You are here

SAMSUN İL VE İLÇELERİNDE SERALARIN İKLİMSEL İHTİYAÇLARININ BELİRLENMESİ

DETERMINATION OF INDOOR CLIMATE REQUIREMENTS OF GREENHOUSES IN SAMSUN PROVINCES

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
In this study, the most suitable growing period was explored in order to continue production economically in greenhouses. Based on the climatic data gathered from 9 different district of Samsun provinces the time periods for cooling, heating and natural ventilation were determined and compared with each other. Research results showed that the central district of Samsun had more advantages in aspects of greenhouse production compared to other districts and Çarşamba, Bafra, Kolay, Taflan and Vezirköprü followed it. Unlikely Ladik, Havza and Kavak had several disadvantages for production in greenhouses. Comparative analysis also revealed that Samsun had the advantage compared to Antalya in spring and summer while the reverse was the case in autumn and winter.
Abstract (Original Language): 
Bu çalışmada, Samsun il ve ilçelerinde ekonomik olarak seracılık yapılması için iklim parametreleri göz önüne alınarak en uygun yetiştirme periyotları belirlenmiştir. Çalışmada, 9 ilçenin iklim verileri kullanılmış, ısıtma, doğal havalandırma, soğutma gerektiren aylar belirlenmiş ve Samsun merkez ilçeleri ile karşılaştırılmıştır. Seracılık açısından en avantajlı Samsun merkez olup bunu, Çarşamba, Bafra, Kolay, Taflan ve Vezirköprü izlerken seracılık açısından diğerlerine göre dezavantajlı Ladik, Havza ve Kavak ilçeleri bulunmuştur. Ayrıca, Ülkemizde seracılığın en yoğun yapıldığı Antalya ili ile Samsun seracılığı iklimsel ihtiyaçlara göre karşılaştırılmıştır. İlkbahar ve yaz aylarında Samsun ilinin Antalya iline göre iklimsel ihtiyaçlar bakımından daha avantajlı iken sonbahar ve kış ayları göz önüne alındığında Antalya seracılık açısından avantajlı bulunmuştur. Bu sonuç Samsunda ilkbahar turfandacılığı ve yaz yetiştiriciliği ile birlikte erkenci sonbahar turfandacılığının geliştirilmesi gerektiğini göstermektedir.
34-43

REFERENCES

References: 

Anonymous, 1992. Heating, Ventilating and Cooling Greenhouses.American Society of Agricultural Engineering Standarts 1992. USA, 500-505.
Anonymous, 2004.
Samsu
n Meteoroloji Bülteni Raporları, D.M.İ Samsun Bölge Müdürlüğü, Samsun.
Arıcı, İ., 1994. Sera Yapım Tekniği, Uludağ Üniversitesi, Ziraat fakültesi ders Notları,44, Bursa.
ASHRAE,1991.
Desig
n for plant facilities:
Environmental control for animals and plants.
Handbook, HVAC Applications SI Edition. Baytorun, N., 1995. Seralar (Çeviri), Çukurova
Üniversitesi, Ziraat fakültesi Yayınları No: 110,
Adana.
Baytorun, N.,
Abak
, K., Üstün, S., İkiz, Ö., 1996. GAP alanında sera tarımı potansiyeli sahil bölgeleri ile karşılaştırılması. GAP 1. Sebze Tarımı sempozyumu. 7-10 Mayıs 1996, Şanlıurfa.
Cemek, B.
an
d Y.Demir, "Prevailing conditions, problems and development posibilities of greenhouses in The Black Sea Region" Tr.J.of Agriculture and Forestry , 23(29,431-439.
Hellickson, M.A., Walker, J.N. 1983. Ventilation of Agricultural Structures. Published by: ASAE, 372 pp., American Society of Agricultural Engineers
2950 Niles Road, St. Joseph, Michigan, 49085¬9659 USA.
Öneş, A., 1990. Sera Yapım Tekniği 2.Baskı, Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları 1165, Ankara.
Öztürk,,
H.H.
, Başçetinçelik, A., 2002. Seralarda
Havalandırma, Türkiye Ziraat Odaları Birliği,
Yayın
No
: 227, Ankara. Krug, H., 1991. Gemueseproduktion (Vegetable
production) Parey, Berlin, Hamburg, Germany. Sirjacobs M., 1989. Greenhouses in Egypt, protected
cultivation in the Mediterranean climate. FAO,
Rome, Italy.
Verlodt, H., 1990. Greenhouses in Cyprus, protected cultivation in the Mediterranean climate. FAO, Rome, Italy.
Von Elsner B; Briassoulis D; Waaijenberg D; Mistriotis A; Von Zabeltitz Chr; Gratraud J; Russo G; Suay-Cortes R (2000).Review of structural and functional characteristics of greenhouses in European Union countries, part I: design requirements. Journal of Agricultural Engineering Research, 75(1), 1-16.
Yağanoğlu, V., 1999. Sera Yapım tekniği. Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Ders Notları No:200, Erzurum.
Yüksel, A.N., 1995. Sera yapım Tekniği, Hasad Yayıncılık Ltd.Şti, İkinci Baskı, İstanbul.
43

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com