You are here

ERGENLERİN DİNİ İNANÇ, ŞÜPHE VE DİNİ TUTUMLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

A STUDY ON ADOLESCENTS’ RELIGIOUS FAITH, DOUBT, AND RELIGIOUS ATTITUDES

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Adolescence when people experience intense physiological and psychological changes is one of the most important issues on which the Developmental Psychology scholars studied. This period during which identity and personality begin to take shape is described as a period when people experience both the religious awakening and awareness and religious doubt and uncertainty in the most intense level. Along with the development of mental abilities, the doubts and queries regarding religious issues begin to emerge. While the process of questioning and doubt in puberty strengthen and reinforce the religious beliefs on the imitation level for some people, it may result with religious neglect and disbelief for some others. The impact of the age, gender, type of school; education, income and pious levels of parents of the adolescents on their religious beliefs, attitudes and religious doubts were studied in this research. It was found that there is a significant difference among religious beliefs, attitudes and religious doubts in terms of the type of school; the older the adolescent, the more doubt on religion; the worship and pray points of the girls are higher than boys; the students whose family are rich get higher points and have more religious doubt than the students whose family have middle level income in terms of the topics of fate and fatality, good and evil and belief in the hereafter. It was also found that the higher the education level of parents the more acceptance of that the religion restrict the independence.
Abstract (Original Language): 
Fizyolojik ve ruhsal değişimlerin yoğun olarak yaşandığı ergenlik dönemi, gelişim psikolojisinin üzerinde durduğu en önemli konulardan birisidir. Kimlik ve kişiliğin şekillenmeye başladığı bu dönem, hem bir dini uyanış ve bilinçlenme, hem de dini şüphe ve kararsızlığın en yoğun görüldüğü bir dönem olarak kabul edilir. Zihinsel yeteneklerin gelişmesiyle birlikte dini konularda şüphe ve sorgulamalar da ortaya çıkmaya başlar. Ergenlik dönemindeki sorgulama ve şüphe süreci, bazı kişilerde taklit düzeyindeki dini inançları daha güçlendirip pekiştirirken, bazılarında ise dini ilgisizlik ve inançsızlıkla sonuçlanabilmektedir. Betimsel yöntemle yapılan bu araştırmada, yaş, cinsiyet, okul türü, öğrenci velilerinin eğitim seviyesi, ekonomik ve dindarlık düzeylerinin ergenlerin dini inanç, tutum ve dini şüpheleri üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Araştırmada okul türlerine göre gençlerin dini inanç, şüphe ve tutumları arasında anlamlı fark olduğu, yaş ilerledikçe dini şüphelerde de artışın olduğu, daha çok kaza-kader, ahiret inancı, dünyadaki kötülük ve adaletsizlik gibi konularda dini şüphelerin görüldüğü; kızların erkeklere göre dini ibadetleri yerine getirme ve dua etme puanlarının erkeklere göre daha yüksek olduğu; ekonomik olarak ailesi zengin olan öğrencilerin, ailesi orta halli olan öğrencilere göre kaza-kader, hayır-şer ve ahiret inancı konularında daha yüksek puan aldıkları ve daha çok dini şüphe yaşadıkları bulunmuştur. Ailelerinin eğitim seviyesi yükseldikçe dinin bağımsızlığı kısıtlayan bir olgu olarak algılandığı tespit edilmiştir.
59
88

REFERENCES

References: 

