You are here

ABSÜRD (UYUMSUZ) TİYATRO BAĞLAMINDA NURİ PAKDİL’İN UMUT ADLI OYUNU ÜZERİNE BİR İNCELEME

A STUDY IN THE CONTEXT OF ABSURD THEATER (INCOMPATIBLE) ON NURİ PAKDİL’S PLAY CALLED UMUT

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
In France before 1950 then in other European countries, the Absurd theater, with the industrial revolution in the face of human and material diminution of the loss of values, believes focusing on the modern theater movement. People in the society created by the industrial revolution time off from communication with each other, rather than a loss of consciousness and the individual questioning his left turned into a mass-to-human. The Absurd theater situation of people fell on the stage, color, sound, music and lighting and unusual elements such as the notion of a language which the audience has faced a different reality. This fact is not understood, it is first attracted the attention of people questioning the existence of the later.In this article, as well as in Turkey, more than poet an idea which has made a name as a man of the Absürd theater of Nuri Pakdil'in technique published in 1974, put forward by the authors of Hope's play, The Absürd theater absurd, but is discussed and a solution to the problems that people in the city is unable to that this solution is described. At the same time the Absürd theater with the play on the basis of similarities and differences between the various elements are shown; pessimistic established contact with a consciousness and a sense of how absurd that you can author a world that is interpreted as the answer sought.
Abstract (Original Language): 
1950’lerde önce Fransa’da, sonra da diğer Avrupa ülkelerinde görülen Absürd tiyatro, endüstri devrimiyle birlikte insanın inandığı değerlerin kaybolmasını ve madde karşısında küçülmesini konu edinen modern bir tiyatro hareketidir. Endüstri devriminin oluşturduğu toplumdaki insanların zamanla birbiriyle iletişimi kopararak bir bilinç kaybı yaşadığı ve birey yerine sorgulamayı bırakan kitle-insana dönüştüğü görülmüştür. Absürd tiyatro da insanın düştüğü bu durumu, sahnede renk, ses, müzik ve ışık gibi unsurlar ve alışılmışın dışında bir dille kurgulayarak seyirciyi farklı bir gerçekle karşı karşıya getirmiştir. Bu gerçek önce anlaşılmamakla birlikte, daha sonra varoluşunu sorgulayan insanın dikkatini çekmiştir. Bu makalede ise, Türkiye’de şairliğinin yanı sıra daha çok bir fikir adamı olarak adından söz ettiren Nuri Pakdil’in Absürd tiyatro tekniğiyle 1974 yılında yayımladığı Umut adlı oyununda Absürd tiyatro yazarlarının ortaya koyduğu ancak bir çözüm getiremediği kent insanının problemleri ele alınmış ve söz konusu oyunda da bu çözümün ne olduğu açıklanmıştır. Aynı zamanda, oyunun Absürd tiyatroyla olan benzerliği ve farklılığı da çeşitli unsurlardan yola çıkılarak gösterilmiş; kötümser bir bilinçle irtibat kurulan ve absürd olarak yorumlanan bir dünyaya, yazarın nasıl bir anlam verebildiği de cevaplanmıştır.
FULL TEXT (PDF): 
101-128

REFERENCES

References: 

Aydemir, B. (2003). “Absürd Tiyatro (Uyumsuz) ve Yapısal Özellikleri”, Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi, Erzurum: 11-29.
Baudrillard, J. (2008). Simgesel değiş tokuş ve ölüm, İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi.
Berman, M. (2010). Katı olan her şey buharlaşıyor. İstanbul: İletişim Yayınları.
Çalışkan, H. (1995). Absürd tiyatro. Ankara: İmge Kitabevi.
Demirtaş, K. (2008). Saçmanın Çevirisi: Türkçede Absürd Tiyatro Örneklerine Çeviribilimsel Bir Yaklaşım. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Muğla Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Muğla.
Duru, R. (1995). “Nuri Pakdil’in Oyunlarına Üzerine Birkaç Söz”, Yedi İklim/ Nuri Pakdil Özel Sayısı, S.58, Ocak: 65-76.
Esslin, M. (1999). Absürd tiyatro. Ankara: Dost Kitabevi.
Fordham, F. (2011). Jung Psikolojisinin Ana Hatları. Çev. Aslan Yalçıner., İstanbul: Say Yayınları.
İpşiroğlu, Z. (1996). Uyumsuz Tiyatroda Gerçekçilik, İstanbul: Mitos Boyut Yayınları.
Korkmaz, R. (2002), “Romanda Dramatik Aksiyonu Sağlayan Değerlerin Görüntü Seviyeleri Üzerine Bazı Öneriler”, Scholarly Dept and Accuracy/ Lars Johanson Armağanı, (Yay.haz: Nurettin Demir, Fikret Turan), Ankara: Grafiker Yayınları.
Lekesiz, Ö. (2004). “Korkudan Umuda Nuri Pakdil’in Oyunları”, Hece/ Nuri Pakdil Özel Sayısı, S.85: 161-172.
Özel, İ. (1994). Şiir okuma kılavuzu. İstanbul: Oğlak Yayınları.
PakdiL, N. (1979). Bağlanma. İstanbul: Edebiyat Dergisi Yayınları.
Pakdil, N.(1997). Umut. İstanbul: Edebiyat Dergisi Yayınları.
Pakdil, N. (2004). “Her Yere Septiğim Tohumlar: Mektuplarım”, Hece, Nuri Pakdil Özel Sayısı, S.85, Ocak: 350.
Sarı, O. (1974). “Umut Üstüne Nuri Pakdil’le Konuşma”, Edebiyat Dergisi, 4.Dönem, S.9 Haziran: 1-3.
Sayar, K. (2006). Hüzün hastalığı. İstanbul: Karakalem Yayınları.
Shayegan, D. (2010). Yaralı bilinç. İstanbul: Metis Yayınları.
Şener, S. (2010). Dünden bugüne tiyatro düşüncesi. Ankara: Dost Kitabevi.
Şeriati, A. (2010). İnsan. Ankara: Fecr Yayınları.
TÜRK DİL KURUMU (2005). Türkçe Sözlük, Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
Yüksel, A. (1997). Samuel Beckett tiyatrosu. İstanbul: YKY.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com