General
Abdurrahman Aygun (1878—1943)'s Analysis on The Gospel of
Barnaba
Journal Name:
- Atatürk Üniversitesi İlâhiyât Tetkikleri Dergisi
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
(Military) General Hacı (Pilgrim) Hafız (Quranic Reciter) Sir Abd al-Rahman, originally a military author/writer-person was born in 29.12.1878 in the city of Mudania and lived in the last ages of the Ottoman Empire. He was specialized in the field of Cartography and Astronomy.
Mr. Abd al-Rahman got 'Aygun as a last name and (besides these are) he was an officer in the Bursa Ulu Cami (=The Biggest Mosque) Library. He died in Istanbul in 09.05.1943 and was buried at Zincirlikuyu Cemetery.
He possesses approximately 55 unpublished manuscripts and translated boks and hundreds of articles. Among them are: al-Musâhabât al-Falakiyya fi'l-Isharat al-Qur'aniyya, Articles, History of the Turkish Cartography, Guide of Triangulation, Accounts Lambert for Turkey, Terms of the Heaven and the Hell, and The Gospel of the Barnabas and Heralded About Prophet Muhammad (pbuh).
The Gospel of Barnabas was first translated at the beginning of the 20th cen¬tury by Dr. Khalil Saade into Arabic and Muhammad Rashid Rida added an introduction to it.
Abdurrahman Aygun discussed the above mentioned book in his article
cur¬
rently existing in a manuscript which is divided into two parts. In the first part; the personality of Barnabas is mentioned, the process regarding the compilation of the gospel and the Christian theology, and the unfortunate events involved with it. It also includes the discovery of the Gospel of Barnabas and how the Christian community reacted to it. The second part involves either explicit or implicit verses concerning with the prophecy of the Prophet Muhammad. Finally, the author concludes his work making a summary assessment.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Asker kökenli yazar General Hacı Hafız Abdurrahman Bey, 29-12.1878 tarihinde Mudanya'da doğmuş ve Osmanlıların son döneminde yetişmiş, özellikle Harita ve Astronomi alanlarında uzman olan bir bilim adamıdır.
Bilahare Aygün soyadını alan Abdurrahman Efendi, Bursa Ulu Cami Kütüphanesi memurluğunda da bulunmuş olup 09.05.1943 tarihinde istanbul'da vefat etmiş veZincirlikuyu Mezarlığına defnedilmiştir.
Çoğu basılmamış 55 kadar telif ve tercüme kitap ile yüzlerce makale sahibi olan yazarın en önemli eserleri arasında şunlar zikredilebilir: el-Musâhabâtü'l-Felekiyye fi'l-işârâti'l-Kur'âniyye, Makâlât, Türk Haritacılık Tarihi, Nirengi Rehberi, Türkiye için Lambert Hesapları, Cennet ve Cehennem Mefhumları ile Barnaba incili ve Hazret-i MuhammedAleyhi's-Selâm Hakkındaki Tebşîrâtı.Barnaba incili, 20. yüzyılın başlarında Mısır'da Dr. Halil Seâde tarafından Arapçaya çevrilmiş ve esere bir de mukaddime eklenerek Muhammed Reşid Rıza tarafından yayımlanmıştır. ****
Abdurrahman Aygün, hâlen el yazması durumda bulunan bir makalesine işte bu kitabı konu edinmiş ve onu iki kısma ayırarak incelemiştir. Birinci kısımda; Barnaba'nın kişiliğinden, Hıristiyan teolojisi ile kutsal metinlerinin oluşturul¬ma serüveninden ve bu süreçte yaşanan birtakım talihsiz olaylardan, Barnaba incili'nin nasıl ele geçirildiğinden ve bu kitaba karşı Hıristiyan âleminde meydana gelen reaksiyonlardan bahsedilmektedir. ikinci kısım ise Barnaba incili'nde Peygamber Efendimizi müjdeleyen açık ve kapalı bazı ayetleri içermektedir.
En sonunda müellif, çok kısa bir değerlendirme yaparak çalışmasını bitirmek¬tedir.
- 42