION İN GÜMÜŞHANE CITY's LOCAL PRODUCTS

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
Recently, innovation has become one of the most important tools in the competitiveness of the countries and in the development of the regions and of the provinces. All of the sectors in the manufacturing industry has been very important and has been indispensable value for national economies. The food industry is always preserved its importance in these sectors. In particular, parallel to the development of food industry, the importance of innovation will make significant contributions to the businesses. In this context, the survey was performed about the innovation practice for businesses that producing local products in the Gümüşhane province of the Eastern Black Sea Region. The obtained data were analyzed using the SPSS statistical software. According to the results obtained from the study, it has been found that there are significant differences between product innovation and innovation benefits, but contrary to expectations, innovation there is not any difference between service innovation and innovation benefits.
Abstract (Original Language): 
İnovasyon, son zamanlarda ülkelerin rekabet edebilirliğinde ve bölgelerin, illerin gelişmesinde en önemli araçlardan biri haline gelmiştir. İmalat sanayisi içerisinde yer alan sektörlerin hepsi çok önemlidir ve ülke ekonomileri için vazgeçilmez değere sahiptir. Bu sektörler içerisinde gıda sektörü her zaman önemini korumaktadır. Özellikle inovasyonun önemini, gıda sektörünün yaşadığı gelişmelere paralel olarak inovasyonun oynadığı rolü ortaya koymak, işletmelere önemli katkılar sağlayacaktır. Bu doğrultuda, Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan Gümüşhane ilinde faaliyette bulunan yöresel ürünleri üreten işletmelere inovasyon uygulamalarına yönelik olarak anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler SPSS istatistiksel programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda, ürün inovasyonu ve inovasyon faydası arasında anlamlı farklılıkların olduğu belirlenmiş, ancak beklenenin aksine, hizmet inovasyonu ve inovasyon faydası arasında anlamlı farklılıklar bulunamamıştır.
115
124

REFERENCES

References: 

BUZZELL,R.D. ve NOURSE,R.E.M.,
Produc
t Innovation in Food Processing:1954-1964,
Boston, Harward Private School of Business, 1967'den aktaran G.GALİZZİ
123
AKADEMİK BAKIŞ DERGİSİ
Sayı: 57 Eylül - Ekim 2016
Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler E-Dergisi
ISSN:1694-528X İktisat ve Girişimcilik Üniversitesi, Türk Dünyası
Kırgız - Türk Sosyal Bilimler Enstitüsü, Celalabat - KIRGIZİSTAN
http://www.akademikbakis.org
veL.VENTURİNİ,
Economic
s of Innovation: The Case of Food Industry, (editors) Physica-Verlag Heidelberg, Germany, 1996.
CAN,F.,
Dünyad
a ve Türkiye'de Araştırma Geliştirme Faaliyetlerine Yönelik Vergisel Teşvikler, Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Maliye Anabilim Dalı Maliye Programı Yüksek Lisans Tezi, Trabzon, Haziran 2007.
CENGİZ,E., AYYILDIZ,H. ve KIRKBİR,F., "Yeni Ürün Geliştirme Sürecinin Başarısında Etkili Olan Faktörler", Erciyes Üniversitesi İİBF Dergisi, Sayı 24, ss.133-147, Ocak-Haziran 2005.
KUŞAT,N, ve KÖSEKAHYAOĞLU, L, "Gıda Sektöründe Ürün ve İyileştirilmiş Ürün İnovasyonları: Batı Akdeniz Bölgesi Şekerleme, Kakao ve Çikolata Alt Sektörü Üzerine Bir Uygulama" Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, Sayı: 3 ss.193-215. 2011.
GÜRBÜZ,E. ve DEMİRER,Ö., "Ürünlerin Ekonomik, Sosyal ve Çevresel Başarılarının Belirlenmesi: Türkiye Gıda Sektörü Araştırması", Dokuz Eylül Üniversitesi İİBF Dergisi, C.21, S.1, s.85-107, 2006.
ILORLM.O., J.S.OKE ve S.A.SANNI, "Management
o
f New Product Development in Selected Food Companies in Nigeria", Technovation, 20, s.333-342, 2000.
KIRIVLA.,
Kârl
ı Büyümenin Reçetesi: İNNOVASYON, Sistem Yayıncılık:559, İstanbul,
2006.
SCHNEIDER, G,K, ve CERİTOĞLU,A,B, "Yöresel Ürün İnovasyonunun Tüketici Satın
Alma Davranışı ve Ödeme Eğilimi Üzerine Etkisi-İstanbul İlinde Bir Uygulama", Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi, Sayı:06, ss.29-52, Temmuz 2010.
TOPÇU,Y., "Gıda Sanayinde Üretim ve Pazarlama Politikalarının Toplam Kalite Yöntemiyle Entegre Edilebilirliğinin Değerlendirilmesi", Tarım Ekonomisi Dergisi, C.10, s. 27¬41, Aralık 2004.
NICHOLAS,F.
"Combine
d Roles of Process and Product Innovations in the Food Industries", s. 341-353, (in G.Galizzi and L.Venturini, eds., Economics of Innovation: The Case of Food Industry), Heidelberg:Physica-Verlag, 1996.
TOZANLI,S., M.DONDURAN
v
e A.ATAAY, Uluslararası Rekabet Stratejileri: Türkiye Gıda Sanayi, TÜSİAD Rekabet Stratejileri Dizisi:10, İstanbul, Eylül 2007.Tan, E., Türkiye Geleneksel Gıda Ürünleri Projesi, II. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Van, 27-29 Mayıs, 2009.
TÜSİAD, Ulusal İnovasyon Sistemi, Kavramsal Çerçeve, Türkiye İncelemesi ve Örnekleri, Yayın No: TÜSİAD-T2003/10/362, Ekim 2003.
YARARLANILAN İNTERNET KAYNAKLARI
Türk Dil Kurumu 2009.
http://www.tdk.gov.tr/TR/sozBul.aspx7tF6E10F8892433CFFAAF6AA84981B2EF05A... 56518CA (İndirilme Tarihi: 22 Haziran 2015).
124

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com