You are here

DEĞISEN SAVAS KOSULLARININ ULUSLAR ARASI ORGANIZASYONLAR ILE ASKERI KARARGAHLARIN YAPISINA YANSIMALARI: BĠLGI KARARGAHLARI

EFFECTS OF WAR CONDITIONS TO THE STRUCTURE OF INTERNATIONAL ORGANIZATIONS AND ARMY HEADQURTERS: KNOWLEDGE HEADQUARTERS

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
The point of view to the world and to the war of all countries has changed due to the political issues, terror and the amount of knowledge which has been increasing in last years. Either political issues or terror, affects the classical mentality of treats for countries which has become more asymmetric. In this chaotic environment, the importance of dealing with asymmetric threats becomes more necessary. Each day, the amount of knowledge is becoming more and more that have to be evaluated. With this new process, in war areas, there has to be main departments where these knowledge should be taken in to proceed and to process. The main role of these headquarters is to change the knowledge to the decision level. As a result of having more knowledge then before, these days, army departments and national organizations have to be more organized due to the new conditions. NATO has separated their transformation headquarter to be more effective and to have a more smooth operation especially in accounts and in using knowledge more strategically like USA Army. It is seen that with the effects of having more knowledge then before, army has been changing their organizations from vertical to the horizontal level. As management science has been affected by the systems in the army which is the reality of the history, it is thought that companies may change their way of working and their strategic departments as well in the near future. In this report, the change of war conditions are going to be taken into consideration which has strong effects to the national organizations, army and to the companies success in the future.
Abstract (Original Language): 
Son yıllarda meydana gelen siyasi değişimler, küresel terör olayları ve bu yüzyılın “Bilgi Toplumu” olması, tüm devletlerin dünyaya ve “SavaĢ” a bakışını değiştirmiştir. Gerek politik gelişmeler ve gerekse terör olayları devletlerin klasik tehdit algılamalarını asimetrik hale getirmiştir. Kaotik ortamda, asimetrik tehditle mücadele önem kazanmıştır. Değerlendirilmesi gereken bilgi miktarı her geçen gün katlanarak artmaktadır. Bu yeni yapılanmada savaş alanları, elde edilen bilgiyi işleme yeteneğine sahip karar merkezlerine ihtiyaç göstermektedir. Bu karargahların temel görevleri, hızlı bir şekilde cereyan eden savaş ortamında bilgiyi en kısa zamanda karara dönüştürerek uygulanmasını sağlamaktır. Değerlendirilmesi gereken bilgi miktarının inanılmaz şekilde arttığı günümüzde, askeri karargahlar ile uluslararası organizasyonların bu yeni yapıya uygun şekilde teşkilatlanmaları kaçınılmaz hale gelmiştir. NATO, Amerikan ordusundan esinlenerek cari harekat ile stratejik gelişmelerin inceleneceği transformasyon karargahını birbirinden ayırmıştır. Askeri organizasyonların, “bilgi”nin etkisiyle, dikine bir organizasyon yapısından yatay organizasyon yapısına doğru geçmekte oldukları gözlenmektedir. Yönetim biliminin tarihsel süreç içinde askeri sistemlerden etkilendiği gerçeği karşısında, halen “Bilgi” bombardımanına tutulan ve gelecekte de bilgi dezinformasyonu tehdidine maruz kalacak firmaların yapılarının askeri organizasyonlarına benzer şekilde değişime uğrayabileceği değerlendirilmektedir. Bu çalışmada, değişen savaş ortamının organizasyonel yapı anlamında uluslararası organizasyonları, askeri birlikleri ve bu değişimin de gelecekte firmaları nasıl etkilediği ve etkileyebileceği ortaya konmaya çalışılacaktır.
96-108

REFERENCES

References: 

