You are here

TOCQUEVILLE’İN DEMOKRASİ ANLAYIŞINA ELEŞTİREL BİR YAKLAŞIM

A CRITICAL APPROACH TO TOCQUEVILLE’S UNDERSTANDING OF DEMOCRACY

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author Name
Abstract (2. Language): 
Over the years, Alexis de Tocqueville’s masterwork, Democracy in America, has been praised by politicians, scientists, and researchers as a brilliant analysis of modern democratic society. Observing American politics, society, and culture, Tocqueville’s deep analysis has provided us a message which offers a political program for sustaining prosperous, stable, and free democratic societies. Today, this message becomes especially important and necessary for the democratic societies since today’s problems are much more complicated, ambiguous, and unexpected than ever, and therefore it is more difficult to preserve and maintain democracy. In this regard, understanding what democracy means to Tocqueville, how he explains the social and historical origins of democracy, and how, according to him, democracy maintains itself becomes an inevitable task for today’s democratic societies. This manuscript is an effort to search for plausible answers to these questions with a critical perspective to Tocqueville’s understanding of democracy.
Abstract (Original Language): 
Alexis de Tocqueville’in başyapıtı, Amerika’da Demokrasi, yıllardır politikacılar, bilim adamları ve araştırmacılar tarafından modern demokratik toplumun mükemmel bir analizi olduğu gerekçesiyle övülmektedir. Tocqueville’in Amerikan siyasetini, toplumunu ve kültürünü gözlemlediği derin analizi, bizlere özgür, istikrarlı ve müreffeh demokratik toplumları sürdürebilmek için gerekli olan bir politik programın önerildiği bir mesaj sunmaktadır. Günümüzde, bu mesaj demokratik toplumlar için özellikle önemli ve gerekli hale gelmiştir, çünkü günümüzün problemleri hiç olmadığı kadar karmaşık, belirsiz ve beklenmedik bir durumdadır ve bu sebeple de demokrasiyi korumak ve sürdürmek çok daha zor hale gelmiştir. Bu kapsamda, Tocqueville’e göre demokrasi ne demektir, Tocqueville demokrasinin toplumsal ve tarihi kökenlerini nasıl açıklar ve ona göre demokrasi kendisini nasıl idame ettirir sorularını anlamak günümüzün demokratik toplumları için kaçınılmak bir görev haline gelmiştir. Bu çalışma, Tocqueville’in demokrasi anlayışına eleştirel bir yaklaşımla bu sorulara makul cevapların arandığı bir çabayı temsil etmektedir.
183
192

REFERENCES

References: 

ACEMOGLU, D. and ROBINSON, J. A. (2012). Why Nations Fail: The Origins of Power, Prosperity, and Poverty. Crown Business.
COOPER, F. (2005). Colonialism in Question: Theory, Knowledge and History. University of California Press.
DE TOCQUEVILLE, A. (1969). Democracy in America. Garden City, New York: Doubleday & Co, Anchor Books.
KALBERG, S. (1997). “Tocqueville and Weber on the Sociological Origins of Citizenship: The Political Culture of American Democracy.” Citizenship Studies. 1(2): 199-222.
LIPSET, S. M. (1959). “Some Social Requisites of Democracy: Economic Development and Political Legitimacy.” The American Political Science Review. 53(1): 69-105.
MITCHELL, H. (2004). America After Tocqueville: Democracy Against Difference. Cambridge University Press.
MURDOCH, A. J. (2004). British Emigration, 1603-1914. Basingstoke: Palgrave Macmillan.
OSTROM, V. (1997). The Meaning of Democracy and the Vulnerabilities of Democracies: A Response to Tocqueville’s Challenge. The University of Michigan Press.
PUTNAM, R. D. (2000). Bowling Alone: The Collapse and Revival of American Community. Simon and Schuster.
SKOCPOL, T. (1997). “The Tocqueville Problem: Civic Engagement in American Democracy.” Social Science History. 21(4): 455-479.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com