THE DETERMINATION OF RUMINAL DEGRADABILITY OF WHEAT AND BARLEY STRAWS CHEMICALLY TREATED
Journal Name:
- Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi
Key Words:
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
This study was carried out to investigate the degradability of dry matter (DM) and crude protein (CP) of wheat and barley straws treated with ammonia and urea by using nylon bag technique. Three rumen cannulated Awassi rams, 2 years old, were used in present research. Feeds (control; straw samples of treated with urea and ammonia for 10, 20 and 30 days ) were incubated for 16, 24, 48 and 72 hours in rumen.
The differences among the DM and CP degradabilitie values were highly significant (P<0.01) according to straw variety, treatment, incubation periods, treatment x straw variety, straw variety x incubation periods and treatment x incubation periods interactions. Treatment with ammonia and urea increased crude protein content of straws. Barley straw had significantly higher degradabilities of DM and CP than that of wheat straw. Straws treated with ammonia for 30 days resulted in significantly an increase in degradabilities of DM and CP. This was followed by straws treated with ammonia20 and ammonia10 respectively. Urea was only effective on degradability of CP.
Considering degradability of DM and CP, it would be beneficial for animal nutrition to treat wheat and barley straw grown in Northeastern Anatolia with ammonia.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Amonyak ve üre ile muamele edilen buğday ve arpa samanlarının rumende kuru madde (KM) ve ham protein (HP) parçalanabilirliklerinin naylon torba tekniği ile belirlenmesi amacıyla yapılan bu çalışmada, 2 yaşlı 3 baş rumen kanüllü İvesi koç kullanılmıştır. Yemler (kontrol; 10, 20 ve 30 gün süreyle üre ve amonyak ile muamele edilen saman örnekleri) 16, 24, 48 ve 72 saat süre ile rumende inkübasyona tabi tutulmuştur.
Saman çeşidi, muamele, inkübasyon süresi, muamele x saman çeşidi, saman çeşidi x inkübasyon süresi ve muamele x inkübasyon süresi interaksiyonlarına göre KM ve HP parçalanabilirlik değerleri arasındaki farklılıklar çok önemli (P<0.01) olmuştur. Amonyak ve üre ile muamele samanların HP içeriklerini arttırmıştır. Arpa samanı buğday samanından daha fazla KM ve HP parçalanabilirlik değerleri göstermiştir. Samanların 30 gün süreyle amonyağa tabi tutulması KM ve HP parçalanabilirliğini arttırmıştır. Bunu sırasıyla, amonyaklı20 ve amonyaklı10 muameleleri izlemiştir. Üre sadece HP parçalanabilirliği üzerinde etkili olmuştur.
Kuru madde ve HP parçalanabilirlikleri dikkate alındığında, Doğu Anadolu Bölgesi ekolojik koşullarında yetiştirilen arpa ve buğday samanının amonyak ile muamele edilmesinin hayvan besleme açısından faydalı olabileceği sonucuna varılmıştır.
FULL TEXT (PDF):
- 3
183-189