You are here

AMASRA İLÇE MERKEZİ, TARLAAĞZI VE GÖMÜ KÖYLERİ ÇEVRESİNDEKİ DÜZENSİZ KATI ATIK ALANLARININ TESPİTİ

DETECTING IRREGULAR SOLID WASTE AROUND AMASRA TOWN CENTER, TARLAAĞZI and GÖMÜ VILLAGES

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of Author
Abstract (2. Language): 
The purpose of this study is to determine the density of the irregular solid waste in Amasra coastal line and the areas effected from this pollution. And in doing so, the aim is to reveal the size of the problem and to attract attention to the topic by determining which areas are polluted, to what extent they are polluted and what kind of an area this pollution jeopardizes. To this end, areas where solid waste was tipped were analyzed through a field study; and the GPS coordinates of these areas were identified. The field use, proximity to transportation and river network systems of these areas were evaluated and the type of waste, amount of waste and the size of the area they expand were determined. In addition, such physical properties as the elevation and exposure were identified as well as floristic, ecologic and biological properties. The dominant wind direction effecting the area and climate data were also examined. With the analysis of the collected data, findings on the amount of waste, types of waste, their area of expansion, the areas that these waste could expand due to such properties as wind, elevation and exposure were obtained. Using all collected data, the areas that the waste effects were shown in detail on map using GIS medium. Considering the data relating to the flora and fauna in the given area, the results of the study were revealed. This study discussed who left the waste and what kind of precautions can be taken towards preventing it. This was only a case study highlighting the size of the problem.
Abstract (Original Language): 
Bu çalışmada Amasra kıyı kesiminde düzensiz bırakılan katı atıkların yoğunluğunun ve bunların neden olduğu kirlilikten etkilenen alanların tespit edilmesi amaçlanmıştır. Böylelikle ne tür alanların, ne kadar kirlendiği ve bu kirlenmenin ne kadar alanı tehdit ettiğinin belirlenmesi yoluyla söz konusu sorunun boyutlarının ortaya konulması ve konuya dikkat çekilmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla çalışma alanında katı atık dökülmüş alanlar, arazi çalışması ile tespit edilmiş, her noktanın GPS koordinatları belirlenmiştir. Bu noktaların bulunduğu alanların arazi kullanımlarına, ulaşım ve nehir ağ sistemine yakınlıkları değerlendirilmiş, atıkların türü, miktarı ve yayıldığı alanların büyüklüğü belirtilmiştir. Bunun yanında her noktanın eğim, bakı gibi fiziksel özellikleri ile floristik, ekolojik ve biyolojik özellikleri de belirlenmiştir. Araştırma alanını etkileyen hakim rüzgar yönü gibi iklim verileri de incelenmiştir. Buna göre toplanan verilerin analizi ile atık noktalarındaki atık miktarları, türleri, yayılma alanları, rüzgar, eğim ve bakı özelliklerine göre yayılması muhtemel alanlara ilişkin bulgular elde edilmiştir. Tüm elde edilen bulgulara göre atıkların etkilediği alanlar GIS ortamında harita üzerinde detaylı olarak gösterilmiştir. Söz konusu alandaki flora ve faunaya ait veriler de ele alınarak araştırmaya ait sonuçlar ortaya konulmuştur. Bu çalışmada atıkların kimin tarafından atıldığına ve önlenmesine ilişkin tedbirler ele alınmış, sadece durum tespiti yapılıp, sorunun boyutlarına dikkat çekilmiştir.
42
53

REFERENCES

References: 

Aydın A. (2015). Amasra İlçesi ve Tarlaağzı Köyü arasındaki katı atık alanlarının belirlenmesi ve doğal kaynakların sürdürülebilirliği açısından irdelenmesi. Bartın Üniversitesi, Orman Fakültesi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Lisans Bitirme Ödevi, Bartın
Çevre Kanunu 1983. Mevzuat Bilgi Sistemi, Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü, Tertip 5, Resmi Gazete Tarihi 11.08.1983, Sayı 18132 (26/4/2006, 5491/2. madde değişikliği), http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.2872.pdf, (01.09.2015).
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2014. Ulusal Geri Dönüşüm Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2014-2017), Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ankara.
Karasu A. (2013) Çevresel Atıklar, Nedenleri, Çevresel Atıkların Geri Dönüştürülmesi ve Yenilenebilir Enerji Olanaklarının Araştırılması, Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Eskişehir.
Atık Yönetimi Eylem Planı 2008. T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü.
URL 4. Atıkların verdiği zararlar ve atıkların yok olma süreleri, http://www.mailce.com/atiklarin-verdigi-zararlar-ve-atiklarin-yok-olma-s..., (10.08.2015).

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com