You are here

KURUMSAL KAYNAK PLANLAMASI (ERP) VE ERP YAZILIMI KULLANAN BİR İŞLETMENİN İNCELENMESİ

ENTERPRISE RESOURCE PLANNING (ERP) AND THE INVESTIGATION OF A COMPANY USES ERP

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
Enterprise Resource Planning (ERP) systems are tightly integrated business functions as well as purchasing , production, inventory management, accounting, finance, quality management, human resources, sales , logistics and provides the flow of information to the whole business and to the relevant users, and requested data can be produced . In this article various definitions of ERP are given, the characteristics of ERP, and development of ERP are shown. In the second part of the study, a metal company that is using ERP, is compared with before of the usage of ERP by performance criteria. It has detected with the comparing and the interpretation of the findings that the efficiency in the company is increased and users workload has decreased. It is realized that, by the comparison of the activities in a number of previously activity of companies operating has become available . In terms of activities investigated company has a high rate of increase in performance was observed.
Abstract (Original Language): 
Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP***) yazılımları satın alma, üretim, stok yönetimi, muhasebe, finans, kalite yönetimi, insan kaynakları, satış, lojistik gibi işletme fonksiyonlarını bütünleşik bir biçimde tek bir veri tabanında toplayan ve işletmenin tamamına ve ilgili kullanıcılara, her fonksiyon ile ilgili bilgi akışı sağlayabilen, istenen verinin elde edilebildiği uygulamalardır. Bu makalede ERP sistemleri ile ilgili çeşitli tanımlara yer verilmiş, ERP sistemlerinin özellikleri ve gelişimi gösterilmiştir. Çalışmanın ikinci kısmında ise ERP kullanmaya başlayan bir metal üretim firmasının kullanımdan önceki durumu ve kullanmaya başladıktan sonraki durumu, belirlenen performans kriterleri bağlamında mukayese edilmiştir. Bulguların karşılaştırılıp yorumlanmasıyla firmada verimliliğin arttığı, kullanıcılar açısından iş yükünün hafiflediği gözlemlenmiştir. Faaliyetlerin kıyaslanmasıyla firmada daha önceden kullanılmayan bir takım faaliyetlerin de kullanılabilir hale geldiği tespit edilmiştir. İncelenen faaliyetler açısından bakıldığında firma performansındaki artışın yüksek oranda olduğu görülmüştür.
166
177

REFERENCES

References: 

Aydın, A.O. (2003). Kurumsal Kaynak Planlama Yazılımlarının Kalite Özgüllüklerinin
Belirlenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
Bayraktar, E. ve Efe, M. (2006), "Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) ve Yazılım Seçim Süreci", Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı:15, s.689-710.
Bingi,
P.
, Sharma, M.K. ve Golda, J.K. (1999), "Critical Issues Affecting an ERP Implementation", Information Systems Management, Vol: 16, No:3, s.7-14.
Chen, I.J. (2001), "Planning for ERP systems: Analysis and future trend", Business Process Management Journal, Vol:7, No:5, s.374-386.
Cruz-cunha, M.M. (2010), Enterprise Information Systems for Business Integration in SMEs,
Business Science Reference, USA.
Çağlıyan
, V. (2012), "Kurumsal Kaynak Planlama Yazılımı Kullanımının İşletme
Performansı Üzerine Etkisi: Örnek Olay Çalışması". Niğde Üniversitesi İİBF Dergisi,
Sayı:1, s.159-178.
176
V
AKADEMİ
K BAKIŞ DERGİSİ
A Sayı: 57 Eylül - Ekim 2016
Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler E-Dergisi
£j ISSN:1694-528X İktisat ve Girişimcilik Üniversitesi, Türk Dünyası Kırgız - Türk Sosyal Bilimler Enstitüsü, Celalabat - KIRGIZİSTAN http://www.akademikbakis.org
Davenport, T.H. (1998), "Putting the enterprise into the enterprise system", Harvard Business Review, July-August, s.121-131.
Erdil, A. ve Başlıgil, H. (2011), "Kurumsal Kaynak Planlamanın Endüstriyel İşletme Bünyesinde Kurulması- Kurulumunda Karşılaşılan Sorunlar ve Çözümleri", XI. Üretim Araştırmaları Sempozyumu Bildiriler Kitabı, İstanbul, s. 624-640.
http://global.sap.com/turkey/about/index.epx
http://www.ias.com.tr/4/8/ias-hakkinda.htm
http://www.logo.com.tr/biz-kimiz
http://www.netsis.com.tr/netsis-hakkinda/
Keçek, G. & Yıldırım, E. (2010). "Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) Sisteminin Analitik Hiyerarsi Süreci AHP _le seçimi: Otomotiv Sektöründe Bir Uygulama", Süleyman Demirel Üniversitesi iktisadi ve idari Bilimler Fakültesi Dergisi, 15(1): 193-211.
Klaus, K., Rosemann, M. ve Gable, G.G. (2000): "What is ERP?", Information Systems Frontiers, 2(2), ss.141-176.
Laudon, K.C., Laudon, J.P. (2002), Management Information Systems, New Jersey: Prentice Hall.
Laughlin, S.P. (1999), "An ERP game plan", Journal of Busines Strategy, Vol:20, No:1, s.32-37.
Levine, S. (1999) "The ABCs of ERP", America's Network, Vol:103, No:13, s.54.
Mabert, V.M., Soni A., ve Venkataramanan, M.A. (2000): "Enterprise
Resource Planning Survey Of USA Manufacturing Firms", Production And Inventory
Management Journal, 41(2), ss.52-58.
Macvitte, L. (2001), "Buckle up: implementing an ERP takes time and patience," Network Computing, Vol:12, No:6, s.97-100
Miller, G. ve Sprague L. (1975), "Behind The Growth in Materials Requirements Planning", Harvard Business Review, s.83-91.
Minahan, T. (1998), "Enterprise resource planning: strategies not included", Purchasing,
Vol:125, No:1, s. 112-127. O'leary, D. (2000): Enterprise Resource Planning Systems: Systems, Life Cycle, Electronic
Commerce, and Risk, Cambridge University Press: Cambridge, MA.
Paksoy, T. (2004),
Tedari
k Zinciri Yönetiminde Dağıtım Ağlarının Tasarımı ve
Optimizasyonu: Bir Örnek Olay ve Genetik Algoritmalara Dayalı Deneysel Bir
Çalışma, Selçuk Üniversitesi Doktora Tezi.
Rajagopal
, R.(2002): "An Innovation Diffusion View Of Implementation Of Enterprise
Resource Planning (ERP) Systems And Development Of A Research Models",
Information & Management 40, ss. 87-114. Verschoyle-king, A. (1999): "A New Role For Treasury In The Age Of ERP", TMA Journal,
19(3), ss.59-60.
177

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com