EVALUATION IN RATIOS KNEE JOINT HAMSTRING/QUADRICEPS (H/Q) IZOKINETIC STRENGTH IN ELITE LEVEL ATHLATES
Journal Name:
- Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi- Niğde Üniversitesi
Key Words:
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
This study aimed to assess determining H/Q ratios and injury tendency between elite athletes who participating in different kind of sports branches and sedentary persons in light of the available data.
30 athletes (age: 20,70±2,4) who deal with different kinds of sports branches actively and 30 control groups (age: 20,87±2,4) were participated in this study in Afyonkarahisar. The participants were chosen among ones who exercise at least 5 days in a week and have been dealing with any sports branches actively at least for the last 5 years. Knee flexion/extension muscle strength of the subjects was measured in 60 deg/sec and 180 deg/sec angular speeds with Biodex System-3 izokinetic dynamometer. Data analysis was performed by SPSS statistical package program. Athletes and control groups izokinetic strenghts of dominant and non-dominant extremity measurement results were evaluated by using Independent-Samples T Test and the significant level was 0,05 and 0,01.
The study indicates that the control groups dominant extremity in 60 deg/sec and 180 deg/sec angular speed of H/Q peak torque ratios were higher than the athletes group. This showed a statistically significant difference (p<0.01). No significant difference was observed between groups in terms of the 60 deg/sec and 180 deg/sec angular speed of H/Q peak torque at non-dominant extremity, but a significant statistical difference in favor of controls at 180 deg/sec angular speed of H/Q peak torque ratios was obvious (p<0.01).
In conclusion, it is found out that dominant extremity H/Q ratios of athletes are higher than nondominant extremity H/Q (p<0.05). However the verities about injury did not rise above % 10 which is adopted as threshold value. Significant differences at H/Q ratios between athletes and control groups who participated in this study were discovered. Although the participants were not in the risk of having serious injuries, this case has shown that subjects did not take notice of the hamstring muscle group exercise.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Bu araştırmada, değişik spor branşlarında yer alan elit seviyedeki sporcular ile sedanter bireyler arasındaki H/Q oranlarının belirlenmesi ve elde edilen veriler ışığında, sakatlık eğilimlerinin ortaya konulması amaçlandı.
Çalışmaya, Afyonkarahisar ilinde aktif olarak farklı branşlarla uğraşan 30 sporcu (yaş: 20,70±2,4) ve 30 kontrol grubu (yaş: 20,87±2,4) alındı. Sporcu olan deneklerin en az haftada 5 gün spor yapmaları ve en az 5 yıl aktif sporcu olmaları şartı arandı. Araştırmaya katılan deneklerin diz fleksiyon ve ekstansiyon kas kuvvetleri 60o/saniye ve 180o/saniyelik açısal hızlarda Biodex System-3 marka izokinetik dinamometreyle ölçüldü. Araştırma verilerinin analizleri SPSS istatistik paket programında yapıldı. Sporcu ve kontrol gruplarının dominant ve nondominant ekstremitelerinin izokinetik kuvvetlerinin ölçüm sonuçları, Independent-Samples T Testi kullanarak değerlendirildi ve anlamlık düzeyi 0,05 ve 0,01 olarak belirlendi.
Yapılan bu araştırmada kontrol grubunun dominant ekstremite 60o/s ve 180o/s açısal hızlardaki H/Q zirve tork oranlarının sporcu grubuna göre yüksek olduğu görüldü. Bu durum istatistikî olarak anlamlı bir farklılığı gösterdi (p<0.01). Nondominant ekstremitede 60o/s açısal hız H/Q zirve tork oranlarında gruplar arasında anlamlı bir farklılık görülmezken, 180o/s açısal hız H/Q zirve tork oranlarında kontrol grubu lehine istatistiki olarak anlamlı bir farlılık olduğu tespit edildi (p<0.01).
Sporcuların dominant ekstremite H/Q oranları, nondominant ekstremite H/Q oranlarından yüksek olduğu görüldü (p<0,05). Ancak farklılıkların sakatlanma konusunda kritik değer olarak kabul edilen % 10’un üzerine çıkmadığı belirlendi. Araştırmaya katılan sporcu ve kontrol grupları arasında H/Q oranlarında anlamlı farklılıklar görüldü. Bu durum deneklerin birinci derecede sakatlanma eğilimi içerisinde olmamalarına rağmen, hamstring kas grubuna yönelik çalışmalara yeteri kadar önem vermediklerini gösterdi.
FULL TEXT (PDF):
- 2
109-115