EVALUATION OF PROFESSIONAL STATE OF THE DENTISTS AND NURSES AT FACULTY OF DENTISTRY IN ATATÜRK UNIVERSITY, PART I: JOB SATISFACTION
Journal Name:
- Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi
Keywords (Original Language):
Abstract (2. Language):
To be successful at his or her work, one is supposed to love what he does as well as his or her working environment.
The aim of this research is to evaluate the job satisfaction degree of the academic staff and nurses working at Faculty of Dentistry in Atatürk University. Data were collected from 117 volunteers; 102 of this group were academician dentists and 15 were nurses. The study was carried out by taking a poll between November 15-26, 2004. Job satisfaction degree was measured by Minnesota Satisfaction Questionnaire (MSQ)-Turkish version.
It was found that 55.9% of the academician dentists and 40% of the nurses were satisfied with their jobs. There was a positive correlation between aca¬demic carrier, age, professional period and job satis¬faction degree among the dentists. The highest job sa¬tisfaction degree was obtained among the married nurses working at least for 20 years.
As the academic degree, professional time and age of the dentists increase, the job satisfaction also increases. PhD students had the least job satisfac¬tion. Nurses showed less job satisfaction than their co-workers did.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Bireyin işyerinde verimli çalışabilmesi için yaptığı işi sevmesi ve çalışma ortamını benimsemesi gereklidir. Bu araştırmada, Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde çalışan, diş hekimleri ve hemşirelerin iş doyum düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Araştırmaya 102 akademik personel diş heki¬mi ve 15 hemşire olmak üzere toplam 117 gönüllü katılmıştır. Araştırma 15-26 Kasım 2004 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışanların iş doyum düzeyleri Minnesota İş Doyum Ölçeğinin Türkçe ver¬siyonu kullanılarak ölçülmüştür.
Araştırmaya katılan diş hekimlerinin %55.9'unun hemşirelerin ise %40'nın yapmış oldukları işten memnun oldukları bulunmuştur. Diş hekimlerinin akademik kariyer, yaş ve meslekte geçen süreleri ile iş doyum düzeyleri arasında pozitif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. En yüksek iş doyum düzeyi evli olan ve 20 yıl ve üzeri çalışma yılına sahip hemşirelerde bulunmuştur.
Akademik kariyer, meslekte geçen yıllar ve diş hekimlerinin yaşları artıkça iş doyum düzeyinin arttığı görülmüştür. İş doyumu açısından doktora öğrencileri en memnuniyetsiz grup olmuştur. Hemşireler ise çalışma arkadaşlarına oranla yapmakta oldukları işten daha az memnuniyet duymaktadır.
FULL TEXT (PDF):
- 2
33-42