AKŞİT, Bahattin & Şentürk, Recep, Türkiye’de Dindarlık, İletişim Yay., İstanbul 2012
ALLPORT, G. W., The Individual and His Religion: A Psychological Interpretation, London 1950.
ALLPORT, G. W., Birey ve Dini (çev. Bilal Sambur), Elis Yay., Ankara 2004.
ARGYLE & Hallahmi, The Social Psychology of Religion, London and Boston, 1975.
ARSLANOĞLU, İbrahim, Sosyal Bilimlerde Metod ve Araştırma Teknikleri, Ankara 2012.
AYHAN, Halis, Hökelekli, Hayati ve diğ., Din ve Ahlak Eğitim Öğretimine Yeni Yaklaşımlar, Dem Yay., İstanbul 2004.
AYTEN, Ali, Empati ve Din, İz Yay., İstanbul 2010.
AYTEN, Ali, “Arap Ülkelerinde İslâmî Psikoloji ve Din Psikolojisi Çalışmaları”, Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 12 (2), 2012, ss. 51-99.
BAHADIR, Abdülkerim, “Ergenlik Döneminde Dinî Şüphe ve Tereddütler” Gençlik, Din ve Değerler Psikolojisi-içinde, Dem Yay., İstanbul 2006, ss. 307-368.
BAHADIR, Abdülkerim, “Ergenlik Döneminde Dini Şüphe ve Tereddütler”, Mayıs 2010, Sayı: 233, http://www.diyanetdergisi.com
BATSON, Daniel C. & Ventis, W., The Religious Experience, Oxford University Press, Oxford 1982.
BATSON, Daniel C. & Schoenrade, Patrica & Ventis, Larry W, Religion and Individual, New York, Oxford University Press, 1993.
BİLGİN, Nuri, Kimlik İnşası, Aşina Kitaplar, İzmir 2007.
BUDAK, Selçuk, Psikoloji Sözlüğü, Bilim Sanat Yay., 2000. |84|
bilimname
düşünce platformu
XXVII, 2014/2
Ergenlerin Dini İnanç, Şüphe ve Dini Tutumları Üzerine Bir Araştırma
BULUT, Aytekin, Din Eğitiminde Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Diyanet İşleri Başkanlığı Yay., II. Baskı, Ankara 2004.
CORM, Georges, 21. Yüzyılda Din Sorunu, İletişim Yay., İst. 2011
COŞKUN, Ali, “Din ve Kimlik”, Marmara Üniv. İlahiyat Fak. Dergisi, 24 (2003/1), ss. 5-23.
ÇAPAR, Betül, “Farklı Orta Öğretim Öğrencilerinde Dindarlık İle Benlik Saygısı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi” Dokuz Eylül Üniv. Sos. Bil. Ens.(Basılmamış Y. Lisans Tezi), İzmir.
ÇAYIR, Celal, “Sosyo-Psikolojik Açıdan Dini Sosyalleşme Üzerine Bir Araştırma”, DÜİFD, Cilt: 14, Sayı:2, Yıl: 2012, ss. 87-132.
EKŞI, Aysel, “Adolesanın Ruhsal Gelişim Dönemleri ve Bu Döneme Özgü Sorunları”, Ben Hasta Değilim, Çocuk Sağlığı ve Hastalıklarının Psiko-sosyal Yönü, (Edt. Aysel Ekşi), İstanbul, 1999.
FIRAT, Erdoğan, Üniversite Öğrencilerinde Allah İnancı ve Din Duygusu, Ankara Üniv. (Yayınlanmamış Doktora Tezi), Ankara 1977.
GÜNAY, Ünver, “Türkiye’de Dini Sosyalleşme”, Türkiye I. Din Eğitimi Semineri, Ankara 1981.
HERR, Vincent V., “14-18 Yaş Döneminde Dini Çatışma”, (çev. M. Doğan Karacoşkun), Dîni ve Sosyal Psikoloji Yazıları, Din ve Bilim Yay., Samsun 2006.
HOOD, Ralp W. ve diğerleri, Dini Şüphe (çev. M. Doğan Karacoşkun), ss. 93-101.
HÖKELEKLI, Hayati, “Ergenlik Dönemi Dini Şüpheler”, Din Öğretimi Dergisi, 1988, ss.73-82.
HÖKELEKLİ, Hayati, Çocuk, Genç, Aile Psikolojisi ve Din, Dem Yay., İst. 2010.
HÖKELEKLİ, Hayati-Çayır, Celal, “Gençlerin Din Değiştirip Hıristiyan Olmasında Etkili Olan Psiko-Sosyal Etkenler”, Uludağ Üniv. İlahiyat Fak. Dergisi, Cilt: 15, Sayı: 1, 2006, ss. 23-46.
HÖKELEKLİ, Hayati, Din Psikolojisi, TDVY., Ankara 1993.
HÖKELEKLİ, Hayati, Din Psikolojisine Giriş, Dem Yay., İstanbul 2010.
KARACA, Faruk, Dindarlığın Gelişimi, Din Psikolojisi-içinde (Edit. Hayati Hökelekli), Anadolu Üniv. Yay., Eskişehir 2011, ss.119-142.
KAYIKLIK, Hasan “Psikolojik Açıdan İman, İnanç ve Şüphe”, AÜİFD, XLVI (2005), Sayı: I, ss. 133-155.
PUFFER, Keith, A. & Kris G. Pence and et all.,”Religious Doubth and Identity Formation: Salient Predictors of Adolescent Religious Doubth”, Journal of Psychology and Theology, 2008, Vol.36, No.4, pp.270-284. |85|
