You are here

Adli Muhasebecilik Mesleği ve Aklama Suçuyla Mücadele

Forensic Accounting Profession and Prevention of Money Laundering

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author Name
Abstract (2. Language): 
In today's world, globalization and the increased use of information technology have resulted to the significant increases of economic crimes in recent years. Accordingly, financial crimes, such as money laundering misconducts have increased significantly. The police play active roles in the fight against money laundering and related crimes in Turkey. However, professional support is essential in order to effectively combat money laundering. In other words, not only a good level of economics, finance, accounting knowledge is critical; but also, a decent level of law information is crucial in the detection and prevention of these crimes. Increasing the effectiveness of forensic accounting profession, especially in the USA, has an important role in the prevention and detection of money laundering. Since forensic accountants have skills and capacities of litigation support, investigative accounting and expertise.
Abstract (Original Language): 
Günümüz dünyasında son yıllarda küreselleşme ile birlikte bilişim teknolojilerinin kullanımıyla ekonomik nitelikteki suçlarda önemli düzeyde artışlar olmuştur. Buna bağlı olarak da aklama suçu gibi finansal nitelikte suçlar da önemli düzeyde artmıştır. Türkiye'de aklama ile ilgili suçlarla mücadelede polis etkin görev almaktadır. Ancak aklama sucuyla etkin bir mücadele yapılabilmesi için profesyonel desteğe ihtiyaç bulunmaktadır. Diğer bir ifadeyle sadece iyi ekonomi, finans, muhasebe bilgisinin yanında iyi düzeyde hukuk bilgisi de bu suçların tespiti ve önlenmesinde önemlidir. ABD'de başta olmak üzere etkinliği artan adli muhasebecilik mesleği, aklama suçunun tespiti ve önlenmesinde önemli bir role sahiptir. Çünkü adli muhasebeciler, aklama suçuyla ilgili ihtiyaç duyulan dava desteği danışmanlığı, araştırmacı muhasebecilik ve bilirkişi desteklerini sağlayabilecek yeterliliktedir.
121-132

REFERENCES

References: 

Atmaca, M. ve Terzi, S. (2012), Adli Muhasebe, Yaylım Yayıncılık, l.Baskı, İstanbul.
Chistansen, J.A., Byington, J.R. ve Blalock, T.J.
(2005
) "Sarbanes-Oxley: Will You Need a Forensic Accountant", Journal of Corporate Accounting & Finance, 16(3): 69-75.
Çakır, A. (2010), "Suç Gelirlerinin Aklanması ve Terörizmin Finansmanının Engellenmesi: Banka Riskleri ve Uyum Programının Oluşturulması", Bankacılar Dergisi, 74: 87-108.
Elitaş, B.L. (2012), "Seçilmiş Örneklerle Adli Muhasebe Eğitimi ve Türkiye İçin Bir Değerlendirme", Muhasebe ve Finansman Dergi, 55: 153-171.
Gülten, S. (2010), "Adli Muhasebe Kavramı ve Adli Müşavirlik Mesleği", Ankara
Barosu Dergisi, 68(3): 311-320.
Gülten, S. ve Kocaer, İ. (2011), Adli Muhasebe Uygulamaları, Ankara Ofset, Ankara.
Hoffman, T (2004)., "Sarbanes-Oxley Sparks Forensics Applications Interest", Computerworld- COWO, 38,
http://www. computerworld.com/action/article.do?command=viewArticleB asic&articleId=91676 (Erişim: 18.03.2011)
Karacan, S. (2012), "Hukuk ile Muhasebenin Kesişme Noktası: Adli Muhasebe", Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, 4(8): 105-128.
Levi, M. ve Gold, M., "Money Laundering in UK",
swww.cardiff.ac.uk/schoolsanddivisions/academicschoolssocsi/staff/acad/l evi.html (Erişim: 18.03.2011)
MASAK-Mali
Suçlar
ı Araştırma Kurumu (2011), Aklama Suçu İnceleme Rehberi, MASAK Yayın No: 11, Güncellenmiş II. Baskı, İstanbul.
Pazarçeviren, S.Y. (2005), "Adli Muhasebecilik Mesleği", ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 1(2): 1-19.
Taşdelen, A. (2003), Hukuksal Açıdan Türkiye 'de Karaparanın Aklanması ve Önlenmesi, Turhan Kitabevi, Ankara.
Terzi, S. (2012a), "Hile ve Usulsüzlüklerin Tespitinde Veri Madenciliğinin Kullanımı", Muhasebe ve Finansman Dergisi, 54: 51-63.
Terzi, S. (2012b), Hileli Finansal Raporlama: Önleme ve Tespit - İMKB İmalat Sanayiinde Bir Araştırma, Beta Yayıncılık, İstanbul.
Toraman, C., Abdioğlu, H. ve İşgüden, B. (2009), "Aklama Suçunun Önlenmesine Yönelik Çabalar: Adli Muhasebecilik Mesleği ve Uygulamaları", Afyon Kocatepe Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, 11(1): 17-55.
131
M. Kasap, Cilt: 3, Sayı: 1, ss. 121-132, Bahar 2013
Yazıcı, A. (2008), " Yeni Karapara Aklama Yöntemleri Olarak Akıllı Kartlar Ve İnternet", Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(2): 153-168.
Yıldırım, M. (2007), "Karaparanın Kayıtdışı Ekonomi İçindeki Yeri ve Karapara Aklamanın Ekonomiye Getirdiği Tehlikeler", Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(1): 552-567.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com