THE EFFECTS OF CAPITALIST GLOBALIZATION ON SOCIO-ECONOMIC AND POLITICAL SPHERE: AN OPPORTUNITY OR THREAT TO STABILITY AND DEVELOPMENT
Journal Name:
- Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
Capitalism not fully inserted in the Middle East, but the effects are increasing day by day is a phenomenon. It is not possible to claim that the West's offer of capitalism brought prosperity and happiness to humanity. Twin brothers globalization and capitalism as a process which is extremely problematic in human aspects continues to gain leverage in the region.
Globalization, as an instrument of capitalist values which is carrier and spreader, is transforming the region. Through globalization of capitalism caused in justice in income distribution, social, economic and political inequalities has caused major social and political problems in the Arab world. In there gion that globalization feeds, such as transparency, democracy, human rights should be considered as an opportunity. However, from this aspect that is understood to be the far distanceto be covered.
In this study emphasizes that in the region there is need to expand politically liberal democratic values, external interventions to the region economically, socially and politically caused destabilization, regional actors have to develop cooperation oportunities with regional and non-regional actors based on interdependence theory on meximumlevel.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Kapitalizm, Ortadoğu’da tam yerleşememiş ama etkileri gün geçtikçe artan bir olgudur. Kapitalizmin Batı’nın sunduğu haliyle insanlığa refah ve mutluluk getirdiğini iddia etmek çok mümkün değildir. İkiz kardeşler olan küreselleşme ve kapitalizm, insani yönü son derece sorunlu olan bir süreç olarak bölgede mevzi kazanmaya devam etmektedir.
Küreselleşme, kapitalist değerleri taşıyıcı ve yayıcı bir enstrüman olarak bölgeyi dönüştürmektedir. Küreselleşmenin, kapitalizm aracılığıyla neden olduğu gelir dağılımındaki adaletsizlikler, sosyal, ekonomik ve politik eşitsizlikler, Arap dünyasında büyük sosyal ve siyasal sorunlara neden olmaktadır. Bölgede küreselleşmenin beslediği şeffaflık, demokrasi, insan hakları gibi olgular ise birer fırsat olarak değerlendirilmelidir. Ancak bu bakımdan da kat edilmesi gereken çok mesafe olduğu anlaşılmaktadır.
Bu çalışmada bölgenin politik olarak liberal demokratik değerlerin yaygınlaştırılmasına ihtiyacının olduğu, bölgeye dıştan müdahalelerin bölgeyi ekonomik, sosyal ve politik yönden istikrarsızlaştırdığı, bölgesel aktörlerin, bölge ve bölge dışı aktörlerle karşılıklı bağımlılık teorisi eksenli işbirliği olanaklarını maksimum düzeyde geliştirmesi gerektiği savunulmaktadır.
FULL TEXT (PDF):
- 2