bilimname
düşünce platformu
XXVII, 2014/2
Celal ÇAYIR
KOÇ, Mustafa, “Din Psikolojisi Araştırmalarında Ergenlik Dönemi Üzerine Türkçe Yapılan Çalışmalarla İlgili Bir Literatür İncelemesi”, Sakarya Üniv. İlahiyat Fak. Dergisi, 12 / 2005, ss. 41-69.
KOÇ, Bozkurt, Ergenlikte Benlik Gelişimi ve Din İlişkisi, (AÜSBE Yayınlanmamış Doktora Tezi), Erzurum 2003.
KÖSE, Ali, Neden İslam’ı Seçiyorlar, İsam Yay., İstanbul 2007.
KÖKTAŞ, M. Emin, Türkiye’de Dini Hayat, İşaret Yay., İstanbul 1993
KULA, Naci M., Kimlik ve Din, Ayışığı Yay., İstanbul 2001.
KULA, Naci, Kimlik ve Din, Ayışığı Kitapları, İstanbul 2001.
KULA, Tahsin, “Ergenlerde Dinî Düşüncede Yaşanan Güçlükler”, (Cumhuriyet Üniv. Sos. Bilm. Enst., Yayınlanmamış Y. Lisans Tezi), Sivas 2006.
KULAKSIZOĞLU, Adnan, Ergenlik Psikolojisi, Remzi Kitabevi, 6. Baskı, İstanbul 2004.
KÜÇÜKCAN, Talip, “Avrupa’daki Türk Toplumunun Kimlik Arayışı,” Diyanet Aylık Dergi, 2 (1994), ss. 45-48.
MEHMEDOĞLU, Ali Ulvi, Kişilik ve Din, Dem Yay., İstanbul 2004.
MEHMEDOĞLU, Ali Ulvi, İnanç Psikolojisi, Din Psikolojisi-içinde (Edit. Hayati Hökelekli), Anadolu Üniv. Yay., Eskişehir 2011, ss.145-166.
OK, Üzeyir, “Dini şemalar ölçeğinden inanç veya dünya görüşü şemaları ölçeğine”, C.Ü. Sosyal Bilimler Dergisi, 33(2), 2009, ss.149-155.
OK, Üzeyir, “Dini Düşüncede Yaşanan Stresin (Şüphe, Uyumsuzluk, Çelişki vb.) Boyutları”, Dini Araştırmalar Dergisi, Ankara 2005, Cilt: 8, Sayı: 22, ss.11-40.
ONAY, Ahmet, Dindarlık, Etkileşim ve Değişim, Dem Yay., İstanbul 2004,
PEKER, Hüseyin, Din Psikolojisi, Çamlıca Yayınları, Samsun 1993.
ŞAHİN, Adem, İlahiyat, Tıp ve Mühendislik Fakültelerinde Okuyan Öğrencilerde Dini Hayatın Boyutları Üzerine Karşılaştırmalı Bir Araştırma, DEÜ, Sos. Bil. Enst. (Yayınlanmamış Doktora Tezi), İzmir 1999.
ŞENTÜRK, Habil, İbadet Psikolojisi, İz Yayıncılık, İstanbul 2000.
TOPUZ, İlhan, Dini Gelişim Seviyeleri İle Dini Başaçıkma Tutumları Arasındaki İlişki Üzerine Bir Araştırma, Uludağ Üniv. Sos. Bil. Enstitüsü (Yayınlanmamış Doktora Tezi), Bursa 2003.
UYSAL, Veysel, “Dini Hayat ve Şahsi Özellikler (Bir Alan Araştırması)”, Dini Araştırmalar Dergisi, 2: ss.165-180. |86|
bilimname
düşünce platformu
XXVII, 2014/2
Ergenlerin Dini İnanç, Şüphe ve Dini Tutumları Üzerine Bir Araştırma
UYSAL, Veysel; Türkiye’de Dindarlık ve Kadın, Dem Yay.,Tarihsiz.
VERGOTE, Antoine, Dini İnanç ve İnançsızlık (çev. Veysel Uysal), MÜİFY, İstanbul 1999.
VERGOTE, Antoine, "Ergenlikte Din", (çev. Erdoğan Fırat), AÜİFD, Ankara 1981, Cilt: XXIV, ss. 583-592.
YAPICI, Asım, Din, Kimlik ve Önyargı, Karahan Kitabevi, Adana 2004.
YAPICI, Asım, “Modernleşme-Sekülerleşme Sürecinde Türk Gençliğinde Dinî Hayat: Meta-Analitik Bir Değerlendirme”, Çukurova Üniv. İlahiyat Fak. Dergisi, 2012, 12(2), ss.1-40.
YAPICI, Asım, Ruh Sağlığı ve Din, Karahan Kitabevi, Adana 2007.
YAPICI, Asım, “Türk Toplumunda Cinsiyete Göre Dindarlık Farklılaşması: Bir Meta-Analiz Denemesi” Çukurova Üniv. İlahiyat Fakültesi Dergisi, 17: 2 (2012), ss. 1-34.
YAVUZ, Kerim, Çocukta Dini Duygu ve Düşüncenin Gelişmesi, Boğaziçi Yay., İstanbul 2004.
YAVUZER, Haluk, Gençleri Anlamak Ana-Babaların En Çok Sorduğu Sorular ve Cevaplarıyla, Remzi Kitapevi, İstanbul 2005.
YORULMAZ, Murat, “Din ve Kimlik İlişkisi Bağlamında Türkiye’de Kimlik Arayışları-Yapısal Bir İçerik Analizi”, Elektronik Siyaset Bilimi Araştırmaları Dergisi, Haziran 2012 Cilt: 3 Sayı: 2, ss.59-74.
Türkiye’de Ergen Profili, T.C. Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Ankara 2008.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com