You are here

STATİK YÜK ALTINDA DEMONTE TİPİ KİTAPLIKLARDA OLUŞAN SÜNME DEĞERİ ANALİZİ

THE ANALYSIS OF CREEP VALUE INCURRED UNDER STATIC LOAD IN DEMONTE TYPE BOOKCASES

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
In this study, the creep properties of demonte bookcases, which are produced with different fasteners and wood based materials were investigated. Particleboard (YL) and medium density fiberboard (MDF) were used as wooden composites materials and also trapez connector with metal parts, metal minifix connector with metal peg, metal minifix connector with plastic peg, metal T connector, pipe type connector, and corner fitting were used as connectors. Demonte bookcases were exposed to static loading for six months by considering the critic loads which could effect while in service use. According to the results, the highest creep value was obtained particleboard (YL) with metal minifix connector with plastic peg combination as 1,321 mm, the lowest creep value was obtained medium density fiberboard (MDF) with trapaze connector with metal combination as 0,577 mm. It was determined that the bookcase produced by using medium density fiberboard (MDF) and metal trapez connector better than the bookcase produced by using particleboard (YL) and metal minifix connector with plastic peg combination.
Abstract (Original Language): 
Bu çalışmada, farklı bağlantı elemanları ve ahşap kompozit malzemeler ile üretilmiş demonte tipi kitaplıkların statik yük altında sünme özellikleri araştırılmıştır. Deney örnekleri ahşap esaslı kompozit levhalardan, yongalevha (YL) ve orta yoğunlukta lif levhalardan (MDF) hazırlanmıştır. Bağlantı elemanı olarak trapez, plastik dübelli minifiks, metal dübelli minifiks, metal T bağlantı, pipo bağlantı ve ay bağlantı elemanları kullanılarak kitaplıklar üretilmiştir. Üretilen demonte kitaplıkların kullanımı esnasında, kritik yükler dikkate alınarak kitaplık rafları 6 ay statik yüke maruz bırakılmıştır. Deney sonuçlarına göre en yüksek sünme değeri yongalevha (YL) ile plastik dübelli minifiks birleştirmelerinde (1.321 mm), en düşük, MDF ile trapez birleştirmelerinde (0.577 mm) elde edilmiştir. MDF ve metal dübelli minifiks bağlantı elemanı kullanılarak üretilen kitaplıkların, yongalevha (YL) ve plastik dübelli minifiks bağlantı elemanı kullanılark üretilen kitaplıklardan daha iyi sonuç verdiği tespit edilmiştir.
8
92

REFERENCES

References: 

o Aslan, E. 2006. Kutu Konstrüksiyonlu Mobilyalarda Minifiksli Köşe Birleştirmelerin Moment Taşıma Performanslarının Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Bölümü ABD. Ankara, Türkiye.55-56 s.
o Bozkurt, Y. and Göker Y. 1987. Ağaç Malzemenin Fiziksel ve Mekaniksel Özellikleri. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Yayınları, Yayın No: 3445/388, İstanbul.
o BS 4875. 1975. Strength and Stability of Domestic and Contact Furniture- Part 3: Cabinet Furniture
o Denizli, N. 2001. Improving the Strength and Durability of Panel-Based Cabinet Furniture. Ph. D. Thesis, Purdue University, West Lafayette, Indiana, USA.
o Eckelman, C.A. 1999. Designing High Quality Furniture with Wood Composites., West Lafayette, Indiana, USA. Purdue University Paper. p.42-47.
o Efe, H. 1994. Modern Mobilya Çerçeve Konstrüksiyon Tasarımında Geleneksel ve Alternatif Bağlantı Tekniklerinin Mekanik Davranış Özellikleri. Doktora Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Orman Endüstri Mühendisliği ABD, Trabzon, Türkiye. 13-43s.
Journal of Bartın Faculty of Forestry, 2016, 18(1): 81-92
92
o Efe, H. 1998. Kutu Konstrüksiyonlu Mobilya Köşe Birleştirmelerinde Rasyonel Kavela Tasarımı. Politeknik Dergisi. 1(1-2), 41-54 s.
o Erman, B. 1974. Nonlineer Ortotropik Malzemelerin Zamana Bağlı Davranışı. İTÜ İnşaat Fakültesi, Boğaziçi Matbaası, İstanbul.
o Gressel, V.P. 1972. The Effect of Time Climate and Loading Conditions on The Bending Behavior of Wood-Base Materials. Part III. Discussion of Results. Holz als Rohund Werkstuff. 30, 479.
o Güntekin, E. 2003. Montaja Hazır Mobilya Birleştirmelerinin Performansları. Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi. (2), 37-48.
o Haygreen, J. Hall, H. Yang, K. and Sawicki, R. 1975. Studies of Flexural and Creepbehavior in Particleboard under Changing Humidity Conditions. Wood and Fiber. 7(2), 74-90.
o Hettich International. 2000. Mobilya Aksesuarları ve Uygulamaları, Almanya, s:8.49-58,
o Jang, S. 1995. Mechanical characteristics of Dowel Joints under Cyclic Loads. Mogjae Ganghak-Journal of the Korean. Wood Science and Technology. (4): 91-95.
o Oflazoğlu, C. 2006. Mobilyada Mühendislik Tasarımına Yönelik Bilgisayar Yazılımlarının Geliştirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Makine Mühendisliği Bölümü ABD, Zonguldak, Türkiye. 27-27s.
o Örs, Y., ve Efe, H. 1998. Mobilya (Çerçeve Konstrüksiyon) tasarımında bağlantı elemanlarının mekanik davranış özellikleri. Tr. J. of Agriculture and Foresty, 22: 21–27
o Pierce, C.B., Dinwoodie, J.M., and Paxton, B.H. 1985. An İimproved Model for Prediction of Creep Deflection. Wood Science and Technology. 5(19), 83-91.
o Seco, J., And Barra, M. 1998. Long-term deformation of MDF panels under alternating humidity conditions. Wood Science and Technology. 6,43-57
o Şafak, R. 2000. Kutu Konstrüksiyonlu Mobilya Köşe Birleştirmelerinde Mekanik Özellikler. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Bölümü ABD. Ankara, Türkiye.12-15 s.
o Tankut, A.N. 2005. Optimum Dowel Spacing for Corner Joints in 32 mm Cabinet Construction. Forest Product Journal.. 55(12), 100-104.
o Tankut, N. 2006. Resistance of corner joints connected with different RTA fasteners in cabinet constrüction. Forest Productd Journal, 56 (4 ) : 5-40.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com