Ahrari, M. Ehsan (1997), “Chinese Prove to Be Attentive Students of Information Warfare” Jane’s Intelligence Review, No. 10.
Akbulut, Ural (2005), “Bilgi Devrimi ve Değişen Paradigmalar”, Uluslararası Yönetim ve Askerlik Sempozyumu, Kara Harp Okulu Yayını, Ankara.
Bayazıt, Hüseyin (2002), “Teknolojik Küreselleşmenin Güvenlik ve Strateji Alanındaki Gelişmelere, Uluslar Arası Güvenlik ve Strateji Kuruluşlarının İşlevine ve Yapılanmasına Etkisi” KüreselleĢme ve Uluslararası Güvenlik Sempozyumu, İstanbul.
Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi Dergisi 2007, Cilt: II, Sayı:I
Tüm hakları dergiye aittir 107
Büyükanıt,Yaşar (2002), KüreselleĢme ve Uluslar arası Güvenlik Sempozyumu, Harp Akademileri Komutanlığı, İstanbul.
Calza, Francesco ve Passaro, Renato (1997), “EDI Network and Logistic Management at Unilever Sagit”, Supply Chain Management, V:2, Number:4.
Chandler, Robert W. ve Backschies John R. (1998), The New Face of War: Weapons of Mass Destruction & the Revitalization of America's Transoceanic Military Strategy, Amcoda Press, USA.
Creveld, Martin Van (1991), The Transformation of War, The Free Press, New York, USA.
Dando, Malcolm (1996), A New Form of Warfare: The Rise of Non-Lethal Weapons, Brassey's, Bradford, UK.
Dereli, Toker (1981), Organizasyonlarda DavranıĢ, Ar Yayınları, İstanbul.
Drucker, Peter F. (1988), The coming of the new organization, Harvard Business Review, V.66.
Eren, Erol (2001), Yönetim ve Organizasyon, Beta Basımevi, İstanbul.
Fukuyama, Francis ve Abram N. Shulsky (1997), “Military Organization in the Information Age: Lessons from the World of Business”, The Changing Role of Information in Warfare (RAND Strategic Appraisal Series), USA.
Gyarmati, Istvan (2005), Avrupa’da Çatışma Yönetimi: Avrupa-Atlantik Kurumlarının Rolü, Uluslararası Yönetim ve Askerlik Sempozyumu, Kara Harp Okulu Yayını, Ankara.
Hirsch, Eric Donald; Joseph J Kett ve James Trefil (2002), The New Dictionary of Cultural Literacy, 3th edition, Houghton Mifflin Company, Boston.
http://www.tsk.mil.tr/genel_konular/gorevi.htm, 02.10.2006.
Kurt, Mustafa (2006), http://www.bilgiyonetimi.org/cm/pages/mkl_gos.php?nt=206, 14.10.2006.
Melih, İ. Hakkı, (1997), Bilim-Teknoloji Politikaları ve 21. Yüzyılın Toplumu, Devlet Planlama Teşkilatı Yayınları, Ankara.
Merih, Kutlu (2002), “Dinamik ortamlar için Networg formu”, http://www.eylem.com/networg/wnwform.htm, 10.10.2006.
NATO (2003), The Prague Summit and NATO’s Transformation, A Reader’s Guide.
NATO (2006), “NATO Transformation – Facing New Security Frontiers”, Uluslararası Konferans Notları, Sofya, Bulgaristan.
Ralston, Steven ve Thomason, W. Ray (1997), “Employment Interviewing And Postbureaucracy”, Journal of Business&Technical Communication,Jan 97, Vol.11 Issue 1.
Scales, H. Robert (2000), Future Warfare (Antology), Revised edition, Pennsylvania, USA.
Seitz, Konrad (1995), New World Politics, Harper’s Books, Boston.
Symon, Gillian (2000), “Information and Communication technologies and The Network Organization: A Critical Analysis”, Journal of Occupational & Organizational Pyschology, Vol.73, Issue: 4.
Toffler, Alvin (1981), ġok (Gelecek Korkusu), 3. Baskı, Çev. Selami Sargut, Altın Kitaplar Yayınevi, İstanbul.
Toffler, Alvin ve Heidi Toffler, 21. Yüzyılın ġafağında SavaĢ ve SavaĢ karĢıtı Mücadele, Çev. Mehmet Harmancı, Sabah Yayınları, İstanbul.
Tuncel Fethi R. (2005), Tarihsel süreç içerisinde güvenlik, askeri yönetim ve savaş kavramlarının değişen yüzü, Uluslararası Yönetim ve Askerlik Sempozyumu, Kara Harp Okulu Yayını, Ankara.
Yılmaz, Hüseyin (1999), “İşletmelerde İnternet-organizasyon ilişkisi ve sanal örgütlenmeye yönelik bir model önerisi”, TSE Standart Dergisi, Ankara.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com