AN APPLIED STUDY ON WOMEN MANAGERS WORKING IN TOURISM ENTERPRISES IN ANTALYA AND MUGLA REGION CONCERNING GLASS CEILING ISSUE AND SYNDROME
Journal Name:
- Akademik Bakış
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
Glass ceiling syndrome is the leading issue underestimating the women employees’ skills and successes. Women managers face with various problems in tourism enterprises as well as in many other sectors. That is why glass ceiling issue is one of the issues with which women managers working hotel and tourism enterprises encounter. Glass ceiling obstacles to be seen in hotel enterprises not only hamper the contributions of women employees, but also affect efficiency and performance of the women employees in a multidimensional way. In our study, the issues concerning glass ceiling issue with which women managers working in tourism enterprises in Antalya and Muğla encounter are dealt with. LIKERT-scaled survey was used in implementation, by analyzing the data obtained from the survey through Statistics SPSS program. In this study, the issues women employees experiencing glass ceiling syndrome faced were assessed comparatively both for male and women managers. The same survey and questions were directed to both male and women employees.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Cam tavan sendromu, kadın çalışanların yetenek ve başarılarını göz ardı eden sorunların başında gelmektedir. Birçok alanda olduğu gibi turizm işletmelerinde de kadın yöneticiler çok yönlü sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu nedenle cam tavan sorunu otel işletmeleri ve turizm işletmelerinde çalışan kadın yöneticilerin yaşadığı sorunlardan birisidir. Otel işletmelerinde görülecek cam tavan engelleri, kadın çalışanların sağlayabilecekleri katkıları engellediği gibi, kadın çalışanların iş verim ve performansını da çok yönlü olarak etkilemektedir. Yaptığımız bu çalışmada, Antalya ve Muğla bölgesinde bulunan turizm işletmelerinde çalışan kadın yöneticilerin karşılaştıkları cam tavan engeline ilişkin sorunlar uygulamalı olarak ele alınmıştır. Uygulamada LİKERT ölçekli anket kullanılmış, anketten elde edilen veriler yine İstatistik SPSS programı ile analiz edilerek sonuç elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda çalışma sonuç öneri şeklinde bitirilmiştir. Bu çalışmada, cam tavan sendromu yaşayan kadın çalışanların karşılaştıkları sorunlar hem kadın çalışanlar hem de erkek çalışan yöneticiler karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Aynı anket ve sorular hem kadın çalışanlara hem de erkek çalışanlara yöneltilmiş ve karşılaştırma gerçekleştirilmiştir.
- 28
1-26