Mean Platelet Volume could not Predict Infarct Size in Patients with Acute ST Elevation Myocardial Infarct
Journal Name:
- Abant Tıp Dergisi
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
Background: Increased mean platelet volume has been shown to associate with acute coronary syndromes. Aim of this study, to investigate the relationship between scinti-graphic infarct size and mean platelet volume after acute ST elevation myocardial infarction (STEMI), which has not been studied with imaging tools.
Method: Fifth-four patients with acute STEMI (31 patients with anterior and 23 patients with inferior) were included in the study who were performed single photon emission computed tomography (SPECT). In all cases, venous periph-eral blood samples for hematologic and biochemical meas-urements were drawn. Platelet count, mean platelet vol-ume, creatine kinase-myocardial band protein (CKMB pro-tein), and cardiac troponin (cTnT) were obtained at admis-sion and daily during the first 72 h after a patient’s arrival by laboratory record. The severity scores of infarct size were calculated by SPECT.
Results: Peak CKMB-protein, peak cTnT were positively correlated with, scintigraphic infarct size but mean platelet volume was not correlated with scintigraphic infarct size (P=0,021, P<0,0001, P=0,839 respectively).
Conclusion: Our study suggests that there is no direct rela-tionship between mean platelet volume and myocardial infarct size. Thus, mean platelet volume does not predict of infarct size.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Amaç: Artmış ortalama trombosit hacmi ile akut koroner sendrom arasındaki ilişki bilinmektedir. Bu çalışmada ST elevasyonlu miyokard infarktüsü (STEMI) ile başvuran hasta-larda sintigrafik olarak tespit edilen infarkt büyüklüğü ile ortalama trombosit hacmi arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Yöntem: : Akut ST elevasyonlu MI ile hastaneye kabul edilen ve hastane kayıtlarından SPECT analizi olan 54 hasta ( 31 adet Anterior MI, 23 adet İnferior MI ) çalışmaya dahil edildi. Hastaların başvuru anında ve 24, 48, 72 saat sonrasında periferik venöz kandan alınan serum örnekleri ile hemogram, serum kardiyak kreatin kinaz miyokardiyal band ( CK-MB ) ve troponin T ( cTnT ) düzeyleri laboratuar kayıtlarından elde edildi. Trombosit sayısı, ortalama trombosit hacmi ve kardi-yak enzim düzeyleri kaydedildi. Miyokardiyal nekroz alanının büyüklüğü SPECT analizi ile hesaplandı.
Bulgular: Pik CK-MB ve cTnT düzeyleri (örnek alınan her üç gün için aynı sonuç geçerli olmak üzere) sintigrafik infarkt alanı ile pozitif ilişkili iken, ortalama trombosit hacmi ile ilişkili bulunmadı (P=0,021, P<0,0001, P=0,839, sırasıyla).
Sonuç: Bu araştırma ST elevasyonlu MI sonrası infarkt bü-yüklüğünü ile ortalama trombosit hacmi arasında ilişki olma-dığını ortaya koymaktadır. Böylelikle ortalama trombosit hacminin infarkt alanı büyüklüğünün bir öngördürücüsü olmadığı görülmektedir.
FULL TEXT (PDF):
- 3
120-124