You are here

Descartes Felsefesinde Cogito ve Tanrı’nın Konumunun Bilgi ve İnanç Konusuna Etkisi

The Influence of Cogito and Position of God to Subjects of Knowledge and Belief in Descartes’ Philosophy

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Metaphysics of Descartes is the first and preparation sci-ence of his philosophy. Because, Descartes makes epistemology. Descartes proves principles of this philosophy by metaphysics. These principles provide subject and assurance for accuracy of epistemology. Descartes says that cogito is the subject of episte-mology and existence of God is the assurance for accuracy of it. Descartes calls these existences as substances in his metaphysics. These substances are two main, and the most important, existenc-es of the philosophy of Descartes. This philosophy can not be made unless these two existences a reproven. Cogito is the con-templating and God is the creator existence of this philosophy. The relationship between these two existences in Descartes’ met-aphysics influences how knowledge and belief are considered. That is why the importance of relationship between these two existenc-es in Descartes’ philosophy is discussed in this paper. How does human being, who does everything as a thinking existence, form his relationship with knowledge and belief. The objective of this study is to understand the subject of knowledge and belief, by evaluating factors liying behind them, in Descartes’ philosophy.
Abstract (Original Language): 
Descartes metafiziği felsefesinin ilk ve hazırlık bilimidir. Bu-nun nedeni Descartes’ın bilgi felsefesi yapmasıdır. Descartes meta-fizik ile bu felsefenin ilkelerini ispatlar. Bu ilkeler, bilgi felsefesinin öznesini ve doğruluğunun güvencesini sağlar. Descartes bilgi felse-fesinin öznesinin cogito, doğruluğunun güvencesinin de Tanrı’nın varlığı olduğunu söyler. Descartes bu varlıkları metafiziğinde töz olarak adlandırır. Bu iki töz Descartes’ın bilgi felsefesinin en temel iki varlığıdır. Bu iki varlık ispatlanmadan bu felsefe yapılamaz. Co-gito bu felsefenin düşünen varlığı, Tanrı da yaratıcı varlığıdır. Des-cartes metafiziğinde bu iki varlığın bağı, Descartes felsefesi içeri-sinde bilgi ve inanç konusunun ele alınma şeklini etkiler. Bu neden-le bu yazıda bu iki varlık arasındaki bağın Descartes’ın felsefesin-deki önemi ele alınacaktır. Descartes felsefesinde, her şeyi düşünen varlık olarak yapan insan, bilgi ve inanç ile ilişkisini nasıl kurar? Bu yazının amacı, arkasındaki etkenler değerlendirildiğinde, Descartes felsefesinde, bilgi ve inanç konusunun nasıl olduğunu anlamaya ça-lışmaktır.
1
15

REFERENCES

References: 

Abruzzes, J. (2007). The Structure of Descartes’s Ontological Proof. British Jour-nal for History of philosophy, 15 (2), 253-282.
Bagger, C. (2002). The Ethics of Belief: Descartes and the AugustinianTradition. The Journal of Religion, 82, 205-224.
Beyssade, J.-M. (1997). Descartes: Felsefi Bir Devrim mi? Cogito, 10, 63-81.
Bockover, M. I. (2007). Metaphors of Self in Confucius and Descartes. Religion East and West, 7, 107-120.
Cottinghom, J. (2002). Descartes and Voluntaries of Belief, The Monist, 85 (2), 343-360.
Cottingham, J. (1988). The Rationalists. Oxford: Oxford University Press.
Cunning, D. (2003). Descartes on the Immutability of the Divine Will. Religious Studies,39, 79-92.
Descartes, R. (1984). Metot Üzerine Konuşma (çev. K. S. Sel). İstanbul: Sosyal Ya-yınlar.
Descartes, R. (1998). Metafizik Düşünceler (çev. M. Karasan). İstanbul: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları
Descartes, R. (1983). Felsefenin İlkeleri (çev. M. Akın). İstanbul: Say Yayınları.
Sarkar, H. (2003). Descartes’ Cogito. Cambridge: Cambridge University Press.
Schiffer, S. (1976). Descartes on His Essence. The Philosophical Review, 85 (1), 21-43.
Stout, R. (1998). Descartes’ Hidden Argument for the Existence of God. British Journal of the History of Philosophy, 6 (2), 155-168.
Treanor, N. (2004). The Cogito and the Metaphysics of Mind. Philosophical Stu-dies, 130, 247-271

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com