You are here

TÜRKİYE DİYANET VAKFI İSLAM ANSİKLOPEDİSİNE HADİS MADDELERİ EKSENİNDE ELEŞTİREL BİR YAKLAŞIM

A CRITICAL APPROACH TO THE ARTICLES ABOUT HADITH IN “TURKIYE DIYANET VAKFI ISLAM ANSIKLOPEDISI” (TURKISH RELIGIOUS FOUNDATION ENCYCLOPEDIA OF ISLAM)

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi (Turkish Religious Foundation Encyclopedia Of Islam) started to be published in 1988 and finished in 2014 with 44 volumes. This ambitious and wide-ranging project, fills a gap in Islamic Studies, Turkish-Islamic History, art, literature, culture and civilization.Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi has been written by more than 2000 scholars, using more than 500 sources and it includes more than 16.000 articles covering a very wide range of topics. It can be considered as a product of Muslims who need a sophisticated encyclopedia about Islamic Studies, Islamic History, Art, Literature, culture and civilization. Even this encyclopedia can be accepted one of the best projects of the Muslims, articles about hadith may have contain some deficiencies. This paper will provide an over view of nearly 1540 articles of Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi about hadith. Remembering that criticism is the peculiar mark of high civilization, we hope to make a contribution to this project by this paper.
Abstract (Original Language): 
Yayımı 1988 yılında başlayıp 2014 yılında 44 cilt halinde tamamlanan Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi (DİA), İslami İlimler, Türk İslam Tarihi, sanatı, edebiyatı, kültürü ve medeniyeti sahalarında önemli bir boşluğu dolduran çok kapsamlı ve kıymetli bir ansiklopedi çalışmasıdır. 2000’i aşkın ilim adamı tarafından ve 500’den fazla kaynak eser kullanılarak yazılan, 16.000den fazla madde içeren Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, Müslümanların kendi dini ilimlerini, tarihlerini, sanatlarını, edebiyatını, kültür ve medeniyetini kuşatacak muhtevalı bir ansiklopediye olan ihtiyaçlarının, bizzat Müslümanlar tarafından kaleme alınan bir ürünü sayılabilir. Bütün üstünlüklerine ve yetkinliğine rağmen Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi’nde, zaman zaman -diğer akademik çalışmalarda da bulunabilen- yanlışlıklar ve giderilmesi halinde ansiklopedinin daha profesyonel hale gelmesi yolunda katkıda bulunacak çeşitli eksiklikler tespit edilebilmektedir. Bu çalışmada, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisinde yer alan hadis ilmi ile alakalı yaklaşık 1540 maddenin eleştirel bir gözle okunması sonucunda elde ettiğimiz sonuçlar ve tespit edilen sorunların çözümüne yönelik öneriler sunulacaktır. Tenkidin, yüksek bir medeniyetin işareti kabul edilebileceği düşüncesinden yola çıkarak, bu eleştirel okumanın Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi’nin hadisle ilgili maddeleri açısından mütevazi bir katkı sağlamasını umut ediyoruz.
295
310

REFERENCES

References: 

AKGÜL, Hüseyin (2004). İbnü’l-Kattân’ın Hadis Anlayışı (Doktora). Marmara Üniversitesi, İstanbul.
AYDIN, Nevzat (2011). Hadislerin İlk Dönem Tasnif Süreci Üzerine Bir Değerlendirme. Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 31(31), 199–230.
AYHAN, Aykut (1991). Tdv İslam Ansiklopedisi. Içinde Ansiklopedi (C. 3, Ss. 217–227). İstanbul.
Fatma Betül ALTINTAŞ
|310|
bilimname
düşünce platformu
XXIX, 2015/2
ÇORUK, Şükrü Ali (2007). Oryantalizm Üzerine Notlar. Sosyal Bilimler Dergisi, 9(2), 193–204.
DINÇOĞLU, Mehmet (2008). Ebu Davud’ud Sünen Adlı Eseri Kaynakları Ve Tasnif Metodu. Ankara Üniversitesi, Ankara.
ERUL, Bünyamin (2002). Hicri Ii. Asırda Rivayet Üslubu (Rivayet Açısından Ma’mer B. Raşid’in (Ö.153) El-Cami’i. A.Ü.İ.F.D, Xliii.
GÖRMEZ, Mehmet (2000). Klasik Oryantalizmi Hadis Araştırmalarına Sevkeden Temel Faktörler Üzerine. İslamiyat, 3(1).
POLAT, Selahattin (2007). Modern Dönemde Hadis Ilminin Temel Meseleleri. Içinde Modern Dönemde Dini İlimlerin Temel Meseleleri (İlmi Toplantı) (Ss. 211–248). İstanbul: İsam Yayınları.
SAİD, Edward (1999). Oryantalizm,(Çev. Selahattin Ayaz). İstanbul, Pınar Yayınları.
YAMAN, Ahmet (2000). Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi (Dia) Üzerinde Fıkıh Merkezli Eleştirel Bir Okuma. S.Ü.İ.F.D, (10), 119–140.
ZEHEBİ, Ebu Abdullah Şemseddin Muhammed b. Ahmed b. Osman (1983). Siyeru A’lami’n-Nübela. Beyrut: Müessesetü’r-Risale.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com