You are here

Evde Sağlık Hizmetlerinde Hasta Yakınlarının Memnuniyeti

The Patients’ Relatives Satisfication in Home Health Care Services

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
Some of the health care services have been started to given to the patients in their home environment in Turkey since 2010 as home health care services. In this study, it was aimed that how the patients’ relatives are satisfied with given services. To realize this aim, a questionnaire has been applied to 160 patients’ relatives in the city of Isparta and its two towns, Yalvaç and Eğirdir in 2014. The data obtained by questionnaires were analyzed by using SPSS 21.0 programme. To evaluate data, frequencies and factor analysis methods were used. According to data obtained by questionnaires applied to patients’ relatives, it was seen that patients’ relatives in the city centre of Isparta and its two towns highly satisfied with the given home health care services. The comparison of the satisfaction levels of patients’ relatives in the city centre and towns showed that patients’ relatives in towns more satisfied than patients’ relatives in the city centre. According to the findings about the application process of getting home health care services, it was seen that there are some problems such as lack of publicity about home health care services, length of time between the applications to get services and starting to get services, and the absence of automation systems about tracking patients’ information.
Abstract (Original Language): 
Türkiye’de sağlık hizmetlerinin bir kısmı, 2010 yılından itibaren hastalara kendi ev ortamlarında evde sağlık hizmetleri adı altında verilmeye başlanmıştır. Bu çalışmada evde sağlık hizmeti alan hasta yakınlarının aldıkları hizmetten memnuniyet düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç çerçevesinde 2014 yılında Isparta ili merkez, Yalvaç ve Eğirdir ilçelerinde bu hizmetten faydalanan 160 hasta yakınına anket uygulanmıştır. Anketler yoluyla elde edilen veriler SPSS 21.0 programı ile analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde frekans ve faktör analizlerinden yararlanılmıştır. Hasta yakınlarına uygulanan anketten elde edilen verilere göre hasta yakınlarının Isparta ili merkez ve ilçelerinde sunulan evde sağlık hizmetlerinden genel olarak memnun oldukları görülmüştür. İl ve ilçelerde bu hizmeti alan hasta yakınlarının memnuniyet düzeylerinin karşılaştırılmasına göre ilçelerde bu hizmet alanlar il merkezinde bu hizmeti alanlara göre daha fazla memnun oldukları tespit edilmiştir. Evde sağlık hizmetini almaya yönelik başvurma sürecine ilişkin ortaya çıkan bulgulara bakıldığında evde sağlık hizmeti ile ilgili tanıtım eksikliği, hizmete başvuru ile hizmetin alınmaya başlaması arasındaki sürenin uzunluğu ve hasta bilgileri takibi için otomasyon sisteminin olmaması gibi olumsuzlukların olduğu görülmektedir.
863
880

REFERENCES

References: 

Astarita, T., Materna, G. ve Blevins, C. (1998), Competency in homecare, Jones & Bartlett Learning,
Başgül, Ç., Keskin, İ., Kara, H., Yalçın, S. ve Aksoy, M. (2011), ‘Sağlık Alanında Yeni Bir Hizmet: Evde Sağlık Hizmeti’, Ankara İl Sağlık Müdürlüğü Sağlığın Başkenti Dergisi, 20:50-56.
Danış, Z. M. ve Danış, Y. (2006), ‘Küreselleşme Sürecinde Toplum Temelli Bakım Anlayışı Ve Sosyal Hizmet: Türkiye Örneğinde Bir Model Önerisi’, Küreselleşen Dünyada; Sosyal Hizmetlerin Konumu, Hedefleri ve Geleceği Sempozyum Sunum Kitabı, Antalya.
Genç, Y. ve Alptekin, K. (2012), ‘Korunmaya Muhtaç Yaşlılara Evde Sağlık Ve Bakım Hizmeti Sunulması” Adlı Proje Üzerine Bir Araştırma’, Yalova Sosyal Bilimler Dergisi, 5: 76-92.
Intermediate Care-Hospital-At-Home İn Chronic Obstructive Pulmonary Disease: British Thoracic Society Guideline, http://www.britthoracic.org.uk/Portals/0/Guidelines/Intermediate%20Care%...
Jernigan, J. K. (2009), ‘What is the Difference Between Home Careand Home Health http://voices.yahoo.com/what-difference-between-home-care-home-3447178.h...’, Erişim Tarihi: 02.01.2014.
Oğlak, S. (2007), ‘Uzun Süreli Evde Bakım Hizmetleri Ve Bakım Sigortası’, TurkishJournal of Geriatrics, 10 (2): 100-108.
A. YEŞİLTAŞ, O. ADIGÜZEL
Çankırı Karatekin Üniversitesi SBE Dergisi 7(1): 863-880
880
Şahin, T. K., Bakıcı, H., Bilban, S., Dinçer, Ş., Yurtçu, M. ve Günel, E. (2005), ‘Meram Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Servisinde Yatan Hasta Yakınlarının Memnuniyetinin Araştırılması’, Genel Tıp Dergisi,15 (4): 137-142.
Tanlı, S. ve Utku, T. (2008), ‘Evde Bakımda Organizasyon ve Etik Sorunlar’, Türk Yoğun Bakım Derneği Dergisi, 6 (4):58-63.
Tuna, Y. R., Özdemir, Ü., Güden, E., Demirel, İ., Öksüzkaya, A. (2012), ‘Evde Sağlık Hizmetleri Kayseri Örneği’, 15.Ulusal Halk Sağlığı Kongresi, Bursa.
Yorulmaz, M., Özata, M., Küçükkendir, H. ve Demirkıran, M. (2013), ‘Sağlık Bakanlığı Evde Sağlık Hizmetleri Uygulaması: Konya İli İle İç Anadolu Bölgesi Ve Türkiye Geneli Verilerinin Karşılaştırılması’, Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, 4 (8):1-13.
Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği, Resmi Gazete, Tarih: 25.01.2013 Resmi Gazete Sayısı:28539, http://www.ailehekimligi.gov.tr/index.php?option=com_content&view=article& 72: aile-hekimlii-uygulama yoenetmelii&catid=102:gorusler, ErişimTarihi: 24.12.2013.
Sağlık Bakanlığınca Sunulan Evde Sağlık Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönerge http://www.saglik.gov.tr/TR/belge/1-339/yonergeler.html Erişim tarihi: 17.11.2013.
WHO, Long Term Care Laws in Five Developed Countries: A Review.http://whqlibdoc.who.int/hq/2000/WHO_NMH_CCL_00.2.pdf.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com