You are here

GİTMEDEN GÖÇMEK: BİR FOTOĞRAFÇININ DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ ÜZERİNE

IMMIGRATING WITHOUT LEAVING: UPON WHAT A PHOTOGRAPHER LEADS US TO THINK

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
https://doi.Org/10.17572/mj2015.1.224241
Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
This article discusses the concept of migration by embracing a philosophical approach inspired by a comtemporary photography artist's, Alicia Savage's, artworks. As a multi-faceted concept, migration not only should be understood in the sense of physical mobilization but also, as this article argues, it might be considered in terms of "distance" and matter of deterritorialization which is experienced by the subject who embraces self-contemplation as a state of mind in Deleuzian sense. Pointed out by Deleuze, line of flight that deterritorialized subject has drawn refers to creative processes, produced through art, music and literature which may lead the subject disjointing from the hegemonic rhetoric of society where he/she resides, without any need of a spatial mobilisation. In this regard, Alicia Savage's photographic style can be thought of as a visual projection of this Deleuzian sense of deterritorialized subject.
Abstract (Original Language): 
Bu çalışmada, göç kavramı, çağdaş fotoğraf sanatçısı Alicia Savage'ın fotoğraflarından esinlenilerek felsefi bir kavrayışla ele alınmıştır. Yalnızca fiziksel mobilizasyonla tanımlanamayacak kadar çok katmanlı bir olgu olarak göç, bu çalışmada "mesafe" kavramıyla birlikte düşünülmüş ve kendi hakikati üzerine düşünen öznenin deneyimlediği haliyle, bir "yersizyurtsuzluk" meselesi olarak tartışılmıştır. Deleuze ve Guattari'nin ifadesiyle, yersizyurtsuzlaşmış öznenin çizdiği kaçış çizgisi, hiçbir mekânsal mobilizasyona gerek duymaksızın resimle, müzikle ve edebiyatla vb. yaratıcı faaliyetlerle ortaya çıkan ve düşünen öznenin yaşadığı toplumun başat değerlerine mesafe almasıyla sonuçlanan bir oluş/haline-geliş halidir. Bu çalışmada, Alicia Savage'ın fotoğrafları üzerinden, mesafe alma temelinde gerçekleşen bu oluşun/haline-gelişin nasıl görselleştiği tartışılmaktadır.
224
241

REFERENCES

References: 

Adorno, T. W. (2000). Minima Moralia. O. Koçak ve A. Doğukan (Çev.). İstanbul: Metis. Alicia Savage resmi websitesi. Erişim: 20.04.2015 http://aliciasavage.com/ Bachelard, G. (2013). Mekânın Poetikası. A. Tümertekin (Çev.). İstanbul: İthaki. Baudrillard, J. (2005). Şeytana Satılan Ruh ya da Kötülüğün Egemenliği. O. Adanır (Çev.). Ankara: Doğu Batı.
Deleuze, G. ve Guattari, F. (1992). Felsefe Nedir? T. Ilgaz (Çev.). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
Deleuze, G., ve Parnet, C. (1990). Diyaloglar. A. Akay (Çev.). Ankara: Bağlam.
(240)
IVfcmentDERGi
2015, 2(1): 224-241
Gamze Hakverdi
Deleuze, G. ve Parnet, C. (2007). Dialogues II European Perspectives. H. Tomlinson ve B.
Habberjam (Çev.).
Ne
w York: Columbia. Freud, S. (1919). The "Uncanny". J. Strachey (Der.), içinde, (YerTutucu1) The Standard
Edition of Complete Psychological Works of Sigmund Freud Volume XVII An Infatile
Neurosis and Other Works (s. 218-256). London: Hogart Press. Heidegger, M. (2008). Düşüncenin Çağırdığı. A. Aydoğan (Çev.). İstanbul: Say. James, W. (1912). Essays in Radical Empricism. New York: Riverside. Sartre, J.-P. (2010). Varlık ve Hiçlik Fenomenolojik Ontoloji Denemesi. T. Ilgaz ve G.
Çankaya Eksen. (Çev.). İstanbul: İthaki. Woolf, V. (2013). Kendine Ait Bir Oda. S. Öncü (Çev.). İstanbul: İletişim.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com