You are here

AŞAĞIAKSU HAVZASI TOPRAKLARININ FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ VE HARİTALANMASI

PHYSICAL AND CHEMICAL PROPERTIES OF AŞAĞIAKSU BASIN SOILS AND MAPPING

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
The objective of this research was to determine physical and chemical soil properties of Aşağıaksu basin and mapping. Total basin area is 486.1 ha and locate in Ondokuz Mayis University campus and 1: 25.000 scaled SAMSUN-F36-a3 sheet. Average annual temperature and precipitation are 14.2 oC and 670.2 mm. Mean sea level altitude of Basin area is 150 m. The maximum level of the area is 510 m. After examination of topographic, geologic and geomorphologic maps and land observation, 7 profile places were excavated in study area. Detailed land observations were done with grid method and auger examinations. The soil samples were taken from each profile and their analyses were done in the laboratory. By assessing the results of analyses and field studies, 6 different soil series were determined and described. Two of them were classified as Entisolls due to their young age and three are Inceptisol and one is Vertisol. Whereas Gölet series has the largest area (26.9 %), Kamaz dere series has the smallest area in the study area (2.3%).
Abstract (Original Language): 
Bu çalışmanın amacı Ondokuz Mayıs Üniversitesi kampus alanı içerisinde yer alan Aşağıaksu havzası topraklarının fiziksel ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi ve haritalanmasını kapsamaktadır. Havza 486.1 ha olup, 1:25.000 ölçekli SAMSUN-F36-a3 paftasına girmektedir. Yıllık ortalama sıcaklık 14.2 oC ve yıllık ortalama yağış ise 670.2 mm'dir. Havzanın gölet alanı deniz seviyesinden 150 m yüksekliktedir ve maksimum kodu ise 510 m'dir. Bölgeye ait topografik, jeolojik ve jeomorfolojik haritaların incelenmesi ve arazi gözlemleri sonucunda araştırma alanında 7 profil açılmıştır. Detaylı arazi gözlemleri, grit yöntemi ve burgu yoklamaları ile gerçekleştirilmiştir. Açılan profillerin her birinden horizon esasına göre örnekler alınmış ve laboratuarda analizleri yapılmıştır. Analizlerden elde edilen sonuçların ve arazi gözlemlerinin değerlendirilmesi ile 6 farklı toprak serisi tanımlanmıştır. Belirlenen toprakların 2 tanesi genç olmaları nedeniyle Entisol ordosuna 3 tanesi Inceptisol ve 1 tanesi ise Vertisol ordosuna dahil edilmişlerdir. Araştırma alanında en fazla alana sahip Gölet serisi (% 26.9) iken en az alan % 2.3 ile Kamaz deresi serisidir.
34-43

REFERENCES

References: 

Anonim. 2005. Ortalama Yağış ve Sıcaklık
Değerleri Bülteni, Devlet Meteoroloji İşleri
Bölge Müdürlüğü, Samsun. Bouyoucous, G.J. 1951. A Recalibration of
Hydrometer for Making Mechanical Analysis
of Soils. Agronomy Journal. 43: 9 Jackson, M.L. 1958. Soil Chemical Analysis. Prence Hall Inc. Englewood Cliffs, N.J.
USA.
Lindsay, W.L., and Norvell, W.A. 1978. Development of a DTPA Soil Test for Zinc, Iron, Manganese and Copper. Soil Science Society of American Journal 42, 421-428. Kara, E.E., Apan, M., Korkmaz, A., Gülser, C., Kara, T. 1993. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yerleşim Sahası Topraklarının Etüd ve Haritalanması, Sulama Yönünden Bazı Özelliklerinin Belirlenmesi. Z-073, OMÜ. Proje Sonuç Raporu, Samsun.
Loue, A.1968. Diagnostic Petiolaire de Prospection. Etudes sur la nutrition et la Fertilization Potasigues de la Vigne. Societe. Commerciale des Potasses d'Alsace Serviced Agronomiques. 31-41.
Olsen, S.R., 1954. Estimation of Available Phosphorous is Soil by Extraction with Sodium bicarbonate. U.S.D.A. Circular No. 939, Whash. D.C. U.S.A
Özen,
F.1988
. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kurupelit Kampüs Alanı ve Çevresinin Vejetasyonu Üzerinde Fitososyolojik Bir Araştırma. O.M.Ü Fenbilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Samsun.
Soil Survey Staff. 1993. Soil Survey Manual, USDA.
Handbook No: 18 Washington D.C.
Soil Survey Staff. 1999. Soil Taxonomy. A Basic of Soil Classification for Making and Interpreting Soil Survey. U.S.D.A Handbook No: 436, Washington D.C.
Tüzüner,
A
. 1990. Toprak ve Su Analiz Laboratuvarları
El Kitabı. Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü. TNT.1999. TNT (The New Thing) MIPS (Microimage
Processing System), Getting Started Geospatial
Analysis, MicroImages, USA. U.S. Salinity Laboratory Staff. 1954. Diagnosis
Improvement of Salineand Alkali Soils. USDA Agri.
Handbook, No: 60. Ülgen, N ve Yurtsever, N. 1988. Türkiye Gübre ve
Gübreleme Rehberi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
Köy
Hizmetler
i Genel Müdürlüğü. Toprak ve Gübre
Araştırma Enstitüsü Yayınları, Genel Yayın no: 151,
Taknik Yayınlar No: T-59, Ankara.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com