You are here

AR&GE - PATENT HARCAMALARI VE TEKNOLOJİK İLERLEMENİN EKONOMİK BÜYÜME ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: AMPİRİK BİR UYGULAMA

AN AMPIRICAL ANALYSIS ON EFFECTS OF THE R&D - PATTENT EXPENDITURES AND TECHNOLOGICAL PROGRESS ON ECONOMIC GROWTH

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
With the rapid spread of globalization, the borders between the countries have gone away, and the countries have become more dependent on each other. One of the areas where addiction has emerged is technology. Technology is of great importance in terms of country economy. Increasing competition power of countries, technological progress for economic growth and development is a necessity. The prerequisite for this is that R&D and patent spending are given sufficient attention. In this study, R&D and patent expenditures for the Turkish economy and the effect of technological progress on economic growth in 1989-2012 period were investigated. Firstly, simple regression analysis, ADF unit root test and causality test were applied to determine the long-run relationship between the variables. According to the findings obtained from the analyzes, there is a two-way positive relationship between R&D expenditures and economic growth. There is also a significant relationship between technological development and economic growth. However, no significant relationship was found between economic growth and patent spending. In essence, it is of vital importance to increase investment in R&D activities and technological progress to accelerate economic growth in Turkey.
Abstract (Original Language): 
Küreselleşmenin hızla yayılması ile ülkeler arasındaki sınırlar ortadan kalkmış, ülkeler birbirine daha çok bağımlı hale gelmiştir. Söz konusu bağımlılığın ortaya çıktığı alanlardan birisi de teknolojidir. Ülke ekonomisi açısından teknoloji büyük önem arz etmektedir. Ülkelerin rekabet gücünün artması, ekonomik büyüme ve kalkınma için teknolojik ilerleme zorunluluk arzetmektedir. Bunun ön koşulu da AR&GE ve patent harcamalarına yeterince önem verilmesidir. Bu çalışmada 1989-2012 döneminde Türkiye ekonomisi için AR&GE ve patent harcamaları ile teknolojik ilerlemenin ekonomik büyüme üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bahsi geçen değişkenler arasındaki uzun dönemli ilişkinin belirlenmesi için öncelikle basit regresyon analizi, ADF birim kök testi ve nedensellik testi uygulanmıştır. Analizlerden elde edilen bulgulara göre, AR&GE harcamaları ile ekonomik büyüme arasında iki yönlü pozitif ilişki mevcuttur. Teknolojik gelişme ve ekonomik büyüme arasında da anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ancak, ekonomik büyüme ile patent harcamaları arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır. Öz olarak, Türkiye’de ekonomik büyümenin hız kazanması için AR&GE faaliyetleri ve teknolojik ilerlemeye yönelik yatırımların arttırılması hayati önem arzetmektedir.
215
221

REFERENCES

References: 

AGHION P. ve HOWITT P. (1998). “Endogenous Growth Theory”, The Canadian Journal of Economics, Vol. 32: 1338-1341.
AĞIR H. ve UTLU S. (2011). “AR&GE Harcamaları ile Ekonomik Büyüme Arasındaki Nedensellik ĠliĢkileri: OECD Ülkeleri Örneği”, Uluslararası 9. Bilgi Ekonomi ve Yönetim Kongresi Bildirileri, 2011, 269-280.
ATUN, R. ve WILD. I.H.J. (2006). Innovation, Patents and Economic Growth, Discussion Paper. Imperial Collage of London and Tanaka Business School.
GENÇ, M. C. ve ATASOY Y. (2010). “AR&GE Harcamaları ve Ekonomik Büyüme ĠliĢkisi: Panel Veri Analizi”, The Journal of Knowledge Economy&Knowledge Management, Volume Fall: 27-34.
Göçer Ġ. (2013). “AR&GE Harcamalarının Yüksek Teknolojili Ürün Ġhracatı DıĢ Ticaret Dengesi ve Ekonomik Büyüme Üzerindeki Etkileri”, Maliye Dergisi, s.165.
GROSSMAN, G. M. ve HELPMAN, E. (1991). Innovation and Economic Growth in the Economy, The MIT Press.
Gülmez A. ve Akpolat A.G. (2014). “AR&GE & Ġnovasyon ve Ekonomik Büyüme: Türkiye ve AB Örneği için Dinamik Panel Veri Analizi”, AĠBÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 14(2): 1-17.
GÜLMEZ, A. ve YARDIMCIOĞLU, F. (2012). “OECD Ülkelerinde AR&GE Harcamaları ve Ekonomik Büyüme ĠliĢkisi: Panel EĢbütünleĢme ve Panel Nedensellik Analizi (1990-2010)”, Maliye Dergisi, 163: 335-353.
HALL, B. H. ve MAIRESSE, J. (1995). “Exploring the Relationship Between the R&D and Productivity in French Manufacturing Firms”, Journal of Econometrics, Vol. 65: 263-293.
MACKINNON, J.G. (1991). “Critical Values for Cointegration Tests”, Ed. R. F Engle, C. W. J Granger, Long Run Economic Relationship, Readings in Cointegration. New York: Oxford University Press.
Akademik AraĢtırmalar ve ÇalıĢmalar Dergisi
Cilt: 9, Sayı: 17, Yıl: 2017
Journal of Academic Researches and Studies
Vol: 9, No: 17, Year: 2017
221
MERCAN, B., GÖKTAġ, D. ve GÖMLEKSĠZ, M. (2011). “AR&GE Faaliyetleri ve GiriĢimcilerin Ġnovasyon Üzerindeki Etkileri: Patent Verileri Üzerine Bir Uygulama”, Paradoks Ekonomi Sosyoloji ve Politika Dergisi, 7(2): 27-44.
ÖZCAN, B. ve ARI, A. (2014). AraĢtırma GeliĢtirme Harcamaları ve Ekonomik Büyüme ĠliĢkisi: Panel Veri Analizi. Maliye Dergisi,166: 39-55.
ROMER, P. M. (1990). “Endogenous Technological Change”, Journal of Political Economy, 98(5): 71-101.
SARAÇ, T. B. (2009). “AraĢtırma GeliĢtirme Harcamalarının Ekonomik Büyüme Üzerindeki Etkisi: Panel Veri Analizi”, Anadolu International Conference in Economics, 17-19 Haziran 2009, EskiĢehir.
SCHUMPETER, J. A. (1943). Capitalism, Socialism and Democracy. London: Allen and Unwin.
SEYĠDOĞLU, H. (2009). Uluslararası Ġktisat Teori Politika ve Uygulamaları, Güzem Can Yayınları. No. 24. GeliĢtirilmiĢ 17. Baskı
TABAN, S. ve KAR, M. (2014). Kalkınma Ekonomisi, Bursa: Ekin Basın Yayın Dağıtım.
Türkiye ĠĢ Bankası (2013). Dünyada ve Türkiyede AR&GE Faaliyetleri, Ġktisadi AraĢtırmalar Bölümü.
YAYLALI, M., AKAN, Y. ve IġIK C. (2010). “Türkiye’de AR&GE Yatırım Harcamaları ve Ekonomik Büyüme Arasındaki EĢbütünleĢme ve Nedensellik ĠliĢkisi: 1990-2009”, The Journal of Knowledge Economy&Knowledge Management, 7(2): 13-26.
YILMAZ, Ö. ve AKINCI, M. (2011). “Ġktisadi Büyüme ile Cari ĠĢlemler Bilançosu Arasındaki ĠliĢki: Türkiye Örneği”, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 15(2): 363-37.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com