You are here

Beyaz Yaka Suçları ve Finansal Yolsuzluklar

White-Collar Crimes and Financial Corruptions

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
Crime, defined as act which is contrary to the law, creates negative influence in the society both economically and spiritually. There are various factors like professional experience as well as biological, psychological and sociological ones that make individuals turn to crime. Edwin Sutherland claim that life experiences and some facts learned from the environment account for occupational crimes in his study on the theory of crime in 1939. White-collar crime, which is perhaps the most important of types of crime in terms of havoc and committed by the superior contrary to common belief, has much more influence than conventional crime. This crime, which inflict significant financial loses and psychological collapse on states, communities, businesses and people, are committed by well-respected professionals in their business. In this study, white collar crimes are examined with conceptual view and detailed. Besides, this study explain this type of crime is so forceful, by giving remarkable examples on economic losses.
Abstract (Original Language): 
Hukuk düzenine aykırı fiil olarak tanımlanan suç, oluşum gösterdiği toplumda hem ekonomik açıdan hem de ruhsal açıdan olumsuz etki meydana getirmektedir. Bireyleri suç işlemeye yönelten biyolojik, psikolojik, sosyolojik etkenlerin yanında mesleki deneyimler gibi çeşitli faktörler bulunmaktadır. 1939 yılında suç teorisine ilişkin yapmış olduğu bir çalışmada Edwin Sutherland, kişiler tarafından işlenen mesleki suçların nedenini kişinin kazanmış olduğu hayat deneyimine ve çevresinden öğrenmiş olduğu bir takım olgulara bağlamaktadır. Suç türleri içerisinde oluşturduğu tahribat açısından belki de en önemlisi konumunda olan ve bilinenin aksine yüksek sınıfa mensup kişilerin işlemiş olduğu suçlar olarak ifade edebileceğimiz beyaz yaka suçları klasik bir suçtan kat kat daha etkili olmaktadır. Öyle ki devletleri, toplumları, işletmeleri ve kişileri önemli düzeyde mali kayıplara ve psikolojik çöküşlere uğratan bu suçları, işinde çok iyi konuma gelmiş saygın profesyoneller işlemektedir. Bu çalışma ile beyaz yaka suçları kavramsal bir bakış ile ayrıntılarıyla irdelenmiş ve meydana getirmiş olduğu ekonomik kayıplara ilişkin dikkat çekici örnekler verilerek bu suçların ne kadar etkin bir suç türü olduğu üzerinde durulmuştur
143
167

JEL Codes:

REFERENCES

References: 

Atmaca, M. ve Terzi, S. (2012), Adli Muhasebe, İstanbul: Yaylım Yayıncılık.
Aydın, N. (2008), Türk Suç ve Ceza Hukuku, 1.Baskı, Ankara: Turhan Kitabevi.
Ayhan, İ. ve Çubukçu, K.M. (2007), Suç ve Kent İlişkisine Ampirik Bakış: Literatür Taraması, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 3(5), 30–35.
İnceoğlu, A.A. (2006), Bankacılık Kanunu’nda Yer Alan Suçlar, Marmara Üniversitesi SBE, Yayınlanmamış Doktora Tezi, İstanbul.
Beşe, E. (2006), Beyaz Yaka Suçları: Kavramsal ve Kriminolojik Yaklaşım, içinde Süleyman Aydın (Ed.), Yolsuzluk: Nedenleri, Etkileri ve Çözüm Yolları, Ankara: Turhan Kitabevi, 469–484.
Bologna, J. (1993), Handbook on Corporate Fraud, USA: Butterworth-Heinemann Publishing Inc.
Bozkurt, N. (2009), İşletmelerin Kara Deliği Hile: Çalışan Hileleri, 1.Basım, İstanbul: Alfa Yayınları.
Dönmezer, S. (2002), Kriminolojide Suç ve Suçun Niteliği http://www.kriminoloji.com/Krminolojide%20Suc.htm (Erişim Tarihi: 27.06.2013)
Dursun, S. (2006), Bankacılık Düzenine Karşı İşlenen Suçlar, 1.Baskı, Ankara: Seçkin Yayıncılık.
Geis, G. ve Goff, C. (1983), White Collar Crime: The Uncut Version, Edwin H. Sutherland (Ed.), USA: Yale University Press.
F.Şentürk & M.Kasap Güz/Fall 2013
Cilt 3, Sayı 2, ss.143-167 Volume 3, Issue 2, pp.143-167
167
Ivancevich, J. M., Duening, T.N. ve Gilbert, J.A. (2003), Deterring White-Collar Crime, The Academy of Management Executive, 17(2), 114–127.
Jugatwat, S. White Collar Crimes- A bird’s Eye View, National Law Institute University, Bhopal: India, http://www.docstoc.com/docs/38525123/White-collar-crimes---A-birds-eye-view (Erişim Tarihi: 27.06.2013).
Kasap, M. (2013), “Adli Muhasebecilik Mesleği ve Aklama Suçuyla Mücadele”, Çankırı Karatekin Üniversitesi İİBF Dergisi, 3 (1), 121–132.
Payne, Brian K. (2011), White-Collar Crime, USA: Los Angeles, Sage Publications Inc.
Poortinga, E., Lemmen, C. ve Jibson, M.D. (2006), A Case Control Study:White-Crime Defendants Compared With Defendants Charged With Other Nonviolent Theft, USA:University of Michigan, The Journal of the American Academy of Psychiatry and the Law.
Shichor, D., Gaines, L. ve Ball, R. (2002), Readings in White-Collar Crime, USA:Waveland Press Inc.
Silverstone, H. ve Sheetz, M. (2007), Forensic Accounting and Fraud Investigation for Non-Experts, USA, Second Edition, John Wiley&Sons, Inc.
Strader, J.K. (2002), Understanding White Collar Crime, USA: San Francisco, Matthew Bender Company Inc, LexisNexis Publishing.
Stwen, A.L. (1995), White Collar Productivity, A Survey of Current Efforts, Productivity Brief, 19, APC, White Collar Pruductivity Improvement, Zühal Akal (çev.) Beyaz Yakalı Çalışanların Verimliliği, MPM Verimlilik Dergisi.
Terzi, S. (2012), Hileli Finansal Raporlama: Önleme ve Tespit, İstanbul: Beta Yayıncılık.
Terzi, S. ve Kıymetli Şen, İ. (2012), Finansal Tablo Hilelerinin Veri Madenciliği Yardımıyla Tespit Edilmesi: Üretim Sektöründe Bir Araştırma, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dergisi, 5(2), 25–40.
http://www.businesspundit.com/white-collar-crimes-history-and-how-they-w... (Erişim Tarihi: 01.07.2013).

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com