FROM TRADITION TO FUTURE: BOOK OF DEDE KORKUT
Journal Name:
- Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
The fact that the individual is equipped with the experiences, traditions and customs, beliefs and history of the society to which he/she belongs, and possesses the codes of the society is described as "acculturation". Two notions called "collective memory" and "cultural memory" come into play during the acculturation process of the individual.
The basic methods of collective memory and cultural memory transfer can be classified as verbal transfer, written transfer, visual transfer and material transfer. Folkloric products are one of the most important elements enabling the transfer of collective memory and cultural memory. Transfer of the folkloric products to the next generations is possible provided that they are updated according to the contemporary needs. From this point of view, tradition has a nature allowing for individual creativity. Folkloric products develop through change, thus they have a centuries old legacy of use and transfer.
The Book of Dede Korkut, of which we have currently only two copies, is dated back to late 14th century or early 15th century. The Book of Dede Korkut uses the written means in the transfer of cultural memory. In addition to that, and considering the verbal tradition presented in narrations and various other versions of the work existing in today's Turkic world, this work also uses the verbal means in the transfer of cultural memory which was the reason for creating the text.
In this article, firstly the types and methods of the cultural memory transfer are emphasized, and then attention is drawn to the importance of the practical folklore. Later, the works bringing the Book of Dede Korkut from past to present are introduced, and findings and recommendations for realizing the cultural memory transfer by updating the tradition in the example of the Book of Dede Korkut are presented.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Bireyin; ait olduğu toplumun deneyimleri, gelenek ve görenekleri, inançları ve tarihi gibi zaman içerisinde edindiği birikimle donanarak, o topluma ait olması ve toplumun kodlarına sahip olması "kültürlenme" olarak nitelendirilir. Bireyin kültürlenme sürecinde "toplumsal hafıza" ve "kültürel bellek" olarak adlandırılan iki kavram devreye girmektedir.
Toplumsal hafıza ve kültürel bellek aktarımının temel yöntemleri en basit şekilde sözlü aktarım, yazılı aktarım, görsel aktarım ve maddi aktarım olarak sınıflandırılabilir. Halk bilgisi ürünleri, toplumsal hafıza ve kültürel bellek aktarımını sağlayan en önemli unsurlardandır. Halk bilgisi ürünlerinin gelecek kuşaklara aktarılması, ürünlerin zamanın ihtiyaçlarına göre güncellenmesiyle mümkündür. Bu açıdan gelenek, bireysel yaratıcılığa izin veren bir yapıdadır. Değişirken gelişen halk bilgisi ürünleri, böylelikle asırlar boyunca kullanım ve aktarım bağlamına sahip olmaktadır.
Bugün elimizde sadece iki nüshası bulunan Dede Korkut Kitabı'nın yazılış tarihi 14. yüzyılın sonu-15. yüzyılın başı olarak tahmin edilmektedir. Dede Korkut Kitabı, kültürel bellek aktarımında yazı aracılığını kullanmaktadır. Bununla birlikte eserin oluşum sebebi, anlatmalarda sunulan sözlü gelenek ve günümüzde Türk boyları arasında tespit edilen versiyonları dikkate alındığında, eserin kültürel bellek aktarımında söz aracılığını da kullandığını söylemek mümkündür.
Bu makalede, öncelikle kültürel bellek aktarımının türleri ve yöntemleri üzerinde durulmuş ve uygulamalı halk biliminin önemine dikkat çekilmiştir. Daha sonra Dede Korkut Kitabı'nı geçmişten günümüze taşıyan çalışmalar tanıtılmış, geleneğin güncellenmesi yoluyla kültürel bellek aktarımının Dede Korkut Kitabı örneğinde gerçekleştirilmesine yönelik tespit ve öneriler sunulmuştur.
FULL TEXT (PDF):
- 1