You are here

POSTMODERN TÜKETĠM EKSENĠNDE ÇOCUK DOĞUM GÜNÜ KUTLAMALARI: KEġĠFSEL BĠR ARAġTIRMA

CHILDREN'S BIRTHDAY CELEBRATIONS ON THE AXIS OF POSTMODERN CONSUMPTION: AN EXPLORATORY RESEARCH

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
Nowadays, the birthday parties become more important and concepts and contents of birthday parties change. The birthdays are organized in different ways; therefore, it has become an important sector. The aim of this study is to identify the profiles of parents who organize children birthday party out of their homes. Along with this aim this study also reveals what are the parents’ priorities and experiences while organizing their children’s birthday parties. Semi structured interview form has been prepared and in depth interviews had been held in order to collect data for this research. Results showed that the majority of the participants prefer to outsource the birthday organization services to professional service providers since it is less tiring for them and the guest are more likely to enjoy a professional organization. The major priorities of their selection based on the venue’s game rooms & spaces, large gardens for children, better drink and food and hygiene. When organizing the birthday party mothers usually ask the opinions of their children regarding who should be invited to the party, food, venue, cakes, theme, and other related issues. When it comes to making a choice for the venue, they usually prefer the place that they knew from previous experiences or depend on a friend or relative’s advice.
Abstract (Original Language): 
Günümüzde çocuk doğum günü partilerinin önemi daha da artarken içerik ve konseptlerinde de değişiklikler gözlenmektedir. Farklı şekillerde organize edilen doğum günü partileri önemli bir sektör haline gelmiştir. Özellikle konsept çocuk doğum günlerini ev dışında bir mekânda kutlayan ebeveynlerin profillerini belirlemek ve bu durumla ilgili deneyimleri ve öncelikleri gibi hususları ortaya çıkarmak için tasarlanan bu araştırmada, yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış olup veriler derinlemesine görüşme tekniği aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların çoğunluğu konukları özellikle daha iyi ağırlamak ve daha az yorucu olduğunu düşündükleri için bu hizmetleri dışarıdan organize olarak satın aldıklarını belirtmişlerdir. Bu mekânlarda aradıkları öncelikli özellikler arasında ise mekânın çocuklara yönelik oyun salonuna sahip olması, bahçesinin olması, yemeklerinin iyi olması, temiz olması gibi ölçütler yer almaktadır. Araştırmada, annelerin özellikle pasta, tema, mekân ve kimlerin davet edileceği konularında çocuklarının fikrini aldıkları da ortaya çıkmıştır. Doğum günü mekânına karar verirken ise özellikle daha önce gidilen bir mekân olması ve/veya arkadaş veya tanıdık tavsiyesinin önemli olduğu belirtilmiştir.
155
166

REFERENCES

References: 

ARNOULD, E. ve THOMPSON, C. (2005). “Consumer Culture Theory (CCT): Twenty Years of Research.” Journal of Consumer Research, (31):868–88.
ATASEVEN, B. (2012). “Nitel Bilimsel AraĢtırmalarda Veri Kalitesinin Önemi”, Marmara Üniversitesi Ġ.Ġ.B.F. Dergisi, 33(2), 543-564.
BAREISS A., WOODBURY, A. ve DURFEE A. (2009). “Children’s Birthday Parties. Welfare And Constructions of Motherhood In The United States”, Journal of the Association for Research on Mothering, 11(2): 85–97.
BAġFIRINCI, Ç. (2011). “Modern Türk Tüketim Kültürüne Yönelik Bir AraĢtırma”, Millî Folklor, 2011, Yıl 23, Sayı 91.
CLARKE, A. (2007). “Consuming Children And Making Mothers: Birthday Parties, Gifts And The Pursuit Of Sameness”. Horizontes Antropológicos, 13(28): 263–87.
DEDEOĞLU, A. (2006). “Discourses of Motherhood and Consumption Practices of Turkish Mothers”, Business and Economics Research Journal, 1(3),1-15.
FEATHERSTONE, M. (1991). Consumer Culture and Postmodernism (1st. Edition), SAGE Publication, Thousand Oaks.
FEATHERSTONE, M. (2007). Consumer Culture and Postmodernism, (2nd. Edition), SAGE Publication, Thousand Oaks.
FIRAT, F. ve VENKATESH, A. (1995). “Liberatory Postmodernism and the Reenchantment of Consumption”. Journal of Consumer Research, 22 (3), 239-67.
JENNĠNGS, L. ve BRACE-GOVAN, J. (2014). “Maternal Visibility At The Commodity Frontier: Weaving Love Ġnto Birthday Party Consumption”. Journal of Consumer Culture, 14 (2014), 1, 88-112.
LEE, J., KATRAS, J. ve BAUEr, J. (2009). “Children's Birthday Celebrations From The Lived Experiences Of Low-Ġncome Rural Mothers”. Journal of Family Issues, 30(4), 532-553.
ODABAġI, Y. (2004). Postmodern Pazarlama,Ġstanbul:Mediacat.
SCHOONMAKER, S. (2006). “Piece of Cake: Children's Birthday Celebrations and Alternatives to Consumer Culture”, Sociological Focus, 39:3, 217-234.
TÜRNÜKLÜ, A. (2000). “Eğitimbilim AraĢtırmalarında Etkin Olarak Kullanılabilecek Nitel Bir AraĢtırma Tekniği: GörüĢme”, Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 24:543-559.
YILDIRIM, K. (2010). “Nitel AraĢtırmalarda Niteliği Artırma”. Ġlköğretim Online, 9(1), 79-92
YILDIRIM, A. ve ġĠMġEK, H. (2013). Sosyal Bilimlerde Nitel AraĢtırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com