You are here

DİN, AHLAK VE DEĞERLER ALANI SEÇMELİ DERSLERİNİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ DOĞRULTUSUNDA DEĞERLENDİRİLMESİ

Evaluation of Religion, Morals and Values Field Elective Courses according to the Student's Opinions

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
With the drastic changes in the education system in Turkey in 2012 elective courses of religious education started to be taught in formal general education in academic year 2012-2013. The aim of the study, to (determine the motivation and expectation of secondary and high school students when choosing the elective courses of religious education, the satisfaction levels of them after first year of the courses, and their perceptions about acquisitions they have acquired in the courses and perceptions about differing points from religious culture and ethical knowledge courses. For this purpose, taking into account the socio-economic and academic criteria, a survey of340 students in the four secondary schools and three high schools at the center of the Zonguldak Province was conducted. As a result we identified that vast majority of the students chose the courses in accordance with their own interests and desires, to learn about their religion and to be more moral person. Satisfaction level of the students is high. However, to meet the expectations of students especially in secondary education and a high level of academic is insufficient in terms of content and teaching materials.
Abstract (Original Language): 
Türkiye'de 2012 yılında eğitim sisteminde yapılan köklü değişikliklerle birlikte örgün genel eğitimde 2012-2013 öğretim yılında seçmeli din eğitimi dersleri okutulmaya başlandı. Çalışmamızın amacı; lise ve ortaokullarda öğrenim gören öğrencilerin seçmeli din eğitimi derslerini seçerkenki motivasyon ve beklentilerini, derslerin ilk yılının ardından memnuniyet düzeylerini, derslerden edindikleri ka-zanımlara ve din kültürü ve ahlak bilgisi dersi ile farklılaşan noktalara dair algı¬larını belirlemektir. Bu amaçla Zonguldak ili merkezinde sosyoekonomik çevre ve öğrencilerinin başarı durumları dikkate alınarak belirlenen dört ortaokul ve üç lisede öğrenim gören 340 öğrenciyle anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda öğrencilerin çok büyük kısmının dersleri kendi ilgi ve istekleri doğrul¬tusunda; dinlerini daha iyi öğrenmek ve daha ahlaklı bir insan olmak beklentisi ile tercih ettikleri belirlenmiştir. Öğrencilerin derslerden memnuniyet düzeyleri yüksektir. Ancak içerik ve öğretim materyalleri açısından özellikle ortaöğretimde ve akademik düzeyi yüksek öğrencilerde beklentileri karşılamada yetersiz kalın¬dığı anlaşılmıştır.
219
250

REFERENCES

References: 

4+4+4
Eğiti
m Sistemi Yeni Anayasada Dini Kurumlar ve Din Öğretimi İsteğe Bağlı Din Eğitimi, Ensar Vakfı, İstanbul, 2012.
Ağırakça, P. Gülsüm, Mekteplerde Ahlak Eğitim ve Öğretimi (1839-1923), Çamlıca Yayınları, İstanbul, 2013.
AİHM (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi), Hasan ve Eylem Zengin/Türkiye Davası Kararı, Başvuru No: 1448/04, Strasbourg, 2007.
Ayhan, Halis, Türkiye'de Din Eğitimi, Dem Yayınları, İstanbul, 2004.
Baykara, Kevser, İçeriğin ve Eğitim Durumlarının Düzenlenmesi, Eğitimde Program Geliştirme içinde, H. Şeker (Edit), Anı Yayınları, Ankara, 2012.
Büyüköztürk, Ş., Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı İstatistik, Araştırma Dese¬ni, SPSS Uygulamaları ve Yorumu, Pagem Akademi, Ankara: 2005.
Büyüköztürk, Şener; Çakmak, E.K.; Akgün, Ö.E.; Karadeniz, Ş. Ve Demirel, F., Bi¬limsel Araştırma Yöntemleri, 8. Baskı, Pegem Akademi, Ankara, 2011.
Eğitim ve Öğretim Yüksek Kurulu (1990) Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersine Girme Zorunluluğu Olmayan Öğrenciler, Karar Tarih ve Sayısı: 09.07.1990/1. (http:// dogm.meb.gov.tr/www/egitim-ve-ogretim-yuksek-kurulu-karari/icerik/13) Adresinden 01.07.2012 tarihinde edinilmiştir.
Gündüz, Turgay, Türkiye'de Cumhuriyet Dönemi Din Eğitimi ve Öğretimi Kronolo¬jisi, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 7 (7), 1998, s:543-557.
http://www.meb.gov.tr/haberler/haberayrinti.asp?ID=9757.
http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1018.
Kaya, Umut, Tanzimat'tan Cumhuriyet'e Osmanlıda Ahlak Eğitimi, Dem Yayınları,
İstanbul, 2013.
Kaymakcan, R.; Aşlamacı, İ.; Yılmaz, M. ve Telli, A.,Seçmeli Din eğitimi Dersleri İnceleme ve Değerlendirme Raporu, Değerler Eğitimi Merkezi, İstanbul, 2013.
Ortaokul Temel Dini Bilgiler Dersi Öğretim Programı, Talim Terbiye Kurulu Başkan¬lığı, Ankara, 2012.
Ortaokul ve İmam Hatip Ortaokulu Hz. Muhammed'in Hayatı Dersi Öğretim Prog¬ramı, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı, Ankara, 2012.
Ortaokul, İmam-Hatip Ortaokulu Kur'an-ı Kerim Dersi (5-8. Sınıflar) Öğretim Programı, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı, Ankara, 2012.
Ortaöğretim Hz. Muhammed'in Hayatı Dersleri Öğretim Programı, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı, Ankara, 2012.
Ortaöğretim Kur'an-ı Kerim Dersi (9-12. Sınıflar) Öğretim Programı, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı, Ankara, 2012.
Ortaöğretim Temel Dini Bilgiler Dersi Öğretim Programı, Talim Terbiye Kurulu Baş¬kanlığı, Ankara, 2012.
250
Hasan MEYDAN
Resmi Gazete, (2012/28261) İlköğretim ve Eğitim Kanunu İle Bazı Kanunlarda De¬ğişiklik Yapılmasına Dair Kanun (2012/6287).
Taştekin,
Osma
n ve İnan, Mesut, Alevi Gözüyle Din kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersleri (Erzincan Örneği, Rağbet Yayınları, İstanbul, 2013.
Zengin, Zeki Salih, Tanzimat
Dönem
i Osmanlı Örgün Eğitim Kurumlarında Din Eğitimi ve Öğretimi(1839-1876), Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, İstanbul, 2004.
Zengin, Zeki Salih., II.
Abdülhami
t Dönemi Örgün Eğitim Kurumlarında Din Eği¬timi ve Öğretimi, Çamlıca Yayınları, İstanbul, 2009.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com