EXAMPLE OF A LOCAL APPROACH ON OTTOMAN ECONOMY AND FİNANCE: MİZAN MEWSLETTER
Journal Name:
- Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi Dergisi
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
Murad Bey was called as “Mizancı” and Mizan was his journal’s name. Mizan that published by management of Mehmed Murad Bey between 1886-1909, discussed the economic and financial problems in critical wording.
Mizan based on protectionist view in politic alternatives of trade and ındustry and affirmed the variability of economic principals according to land, time and conditions. The Journal argued when the Ottoman State applied liberal economic politics will be a market to western countries and open to destroying competition.
Mizan criticized keeping on traditional industrial methods, the necessity of mechanization and new technical methods and supporting the local industry. The Journal frequently criticized the financial policies of government and talked about the costs of Duyun-u Umumiye and Reji, because of this asserted the necessity to rescue of them but this regulation was a process. The actual solution way was a effective financial control, increasing revenues and decreasing costs.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Murat Bey, Mizan gazetesiyle anılmış ve “Mizancı” olarak tanınmıştır. Mehmed Murad Bey yönetiminde 1886-1909 yılları arasında yayın faaliyetini sürdüren Mizan gazetesi, siyasi meselelere olduğu kadar iktisat ve maliye alanına dair pek çok meseleyi genellikle eleştirel bir uslupla tartışmıştır..
Ticaret ve sanayi politikası yaklaşımlarında “himaye (korumacılık)” taraftarı görüşü esas almakta ve iktisada dair ilkelerin yer, zaman ve koşullara göre farklılaşabileceğini ileri sürmektedir. Gazete, Osmanlı ülkesinin serbesti yanlısı politikalar izlemesi halinde gelişmiş batılı ülkelere pazar olacağını ve yıkıcı rekabete direnemeyeceğini belirtmektedir.
Geleneksel sanayi yöntemlerinde ısrarı eleştiren gazete, makineleşmenin ve yeni teknikleri sanayiye uygulamanın şart olduğunu, yerli sanayinin desteklenmesi gerektiğini ifade etmektedir.
Devletin mali politika uygulamalarını sıkça eleştirmekte, Duyun-u Umumiye ve Reji gibi kuruluşların zararlarından söz ederken bunlardan kurtulmak gereğini ileri sürmekte ancak bunun bir süreç olduğunu kaydetmektedir. Esas çözüm yolu etkin bir mali denetim ve gelirleri artırıcı yolların araştırılması ile harcamaların kısılmasına bağlıdır.
- 2