You are here

Rasyonel Bireylerin Tercihi Olarak Kültürel Başarısızlıklar

Cultural Failures as Choices of Rational Individuals

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
I argue, in this paper, cultural failures can be analyzed as choices of rational individuals against the theories of primordial-ism and essentialism which tend to label acts of failure as irration-al, even pathological. The application of public choice theory to culture helps us see failures as part of instrumental rational process in which individuals are concerned with maximizing their own in-terest and conflict forcing the sides to seek cooperation and com-promise over new cultural norms. This application allows us to coin a new term which I call culture failure, to explain some behav-iors of cultural actors based on public choice theory. Keeping this term in mind, I focus on behaviors and interactions of individuals, leaders, groups, and governments under the following titles: Cul-tural conflicts, instrumentalisation of culture through multicultur-alism, and government intervention and free-riding.
Abstract (Original Language): 
Bu makalede kültürel başarısızlıkları irrasyonel ve hatta patolojik olarak gören ilkçi ve özcü teorilerin aksine bu başarısızlıkları rasyonel bireylerin tercihleri olarak analiz etmenin mümkün olduğunu tartışacağım. Kamu tercihi teorisinin kültüre uygulanması, başarısızlıkları, araçsal rasyonalite sürecinin bir par-çası olarak görmeye olanak sağlar –ki bu süreçte bireyler kendi çıkarlarını maksimize etmekle ve tarafları yeni kültürel normlar üzerinde işbirliğine ve tavizde bulunmaya iten çatışma durumlarıyla ilgilidirler. Bu uygulama, kültürel aktörlerin bazı davranışlarını kamu tercihi teorisi temelinde açıklamak üzere kültürel başarısızlık olarak adlandırılabilecek yeni bir kavramın ortaya atılmasına da imkan verir. Bu kavramı zihnimizde tutarak aşağıdaki başlıklar altında bireylerin, liderlerin, grup ve hükümetlerin davranışları ve birbirleriyle olan karşılıklı etkileşimleri üzerinde duracağım: Kültü-rel çatışmalar, çok kültürlülük yoluyla kültürün araçsallaştırılması, hükümet müdahalesi ve bedavacılık.
17
30

REFERENCES

References: 

Akerlof, G. A. & Kranton, R. E. (2010). Identity Economics. Princeton: Princeton University Press.
Baumann, Gerd. (1999). The Multicultural Riddle: Rethinking National, Ethnic, and Religious Identities. New York: Routledge.
Chiotis, V. (2015). The Morality of Economic Behaviour. Journal of Global Ethics, 11 (2), 188-204.
Fearon J. D. & Latin, D. D. (2003). Ethnicity, Insurgency, and Civil War. Ameri-can Political Science Review, 97, 75-90.
Grafstein, R. (1999). Choice-Free Rationality: A Positive Theory of Political Behavior. Michigan: The University of Michigan Press.
Hechter, M. (1996). Ethnicity and Rational Choice Theory. Ethnicity, (ed. J. Hutchinson & A. D. Smith). Oxford: Oxford University Press.
Iannaccone, L. R. (1992). Sacrifice and Stigma: Reducing Free-riding in Cults, Communes, and Other Collectives.
Kymlicka, W. (2002). Contemporary Political Philosophy: An Introduction. Oxford: Oxford University Press.
Laitin, D. D. and Wildavsky, A. (1988). Political Culture and Political Prefer-ences. The American Political Science Review, 82 (2), 589–97.
Ross, M. H. (1999). Culture and Identity in Comparative Political Analysis. Com-parative Politics (eds. M. I. Lichbach & A. S. Zuckerman). Cambridge: Cam-bridge University Press.
Stern, P. C. (2000). Why do People Sacrifice for their Nations? Perspectives on Nationalism and War (eds. J. L. Comaroff and P. C. Stern. Malaysia: Gordon and Breach Science Publishers.
Taylor, C. (1992). The Politics of Recognition. Multiculturalism and the Politics of Recognition (ed. A. Gutman). Princeton: Princeton University Press.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com