THE POINT OF VIEW OF TECHNIQUE STAFF (EXTENSION) EMPLOYED IN CAYKUR FOR THEIR PROFESSION AND BENEFITED SOURCES OF INFORMATION
Journal Name:
- Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author |
---|---|
Abstract (2. Language):
This study was conducted in Eastern Black Sea Region Provinces of Artvin, Rize, and Trabzon where tea is intensively produced. The primary purposes of the study were: to determine Çaykur's extension activities in the region (The institution responsible with the measures related to tea cultivation); the role, efficiency, and approaches of extension agents in the tea pruning project of Çaykur; and to determine the pruning project extension agents' points of view of producers, information flow, and information accumulation. The primary purposes of the study were: to determine Çaykur's extension activities in the region (The institution responsible with the measures related to tea cultivation); the role, efficiency, and approaches of extension agents in the tea pruning project of Çaykur; and to determine the pruning project extension agents' points of view of producers, information flow, and information accumulation. Research findings showed that extension agents didn't follow any periodicals, had no chance of following abroad studies about their major, and didn't receive any in-service training. The ratio of loving the job performed was found as %50. According to these findings, it was concluded that the agents were not very conscious on job selection. Research findings can make contributions to scientists who will be interesting in this subject, and to experts who will develop employment strategies about tea production.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Bu çalışma, çay tarımının yoğun olarak yapıldığı Doğu Karadeniz Bölgesi illerinden Artvin, Rize ve Trabzon'da yapılmıştır. Bu nedenle araştırmanın temel amaçları; Çay tarımı konusunda kültürel tedbirler üzerine faaliyet gösteren kuruluşun (Çaykur) bölgedeki yayım çalışmalarının tespiti; bu çalışmalardaki (Çaykur budama projesi) yayım elemanlarının rolü, etkinliği ve yaklaşımları; Çaykur budama projesi elemanlarının üreticiler ve bilgi akış sistemi ile ilgili görüşlerinin ve bilgi birikimlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu nedenle araştırmanın temel amaçları; Çay tarımı konusunda kültürel tedbirler üzerine faaliyet gösteren kuruluşun (Çaykur) bölgedeki yayım çalışmalarının tespiti; bu çalışmalardaki (Çaykur budama projesi) yayım elemanlarının rolü, etkinliği ve yaklaşımları; Çaykur budama projesi elemanlarının üreticiler ve bilgi akış sistemi ile ilgili görüşlerinin ve bilgi birikimlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma bulguları, yayım elemanlarının süreli bir yayın takip etmediğini, yurtdışındaki çalışmaları görme şansına sahip olmadığını ve meslek içi eğitim almadığını göstermiştir. Elemanların mesleklerini sevme oranı da %50 olarak bulunmuştur. Bu sonuca göre elemanların meslek seçiminde çok bilinçli olmadıkları sonucuna varılmıştır. Araştırma bulguları, gelecekte bu konuyla ilgilenecek olan bilim adamlarına ve çay üretiminin geliştirilmesi konusunda istihdam stratejileri geliştirecek uzmanlara önemli katkılar sağlayabilir.
FULL TEXT (PDF):
- 1
26-33