You are here

ORHUN YAZITLARININ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİM PROGRAMINDA YER ALAN DEĞERLER ÇERÇEVESİNDE İNCELENMESİ

THE EXAMINATION OF THE ORKHON INSCRD7TIONS ON THE BASIS OF VALUES IN SOCIAL STUDIES CURRICULUM

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of Author
Abstract (2. Language): 
A number of artifacts is undertake important tasks for the formation of values and transmission to future generations. In this context, it is a good source of Turkish history and culture of one of the most important works of Orkhon Inscriptions point to educate the next generation of individuals with the desired value. Determination of the values in the Orkhon inscriptions there are notable in this respect. Accordingly, the main objective of the research is to determine to what extent the values Orkhon inscriptions overlaps with the ones that desired to be gained in Social Studies. Qualitative research approach adopted in the context of the research document analysis technique, expression contained in the Orkhon Inscriptions were analyzed through content analysis. Seventeen of the twenty values supposed to be taught in Social Studies Curriculum are in the Orkhon Inscriptions (to be fair, give importance to family unity, independence / freedom, peace, science, diligence, solidarity, sensitivity, integrity, aesthetics, tolerance, respect, love, responsibility, patriotism and charity). Only in the inscription "hospitality, Concern for a healthy and clean" values weren't encountered. Based on these findings; Orhun Inscriptions on the values of the located and to gain social studies curricula have reached the conclusion that consistent with some desired value. Benefiting from Orkhon Inscriptions value education activities in this respect are recommended
Abstract (Original Language): 
Değerlerin oluşmasında ve gelecek nesillere aktarımında birtakım eserler önemli görevler üstlenmektedir. Bu bağlamda Türk tarihinin ve kültürünün en önemli eserlerinden biri olan Orhun Yazıtlarının gelecek nesillerin istenilen değerlere sahip bireyler olarak yetiştirilmeleri noktasında iyi bir kaynak niteliği taşıdığı düşünülmektedir. Bu doğrultuda araştırmanın temel amacı; Orhun Yazıtlarında yer alan değerleri belirlemektir. Nitel araştırma yaklaşımının benimsendiği araştırmada doküman incelemesi tekniği kapsamında, Orhun Yazıtlarında yer alan ifadeler içerik analizi yoluyla çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda Orhun Yazıtlarında Sosyal bilgiler öğretim programında kazandırılmaya çalışılan -adil olma, aile birliğine önem verme, bağımsızlık/özgürlük, barış, bilimsellik, çalışkanlık, dayanışma, duyarlılık, dürüstlük, estetik, hoşgörü, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik ve yardımseverlik- yirmi değerin on yedisine yer verildiği görülmüştür. Sadece "misafirperverlik, sağlıklı olmaya önem verme ve temizlik" değerlerine rastlanmamıştır. Bu bulgulara dayalı olarak; Orhun Yazıtlarında yer alan değerlerin, Sosyal bilgiler öğretim programında yer alan ve kazandırılması istenilen birtakım değerlerle örtüştüğü sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre Sosyal bilgiler derslerinde değer eğitimi etkinliklerinde Orhun Yazıtlarından yararlanılabileceği söylenebilir.
47
61

REFERENCES

References: 

