EVALUATION OF FLEXURAL STRENGTH OF DIFFERENT TEMPORARY CROWN AND BRIDGE MATERIALS
Journal Name:
- Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
The aim of this study was to evaluate the flexural strength of the different temporary crown and bridge materials.
Autopolymerizing polymethylmethacrylate (PMMA) (Vertex, Bisico Temp-S, and Major C&B-V Dentine), heat-polymerized PMMA (Major C&B-V Dentine), and bis-acryl resin composite (Structure 2 Dominant and Protemp II Garant) were used in the study. Standardized specimens (25x2x2mm) were made using each material. Six groups of ten specimens each were produced from each material- Specimens were then flexural loaded 0.05 inch/min crosshead speed until failure. The data obtained were recorded as Newtons and converted to MPa. The data obtained were analyzed statistically using one way ANOVA test and Tukeyfs multiple comparison test.
When the heat polymerizing Major C&B-V Dentine was compared to the other materials, there were statistically significant differences among the groups (P<0.05). Bis-acryl resin composites had lower flexural strength than the other materials(P<0.05), There was statistically significant difference between bis-acryl resin composites and autopolymerizing PMMA resins, except for autopolymerizing Major C&B-V Dentine.
Finally, PMMA resins may be preferred to bis-acryl resin composite because of their flexural strength, especially in produce of long-span temporary fixed partial dentures
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Bu çalışmalım amacı, farklı geçici kuron vc köprü materyallerinin bükülmeye karşı dirençlerinin değerlendirilmesidir.
Çalışmada; otopolimerizan rjolimetilmetakrilat (PMMA) (Vertex, Bisico Temp-S ve Major C&B-V Demine), ısı ile polimerize olan PMMA (Major C&B-V Dentine) ve bis-akril kompozit {Structure 2 Dominant ve Protemp 11) rezinler kullanılarak her birinden lü'ar adet olacak şekilde 25x2x2mm boyutlannda toplam 60 adet brack hazırlanmıştır. Hasırlanmış olan örnekler 0.05 inch/dak.lık başlık hızında üç nokta (bükülme direnci) teatine tabi tutulmuşlardır. Elde edilen değerler Newton olarak kaydedilmiş ve daha sonra MPa' ya dönüştürUlmUşliir. Sonuçlar; tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Tukcy HSD çoklu karşılaştırma testi kullanılarak istatistiksel yönden test edilmişlerdir.
Isı ile polimerize olan Major C&B-V Dentine materyali diğer materyaller ile kıyaslandığında, istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bükülme dayanımı değerleri ortaya koymuştur (P>0,O5). En düşük değerleri bis-akril rezin materyalleri sergilemiştir. Bis-akril rezin materyalleri ile otopolimerizan PMMA materyalleri arasında, otopolimerizan Major C&B-V Dentine grubu (P>0,05) hariç olmak üzere, istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir (P<0,05).
Sonuç olarak; bükülmeye kargı sergiledikleri dayanıklılıkları nedeni ile, özellikle uzun gövdeli geçici sabit bölümlü protezlerin yapımında PMMA rezinler bis-akril rezinlerc tercih edilebilir.
FULL TEXT (PDF):
- 2
31-37