Journal Name:
- Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi- Niğde Üniversitesi
Key Words:
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
In this study,it was investigated the situation related to the safety and management of swimming pools belongs to municipality This study was planned to determine the present situation related to the safety and management of open,half-olympic and closed swimming pools which are especially used for sports activities,to find out the deficiencies in practise and to overcome these.
Our study included totally 80 open,closed,olympic, half-olympic public swimming pools(the pools that belongs to municipality,private administration and university,the colleges connected to the ministry of education, Military schools and police college).In our research,search,natural observation and meeting methods were used.In accordance with this aim the checklist questions,which were prepared for health and safety controls in swimming pools, were tested on the people by face-to-face meeting method. While the statistical evaluation of the available results were being done,frequency and percentage dispersion obtained from checklist was found.
It was found that the 52 % of the training and lifeguard choise of the pools in Turkey,64 % of the emergency action equipment,71 % of the signs and signboards for the safety of the pool,75 % of the pool edge and its surroundings are not suitable for the standards and that these threaten the swimmers health importantly.
Consequently,we are in the opinion that the pool staff should receive the periodical training about the first aid and using emergency situation equipment.And it is necessary that the Ministry Responsible for sports,Ministry of Interior,Ministry of Health,Ministry of Tourism be cooperate with water sports federations and the related civil society organizations.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Bu çalışmada, Türkiye’de kamuya ait yüzme havuzlarının güvenlik ve yönetimi ile ilgili durumu araştırıldı. Bu amaçla, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, mahalli idareler ve eğitim kurumlarına ait sportif amaçlı kullanılan olimpik, yarı olimpik açık ve/veya kapalı toplam 80 yüzme havuzunda sağlık, güvenlik denetimleriyle ilgili hazırlanan kontrol listesi, doğal gözlem ve yetkili kişilerle yüz yüze görüşme yöntemi ile yerinde dolduruldu. Sonuçta Türkiye’deki havuzların cankurtaran seçimi ve eğitimi konusunda ortalama %52; acil durum teçhizatı bakımından %64,5; havuz emniyeti için gerekli işaret ve tabelaların %71; havuz kenarı ve çevresinin %75 oranlarında standartlara uygun olmadığı bulundu. Mevcut durumun kullanıcı sağlığını önemli düzeyde tehdit ettiği düşünüldüğünden havuz personelinin temel yaşam desteği verme, acil durum teçhizatını kullanma konularında periyodik eğitimden geçirilmesi ve her sektöre ait havuzlar için acil durum planının yapılması ile ilgili mevzuatın spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı ile İçişleri, Sağlık, Turizm Bakanlıklarının ortaklaşa çıkarabilmesi için su sporlarını ilgilendiren federasyonlar ve konu ile ilgili sivil toplum örgütleri ile görüş alış verişi yapılması gerektiği kanısına varıldı.
FULL TEXT (PDF):
- 1
9-22