You are here

TOPLUMSAL DEĞİŞME VE SANAT İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR DENEME

AN ESSAY ON RELATIONSHIP BETWEEN SOCIAL CHANGE AND ART

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author Name
Abstract (2. Language): 
Art, which originated in society and coexists with human history, can be said to be a social category. Therefore it is inevitable that art, which itself is a part of society, is affected by social processes. When the process of social change, is considerpd, how art (or artist) is positioned in society and what kind of functionality it appears with becomes crucial with respect to our social analysis. Artist being protected by power or power elites has been a necessity from art's origin to the present. Artist needs patronage in terms of both finance and security in order to produce artwork. As a consequence, it is impossible for art or artist to be an opponent of power. It can be said that until industrial society the process continued to be thus. But after industrial revolution, "market" appears as the protector and the patron of artist. Even though this situation offers artist a chance of emancipation and opportunity of reflecting her individuality to the artworks in a more extensive way, it harbors certain unfavorable aspects.
Abstract (Original Language): 
İnsanlık tarihi ile birlikte var olan ve toplum içinde doğan sanatın toplumsal bir kategori olduğu söylenebilir. Dolayısıyla toplumun bir parçası olan sanatın toplumsal süreçlerden etkilenmesi de kaçınılmazdır. Toplumsal değişme süreçleriyle birlikte ele alındığında sanatınfsanatçmın} toplum İçinde nasıl konumlandığı ne tür bir işlevsellikle karşımıza çıktığı toplumsal çözümlemelerimiz açısından önem kazanmaktadır. Ortaya çıkışından günümüze gelinceye kadar sanatçının iktidar veya iktidar seçkinlerince korunması bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır. Sanatçının yapıtını üretebilmesi için gerek maddi açıdan gerek güvenlik açısından bir himayeye muhtaç olduğu görülmektedir. Bu durumun doğal bir sonucu olarak sanatın veya sanatçının iktidara muhalif olması gibi bir durum söz konusu olamamaktadır. Sanayi toplumuna kadar sürecin daha çok bu Çizgide davam ettiği söylenebilir. Endüstri devriminden sonra ise sanatçının hamisi, koruyucusu olarak ortaya "piyasa" çıkmaktadır. Bu durum sanatçıya özgürleşme, bireyselliğini eserlerine daha çok yansıtma fırsatı verse de bazı olumsuzlukları da içinde barındırmaktadır.
33
45

REFERENCES

References: 

BAYNES, Ken, (1981), Toplumda Sanat (Çev. Yusuf Atılgan), İstanbul: Karacan Yayınları.
BOZKURT, Nejat, (1992), Sanat ve Estetik Kuramları, İstanbul: Ara Yayıncılık.
FISCHER, Ernest, (1995),
Sanatın
Gerekliliği, (Çev. Cevap Çapan), İstanbul: Payel Yayınları.
GOMBRICH, E. H., (1997), Sanatın Öyküsü, İstanbul: Remzi Kitabevi.
HADJINICOLAOU, Nicos, (1996), Sanat Tarihi ve Smıf Mücadelesi (Çev. Halim Spatar), İstanbul: Kaynak Yayınlan.
HAUSER, Arnold, (1995),
Sanatı
n Toplumsal Tarihi (Çev. Yıldız Gölönü), İstanbul: Remzi Kitabevi.
Toplumsal Değişme ve Sanat İlişkisi Üzerine Bir Deneme
45
İPŞİROĞLU, Nazan - Mazhar, ( 1993), Sanatta Deurİm, İstanbul: Remzi Kitabevi.
KONGAR, Emre, (1995), Toplumsal Değişme Kuramları ve Türkiye Gerçeği, İstanbul: Remzi Kitabevi.
MULLER, Joseph-Emile, (1993), Modern Sanat (Çev. Mehmet Toprak), İstanbul: Remzi Kitabevi.
ŞERİATI, Ali (1997), Sanat (Çev. Ejder Okumuş), İstanbul: Şura Yayınları. TANSUĞ, Sezer, (1993), İnsan ve Sanat, İstanbul: Altın Kitaplar Yayınevi

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com