You are here

“RİSÂLETÜ’N-NUSHİYYE” VE “VAGZ-I AZAT” TA NEFİS TERBİYESİ

PURIFICATION OF NAFS (THE SOUL) IN “RİSALETUN NUSHİYYE” AND “VAGZ-I AZAT”

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
10.5505/pausbed.2017.04880
Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Risaletun Nushiyye by Yunus Emre is a masnavi based on one’s attempt to deal with his inner bad sides in order to overcome his nafs (the soul). In this work of art, the ways to be a perfect human being through one’s struggle with his nafs in this temporary world, which is an exam place for mankind, are discussed. Another work of art namely “Vagz-ı Azat” by Dövletmemmet Azadı has the characteristics of a sermon in poetic form. In this work, Azadı stated his ideas on social, political, religious, economical matters and so on. Another issue highly emphasized by Azadı is purification of nafs. In the study, the notion of “nafs” that has a crucial role in one’s spiritual maturity and the issue of purification of nafs were presented with examples from both of the works comparatively. This review on the poets who lived in different places and time periods also aims to demonstrate the shared values and common expressions and phrases in the literature of Turkish world.
Abstract (Original Language): 
Yunus Emre’nin “Risâletü’n-Nushiyye”si, bireyin nefsi ile başa çıkabilmesi için yaptığı mücadeleyi konu edinen bir mesnevidir. Eserde insan için imtihan yeri olan bu geçici dünyada, kişinin nefsi ile olan mücadelesi ve insan-ı kâmil olma yolları anlatılmaktadır. Dövletmemmet Azadı’nın “Vagz-ı Azat” adlı eseri manzum bir nasihatname özelliği taşımaktadır. Azadı, bu eserinde sosyal, siyasi, dinî, iktisadi vb. meselelerde görüşlerini ortaya koymuştur. Azadı’nın üzerinde durduğu konulardan biri de nefsin terbiyesidir. Çalışmada kişinin manevi olgunluğu için büyük önem taşıyan nefis kavramı ve nefsin terbiyesi konusu, her iki eserden örnekler verilerek karşılaştırmalı bir şekilde ele alınmıştır. Birbirinden ayrı sahalar ve farklı zaman diliminde yaşayan iki şairin eserleri üzerine yapılacak bu inceleme, Türk dünyasının iki önemli edebî sahasının müşterek değerlerini ve ifade kalıplarının tespitine katlıda bulunmayı da amaçlamaktadır.
349
351

REFERENCES

References: 

GODAROV, R. (2012). Dövletmemmet Azadı Eserler Yıgındısı, Uludağ Üniversitesi Basımevi, Bursa.
GÜNAY, U. (1991). “Yunus Emre’ye Dair”, Yunus Emre ile İlgili Makalelerden Seçmeler, (haz. Hüseyin Özbay, Mustafa Tatçı), Kültür Bakanlığı Yay., Ankara.
AŞIROV, A. (2013). Magtımgulı – Eserler Yıgındısı I-II, Ilım Neşiryatı, Aşgabat.
HAMZAYEV, M. Y. (1962). Türkmen Diliniñ Sözlügi, Türkmenistan Ilımlar Akademiyasınıñ Neşiryatı, Aşgabat.
SAĞLAM S. (2016). “Kutadgu Bilig”, “Sedd-i İskenderi” ve “Vagz-ı Azat”ta Adalet Kavramı, İsmail Çetişli Hatıra Kitabı. (Ed. Mehmet Sürur Çelepi), Akçağ Yay., Ankara.
TATÇI M. (2008). Yunus Emre Divan ve Risâletü’n-Nushiyye, H Yayınları, İstanbul.
ULUDAĞ, S. (2006). “Nefis”, Diyanet İslam Ansiklopedisi, C.32, İstanbul.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com