You are here

ÇANDIR EKOLOJİK KÖYÜ PROJESİ KAPSAMINDA ORGANİK TARIM UYGULAMALARININ ÇEVREYE VE EKOTURİZME ETKİLERİNİN TURİZM İŞLETMECİLERİ TARAFINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

EVALUATION OF THE EFFECTS OF ORGANIC AGRICULTURE APPLICATIONS ON ECO-TOURISM AND ENVIRONMENT AT THE SCOPE OF ÇANDIR ECOLOGICAL VILLAGE PROJECT BY TOURISM OPERATORS

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
Rapid increase in the world population and the developments in the industrialization gave birth to many problems relating human health and the environment. One of the core reasons is the intensive use of chemical inputs in agriculture in order to increase production dramatically. Organic farming is a form of agriculture in which chemical inputs are strictly excluded. Eco-villages are models of sustainable settlements in cultural, ecological and economic context. Çandır was preferred for the case study because of its rich natural, historical and cultural resources which were seen as main parts of eco-tourism supply. The aim of the study should be noted this study methodology includes literature search and questionnaires with tourism manager. Besides, inquiry papers (survey) has been applied to the tourism operators. Findings indicate that residents’ attitudes about the economic, social and environmental impacts of rural tourism are in general favorable and that they want to participate in rural tourism activity
Abstract (Original Language): 
Dünya nüfusundaki hızlı artış ve sanayileşmede yaşanan gelişmeler çevre ve insan sağlığı konularında pek çok sorunu da beraberinde getirmiştir. Sorunların başında tarımda üretim artışı sağlamak için yoğun olarak kimyasal girdi kullanılması gelmektedir. Organik tarım insana ve çevreye dost bir üretim şeklidir. . Eko-köyler, ekolojik, ekonomik ve sosyo-kültürel anlamda sürdürülebilir yerleşim modelleridir. Çandır, eko-turizm arzının temel parçalarını oluşturan zengin doğal yapısı, tarihi ve kültürel kaynakları nedeniyle örnek çalışma alanı olarak seçilmiştir. Çalışma kapsamında, alanla ilgili kaynakça taraması, turizm işletmeleri yetkilileri ile yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Bunun yanında, sorgulama kâğıdı (anket) hazırlanmış, turizm işletmecilerine uygulanmıştır. Araştırmada bulgular, yerel işletmecilerin genel olarak kırsal turizmin gelişiminin ekonomik sosyal ve çevresel açıdan olumlu sonuçlar yaratacağı görüşünde olduğunu ve katılmak istediğini göstermektedir.
48
52

REFERENCES

References: 

[1] Abbott, L. K. ve Manning, D. A.,"Soil health and related ecosystem services in organic agriculture" Sustainable Agriculture Research, 4(3), p116, 2015. [2] Albayrak, A., Özkul, E., İpar, M. S., ve Demirer, D. “Ekolojik köy projesinin yerel değerlerin pazarlanması kapsamında değerlendirilmesi: Örnek olay çalışması”, 18. Ulusal Pazarlama Kongresi Bildiri Kitabı, 181-193, 2013. [3] Altındişli, A. ve Aksoy, U. “Organik tarımın Dünya’da ve Türkiye’deki durumu”. Türkiye Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi, 2010.
[4] Álvaro-Fuentes, J., Easter, M., ve Paustian, K., "Climate change effects on organic carbon storage in agricultural soils of northeastern Spain" Agriculture, ecosystems & environment, 155, 87-94, 2012.
[5] Aydın, O., "AB'de Kırsal Turizmde ilk 5 Ülke ve Türkiye'de Kırsal Turizm", KMÜ Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 14 (23), 39-46, 2012.
[6] Caldicott, J. ve Fuller, D. "The Concept and relevance of Ecotourısm to indigenous economic and human Development in remote Australian communitıes", Centre For Regıonal Tourism Researc, Occasional Paper N. 6: 1-1, 2005.
[7] Demiryürek, K., "Organik tarım kavramı ve organik tarımın dünya ve Türkiye’deki durumu" GOÜ, Ziraat Fakültesi Dergisi, 28(1), 27-36, 2011. [8] Haron, S. A., Paim, L. ve Yahaya, N., “Towards sustainable consumption: an examination of environmental knowledge among Malaysians.” International Journal of Consumer Studies, 29(5), 426-436, (2005).
[9] Karaer, F. Ve Gürlük, "Gelişmekte Olan Ülkelerde Tarım- Çevre- Ekonomi Etkileşimi", Doğuş Üniversitesi Dergisi, 4(2), 197-206, 2003.
[10] Kayış, A. Parametrik Hipotez Testleri, Kalaycı, Ş., "SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri", Asil Yayın Dağıtım Ltd.Şti., Ankara, ss.403-419, 2005. [11] Kim, Y. ve Choi, S. M., “Antecedents of green purchase behavior: An examination of collectivism, environmental concern, and PCE” Advances in Consumer Research, 32, 592, 2005.
[12] Mahanta, M. G. D."Ecotourism and Dibru-Saikhowa National Park" Journal of Agriculture and Life Sciences Vol, 1(1).91-94, 2014.
[13] Sipahi, B., Yurtkoru, E.S. ve Çinko, M. "Sosyal Bilimlerde SPSS'le Veri Analizi", Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş., İstanbul, 2010.
[14] Turhan, Ş., "Tarımda Sürdürülebilirlik ve Organik Tarım", Tarım Ekonomisi Dergisi, 11(1), 13-24, 2005. [15] Türker, F.M. ve Aydın, İ.Z., “Ekoturizmin Orman Köyleri Kalkınmaları Üzerindeki Sosyo- Ekonomik Etkilerinin Ölçümü (Camili Biyosfer Örneği)”, III. Ulusal Karadeniz Ormancılık Kongresi, I: 115-129, 2010.
[16] Yavuzaslanoğlu, E. Ve Yavuz, M.,"Karaman'ın Tarım Turizmi Yönünden Potansiyeli", KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi 14(22), 31-33, 2012.
[17] Yazıcıoğlu, Y. ve Erdoğan, S., "Spss Uygulamalı Bilimsel Araştırma Yöntemleri", Detay Yayıncılık, Ankara, 2007.
[18] Zhang, H., ve Lei, S. L., "A structural model of residents’ intention to participate in ecotourism: The case of a wetland community", Tourism Management, 33(4), 916-925, 2012.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com