You are here

DİLLER İÇİN AVRUPA ORTAK BAŞVURU METNİ IŞIĞINDAİLAHİYAT VE İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTELERİ ARAPÇA HAZIRLIK SINIFLARINDAÖLÇME VE DEĞERLENDİRME SİSTEMİNİN GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK ÇERÇEVE PROGRAMI ÖNERİSİ

FRAMEWORK PROPOSAL FOR THE DEVELOPMENT OF ASSESSMENT AND EVALUATION SYSTEM IN THE PREPARATORY ARABIC YEARS OF THE FACULTY OF THEOLOGY AND ISLAMIC SCIENCES UNDER THE GUIDANCE OF THE COMMON EUROPEAN FRAMEWORK OF REFERENCE FOR LANGUAGES (CEFR)

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.12259
Abstract (2. Language): 
Over the past decade, in conditions mandated by terms, Turkish educational institutions have witnessed an unprecedented development in Arabic language teaching. In the whole country, dozens of Faculty of Theology and Islamic Sciences have been opened preparatory Arabic schools to gain the Arabic accumulation for students that will be required in undergraduate education. Despite the abundance of these faculties, there are serious language level differences among the graduates of the preparatory schools. This difference is not among the students of different universities but among the students in the same university. This situation has attracted the attention of researchers and has led us to focus on existing measurement assessment systems in universities in order to develop it. The subjects of this research are the low language level that is required to take development of a measurement evaluation system in the preparatory Arabic schools of the Faculty of Theology and Islamic Sciences and advantage of international criteria and the contradictions in this area, and contradiction in the field. The main question of the survey is: How can a framework program for language assessment and evaluation be built by taking advantage of The Common European Framework of Reference for Languages (CEFR) in Arabic education programs in preparatory schools? In order to answer this question, we first need to answer the following questions: 1. What is the situation of system of measuring and evaluating the language level in Arabic Preparatory classes? 2. What is the rate of consensus of preparatory school students about the measurement and evaluation system in the faculty? 3. How can The Common European Framework of Reference for Languages (CEFR)be used for the system of measuring and assessing language skills in Arabic programs in preparatory schools. 4. What are the characteristics of the framework program to be used in measuring the language skills proposed for Arabic programs in the preparatory schools? The method of identification and analysis was followed in this study. A questionnaire was used as a tool for data. The results show that there are serious deficiencies in the measurement and evaluation system in the Arabic Preparatory Schools and there is no consensus even among practitioners in the same university. The research suggests a framework program for the field of assessment and evaluation at the level of administrators, teachers, students and faculty.
Abstract (Original Language): 
Geçtiğimiz on yılda Türk eğitim kurumları Arapça öğretimi alanında şartların zorunlu kıldığı, daha önce görülmemiş bir gelişmeye şahitlik etmiştir. Ülke genelinde onlarca İslami İlimler ve İlahiyat fakültesi açılmış olup, bu fakültelerin çoğunluğu, lisans eğitiminde bazı derslerin öğretiminde gerekli olan Arapça birikimi öğrencilere kazandırmak amacıyla bünyesinde Arapça Hazırlık Sınıfları açmıştır. Bu fakültelerin sayısının bir hayli fazla olmasına rağmen hazırlık sınıflarından mezun olan öğrenciler arasında dil seviyesi bakımından ciddi farklar vardır. Dahası, bu farklılıklar, farklı üniversitelerin öğrencileri arasında değil bizzat aynı üniversitedeki öğrenciler arasında bile mevcuttur. Bu durum araştırmacıları üniversitelerdeki mevcut ölçme değerlendirme sistemlerini geliştirmeye odaklanmaya itmiştir. Bu araştırmanın konusu İlahiyat ve İslami İlimler fakültelerinde Arapça Hazırlık Sınıflarından mezun olan öğrencilerdeki ölçme değerlendirme sisteminin geliştirilmesini ve uluslararası düzeyde uygulanan ölçütlerden istifade edilmesini gerekli kılan dil öğrenme seviyesindeki düşüklük ve bu konuda karşı karşıya bulundukları çelişkilerdir. Araştırmanın ana sorusu şudur: Hazırlık sınıflarındaki Arapça eğitimi programlarında Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metni’nden istifade edilerek dil alanındaki ölçme ve değerlendirme faaliyetleri için bir çerçeve programı nasıl yapılandırılabilir? Bu soruya cevap vermek için ise öncelikle şu soruları cevaplamaya ihtiyaç vardır: 1. Arapça Hazırlık sınıflarında dil seviyesini ölçme ve değerlendirme sistemi ne durumdadır? 2. Bir fakültedeki öğreticilerin hazırlık sınıflarındaki ölçme ve değerlendirme sistemi hakkındaki düşünceleri ne derece uyuşmaktadır? 3. Hazırlık sınıflarında Arapça programlarında dil becerileri ölçme ve değerlendirme sistemi bina etmede Diller İçin Ortak Avrupa Başvuru Metni’nden nasıl istifade edilebilir?4. Hazırlık sınıflarındaki Arapça programları için önerilen dil becerilerini ölçmede kullanılacak çerçeve programının özellikleri nelerdir? Bu Araştırmada betimsel analiz yöntemi takip edilmiştir. Bütün veriler için ölçme aracı olarak anket kullanılmıştır. Sonuçlar Arapça Hazırlık sınıflarındaki ölçme ve değerlendirme sisteminde ciddi boyutlarda eksikliklerin olduğunu, aynı üniversitedeki uygulayıcılar arasında dahi sistemle ilgili bir ittifak olmadığını ortaya çıkarmıştır. Araştırma; idareciler, öğreticiler, öğrenciler ve fakülteler düzeyinde ölçme ve değerlendirme alanı için bir çerçeve programı önermektedir.
305
336

