EFFECTIVENESS OF DIAGNOUKNTON DIAGNOSIS OF OCCLUSAL CARIES
Journal Name:
- Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
The aim of this study was to examine the effectiveness of intraoral camera, periapical film, clinical inspection with a probe and laser fluorescence device (Diaynodent) in determining the caries on macroscopically intact occlusal surfaces.
40 extracted human molar teeth were used which were having microscopically intact, occlusal surfaces. The teeth were placed in a waxed block and numbered from I to 40- For the radiographic determination periapical film were taken from the teeth and processed by a standart!/.cd automatic procedure. "The radiographs were evaluated bj three different dentists. The occlusal images of the teeth were recorded with Intraoral camera and the detenuınation of images were made by three different dentistsThe clinical inspection were also made by three different dentists on the teeth with the help of the probe. Than measurements were made by dentists on each teeth where it was thought to be the deepest caries. Finally; to compare the three different detection methods with die true canes level of teeth, inesiu-distal sections were taken and the measurements were made with gold standarts.
As a result it has shown that there was a significant difference between the dentists that, Diagtıodent which wys one of the methods used in detection of occlusal caries was found to be more successful with an insignificance difference than the other methods, which were clinical inspection, intraoral camera and periapical film respectively.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Bu çalışmanın amacı; makroskobik olarak bozulmamış okluzal yüzeylerdeki çürüklerin tespitinde intraoral kamera, periapikal film, sond ile klinik muayene vc lazer fluoresans cihazının (Diagnodenl) etkinliğinin araştırılmasıdır.
40
ade
t çekilmiş, makroskobsk olarak bozulmamış okkızal yüzeylere sahip insan molar dikleri kullanıldı. Dişler mumdan bir blok içine kron kısmına kadar yerleştirildi vc l'dcn 4tTa kadar n um ara] andın İdi, Radyografik değerlendirme amacı ile dişlerden periapikal film alındı ve banyoları yapıldı. Radyograflar üç farklı hekim tarafından değerlendirildi. İbişlerin oklu/al yüz. görüntüleri intraoral kamera ile kaydedildi ve görüntüleme değerlendirmesi 3 ayrı hekim tarafından yapıldı. Klinik muayene dişler üzerinde -sonti yardımı ile yine ayrı hekim tarafından yapıldı. Daha sonra Diagtıodent ile her dişten çürüğün en derin olduğu düşünülen yerden ölçüm yapıldı. Son olarak üç farklı değerlendirme yönteminin dişlerin gerçek çürük seviyesi ile karşılaştırılması için dişlerin mesio-distai yönde kesitleri alınarak '"altın standart" lar ile ölçümler yapıldı.
Sonuç olarak hekimler arasında istatistik olarak anlamlı farklar bulunduğu, okEuzal çürüklerin tespitinde kullanılan yöntemlerden Dıagnodent'in diğer yöntemlere göre daha başarılı olduğu, bunu sırasıyla klinik muayene, intraoral kamera vc periapikal film yöntemlerinin takip ettiği gözlenmiştir.
FULL TEXT (PDF):
- 1
13-17