Acun, İ., Yücel, C, Önder, A. ve Tarman, B. (2013). Değerler: Kim Ne Kadar Değer Veriyor? Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 6(1), 191-206.
Alyap, L. (2014). Köl Tigin Anıtının Batı Yüzü Üzerine Görsel Bir Tasarım Denemesi. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi Sayı: 3(1), 1-21.
Aygün, S. (1994). Kül Tegin ve Bilge Kağan Yazıtlarında Kadın Üzerine Kısa Bir İnceleme. Kültür Dergisi, Ocak-Şubat, 103, 58-61.
Batur, Y. ve Yücel, Z. (2012). Ahmet Efe'nin Çocuk Hikâyelerinde Değer Eğitimi ve Hikâyelerin Türkçe Eğitimine Katkısı. Turkish Studies, 7(4), 1031-1049.
Batur, Z. ve Yıldırım, G. (2013). Orhun Yazıtlarında Anlama Ve Anlatma Becerileri. Turkish Studies, 8(4), 313-333.
Cihan, K. A. (2002). Orhon Yazıtlarındaki "Bilge" Terimi Üzerine. Felsefe Dünyası, 1(3), 89-101.
Çakıcı, E. (2011). Milli Eğitim Bakanlığının 2004 Yılında Tavsiye Ettiği Yüz Temel Eserdeki Yerel Romanlar Aracılığıyla Edebiyat Öğretiminde Değerler Öğretimi Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çanakkale.
Durmuş, İ.(2007). Arkeolojik Kalıntı, Buluntu ve Yazılı Belgelere Göre Kül Tigin-Bilge Kağan Anıtlıkları ve Bu Anıtlıklardaki Türk Kültür Unsurları. Gazi Türkiyat, 1, 35-58.
Enginün, İ. (2010). Orhun Yazıtları: Besleyici Güç. Orhon Yazıtlarının Bulunuşundan 120 Yıl Sonra Türklük Bilimi ve 21. Yüzyıl 3. Uluslararası Türkiyat Araştırmaları Sempozyumunda sunulmuş bildiri. Hacettepe, ANKARA.
Ergin, M. (2003). Orhun Abideleri. İstanbul: Boğaziçi Yayınları.
Köksel, B.
(2011)
. Orhon Yazıtlarında Kadın. E-Journal of New World Sciences, 6(2), 331-341.
Kuljanova, B. (2010). Eski Türk Anıtlarındaki Halk Birliği ve Memleket Bütünlüğü Ülküsü («Orhon» ve «Kutadgu Bilig» Eserlerine Göre). Orhon Yazıtlarının Bulunuşundan 120 Yıl Sonra Türklük Bilimi ve 21. Yüzyıl. 3. Uluslararası Türkiyat Araştırmaları Sempozyumu. Hacettepe, ANKARA.
59
AKADEMİK BAKIŞ DERGİSİ Sayı: 55 Mayıs - Haziran 2016 Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler E-Dergisi
ISSN:1694-528X İktisat ve Girişimcilik Üniversitesi, Türk Dünyası Kırgız - Türk Sosyal Bilimler Enstitüsü, Celalabat - KIRGIZİSTAN http ://www. akademikbakis. org
Mandaloğlu, M. (2012). İslamiyet'ten Önce Türklerde Toplantı ve Törenler. 7X4, 16(2), 211-232.
Milli Eğitim Bakanlığı. (2013). Milli Eğitim Bakanlığı 5. sınıf sosyal bilgiler programı. Ankara: MEB Yayınları.
Mert, O., Alyılmaz, S., Bay, E. ve Akbaba, S. (2009). Orhun Yazıtlarındaki Toplumsal Değerlerin Öğretmen Adayları Tarafından Algılanma Düzeyi Üzerine Bir İnceleme.
Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi The Journal of International Social Research, 2(9), 279-287.
Mindivanlı, E., Küçük, B. ve Aktaş, E. (2012). Sosyal Bilgiler Dersinde Değerlerin Aktarımında Atasözleri ve Deyimlerin Kullanımı. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 1(3), 93-101.
Orhan, S., Gedik, M. ve Bulut, M. (2012). Orhun Abideleri İle Gençliğe Hitabenin Sundukları Mesajlar Açısından Mukayesesi Üzerine Bir İnceleme. The Journal of Academic Social Science Studies, 5(8), 907-915.
Özcan, H. (2002). Türk Kültüründe Hoşgörü ve Örnek Bir Tip Olarak Alevî/Bektaşi Hoşgörüsü. Doğu Batı Bağlamında Uluslararası Türk Dili ve Kültürü Konferansında sunulmuş bildiri. Sumnu Piskopos Konstanstin Preslavski Üniversitesi, Sumnu-Bulgaristan.
Pamir, A. (2009). Orta - Asya Türk Hukukunda "Töre" Kavramı. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 58(2), 359-375.
Sever, M. (2010). Orhun Yazıtlarındaki Bazı Kavramları Yeniden Okumak. Orhon Yazıtlarının Bulunuşundan 120 Yıl Sonra Türklük Bilimi ve 21. Yüzyıl. 3. Uluslararası Türkiyat Araştırmaları Sempozyumu. 727-73 3
Şenocak, E. (2001). Göktürk Yazıtlarında Türk Halk Edebiyatı Unsurları. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11(2), 165-176.
Tekşan, K. (2012). Türkçe Dersi Değerler Eğitiminde Kutadgu Bilig'in Kullanımı. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 13(3), 1-17.
Türkmen, F. (2013). Kök-Türk Abidelerinde Millî Kimlik Hassasiyeti. Millî Folklor, 25(9)7,

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com