REFERENCES

References: 

ACTFL Proficiency Guidelines 2012 Retrieved 1-9-2016 from
https://www.actfl.org/publications/guidelines-and-manuals/actfl-proficie...
2012/arabic
Association of Language Testers in Europe(ALTE).(2011). Manual for language test
developmentand examination. Retrieved 1-9-2016
fromhttp://www.coe.int/t/dg4/linguistic/ManualLanguageTest-Alte2011_EN.pdf.
Buck, G. (2001)., Assessing listening. Cambridge University Press.
Chapelle, C. A., & Douglas, D. (2006). Assessing language through computer
technology. Cambridge, England: Cambridge University Press.
Commission on English Language Program Accreditation (CEA).(2016). CEA Standards for English
Language Programs and Institutions. Retrieved 15-10-2016 from http://www.ceaaccredit.
org
Council of Europe, The Common European Framework of Reference for Languages: Learning,
Teaching, Assessment. Cambridge: Cambridge University Press.
Herzog, Martha. (2015) An overview of the history of the ILR Language proficiency skill level
descriptions and scale. Interagency Language Roundtable. Retrieved 1-9-2016 from
http://www.govtilr.org/Skills/IRL%20Scale%20History.htm
Hughes, A.(2000) Testing for Language Teachers. Cambridge: Cambridge University Press
Language Canada (LC).(2016). Quality Assurance Scheme Standards and Specifications. Retrieved
15-10-2016 from
http://sandbox.languagescanada.ca/files/lc_standards_and_specifications.pdf
8فضل ، محمد عبد الخالق هو الشخص نفسه )محمد، محمد عبد الخالق(.
336 İslam Yusrî ELHADKY - Sultan ŞİMŞEK
Turkish Studies
International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic
Volume 12/25
North, B., & Jones, N. (2009).Relating Language Examinations to the Common European
Framework of Reference for Languages: Learning, Teaching, Assessment (CEFR).
Orabi, Ebtesam. (2008). Developing and validating a cultural competence test for students of Arabic
as a second language (Doctoral dissertation, The American University in Cairo).
Roever, C. (2001). Web-based language testing. Language Learning & Technology, 5(2), 84-94.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com