You are here

GÜZEL SANATLAR FAKÜLTELERİ MÜZİK BÖLÜMLERİNDE KULLANILAN VİYOLA METODLARININ İNCELENMESİ

EXAMINATION ON VIOLA METHODS EMPLOYED IN MUSICAL DEPARTMENTS IN FACULTIES OF FINE ARTS

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
In the study it is aimed to determine the most frequently used viola methods in musical departments in Faculties of Fine Arts and to examine such methods in terms of left hand and right hand techniques. In the study data were obtained through literature search, applying interview questions prepared by researchers to viola lecturers giving lectures in concerned departments in the educational year of 2008-2009, and analyzing said methods in terms of left hand and right hand techniques. It is found out that the viola methods most frequently used at musical departments in Faculties of Fine Arts are R. Kreutzer, P. Rode, and J. Don’t methods; that R. Kreutzer’s method is the one which contains most trills as left hand technique and most legato string technique as right hand technique, P. Rode’s method contains mostly trills as left hand technique and most accent use as right hand technique, and J. Dont's method contains most accord use as left hand technique and most nuance drills as right hand technique.
Abstract (Original Language): 
Araştırmada, Güzel Sanatlar Fakültelerinin müzik bölümlerinde en sık kullanılan viyola metodlarının tespit edilmesi ve bu metodların sol el ve sağ el teknikleri açısından incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmada veriler kaynak taraması yoluyla, araştırmacılar tarafından oluşturulan görüşme sorularının 2008–2009 eğitim öğretim yılında ilgili bölümlerde görev yapan viyola öğretim elemanlarına uygulanmasıyla ve söz konusu metodların sol el ve sağ el teknikleri bakımından analizi ile elde edilmiştir. Güzel Sanatlar Fakültelerinin müzik bölümlerinde en sık kullanılan viyola metodlarının R. Kreutzer, P. Rode ve J. Dont’a ait olduğu, R. Kreutzer’in sol el tekniği olarak en çok trill içeren, sağ el tekniği olarak en çok legato yay tekniğini içeren, P. Rode’nin sol el tekniği olarak en çok trill içeren, sağ el tekniği olarak en çok aksent kullanımını içeren, J. Dont’un ise sol el tekniği olarak en çok akor kullanımını içeren, sağ el tekniği olarak en çok nüans çalışmalarını içeren etüdlere metodunda yer verdiği sonuçlarına ulaşılmıştır.
73
88

REFERENCES

References: 

Akdağ, M. (2009). Eğitimde materyal kullanımı. http:// web.inonu.edu.tr/ ~ makdag/, erişim tarihi: 05. 11. 2009.
Aktüze, İ. (2003). Müziği Anlamak Ansiklopedik Müzik Sözlüğü. İstanbul: Pan Yayıncılık.
Ata, Y. (2007). Güzel Sanatlar Fakültelerinde Uygulanan Piyano Eğitiminin İncelenmesi. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Erciyes Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kayseri.
Aydar, Ç. (2009). Tarihsel süreçte viyola eğitimi. http://www.cetinaydar. com/index. php?cid=21, erişim tarihi: 11. 06. 2009.
Dont, J. (2005). 24 Etudes and Caprices. Moskova: Moscow Muzyka.
Fidan, N. ve Münire E. (1993). Eğitime Giriş. Ankara: Meteksan Anonim Şirketi.
Koçak, B. B. (1996). Devlet Konservatuvarlarının Lise Devresinde Viyola Eğitiminde Kullanılan Kreutzer Etütlerin Devinişsel Hedef ve Hedef Davranışlar Yönünden İncelenmesi. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Gazi Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
Kreutzer, R. (1982). 42 Studies. Milano: Ricordi.
Özay, S. (2005). Viyola Eğitiminde Kullanılan Mazas Special Etudes Op. 36 Metodu'nun Sağ ve Sol El Teknikleri Yönünden İncelenmesi. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi).Gazi Üniversitesi/Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
Özmenteş, S. (2005). Milli eğitimin boyutları ve çalgı eğitimi. http:// web. inonu. edu.tr/~ efdergi/ dergi/Ozmentes.htm. erişim tarihi: 05. 11. 2010.
Öztürk, F. G., Özay, S. (2008). Keman ve Viyola Eğitiminde Kullanılan Mazas Special Etudes Op. 36 Metodu’nun Sağ ve Sol El Teknikleri Yönünden İncelenmesi. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 28 (3), 57-74.
Rode, P. (1974). 24 Capricen. New York: Schott.
Toksoy, A. C. (2005). Günümüz müzik eğitiminde kullanılan metodlar ve yaklaşımlara genel bir bakış. http://www.muzikbilim.com/4e_2005/toksoy_ac.html, erişim tarihi: 01. 09. 2009.
Tufan, E. (2004). Geleneksel Makamlar Kullanılarak Yazılan Etütlerin Piyano Eğitimi Açısından Önemi. Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 24 (2), 65-77.
Uçan, A. (1996). İnsan ve Müzik, İnsan ve Sanat Eğitimi. Ankara: Müzik Ansiklopedisi Yayınları.
Uçan, A. (1997). Müzik Eğitimi Temel Kavramlar-İlkeler-Yaklaşımlar. Ankara: Müzik Ansiklopedisi Yayınları.
Uslu, M. (2006). Türkiye’de çalgı eğitiminin yaygınlaştırılmasında ve geliştirilmesinde çoksesli müzik eğitimi görüşü. http://www.muzikbilim. com/5m_2006/uslu_m.html, erişim tarihi: 15. 03. 2007.
Yayla, F. (1999). Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü Anaçalgı Viyola Eğitiminde Kullanılan Metodların İncelenmesi. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Pamukkale Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, Denizli.
http://www.bisanat.com/yazilar/detay/385-Viyola, Viyola; Müziğin Kitabı, erişim tarihi: 03.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com