You are here

11 No'lu Türkiye Muhasebe Standardı-Finansal Bilgilerin Bölümlere Göre Raporlanması (Ums-14 ile Karşılaştırmalı Olarak)

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (Original Language): 
Finansal bilgilerin bölümlere göre raporlanması, işletmenin faaliyette bulunduğu farklı endüstri kollarında ve coğrafi bölgelerdeki oransal büyüklükleri, kâr dağılımları ve büyüme eğilimleri ile ilgili hususlarda bilgi verecek finansal tabloları kullananların, bölümlere ayrılmış bir işletmenin tümü hakkında daha doğru yargıya varabilmelerini sağlamak amacı gütmektedir. Muhasebe standartları muhasebe çalışmalarının yöntemini belirler. Muhasebe standartları açık olarak uygulamaya yönelik kuralları ifade eder. Muhasebe ilkeleri genel olarak muhasebe standartları aracılığıyla uygulamaya geçirilir ve muhasebe politikalarının belirlenmesine esas olur.1 TÜRMOB un desteği ile faaliyetlerini sürdüren T.Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu (TMUDESK)'in amacı, tüm ülkede faaliyette bulunan işletmelerin ve diğer kuruluşların finansal tablolarının düzenlenmesini esas alarak, muhasebe ilkelerinde tekdüzeni gerçekleştirmektir. TMUDESK, ulusal muhasebe standartlarını saptarken, Türk ekonomisi ve işletmelerinin yapısı ve gereksinimlerini göz önünde bulundurmakta ve saptanan standartların uluslararası muhasebe standartları ile uyumlu olması ilkelerini göz önünde bulundurmaktadır. Kurul, günümüze kadar 19 adet muhasebe standardı yayımlamış olup, bunların arasında olan 11 no'lu standart 1. 1.1997 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.2
111
124

REFERENCES

References: 

ACAR, P., "Uluslararası Muhasebe Standartları", Uluslararası Mali Standartlar, T.C.Maliye Bakanlığı, Ankara, 2002,
BAĞCI, H., "Ulusal Muhasebe Standartları ve Uluslararası Standartlarla Uyum", XVII.Türkiye Muhasebe Kongresi Bildiriler Kitabı, TÜRMOB, İstanbul, 10-12 Ekim 2002.
BURSAL,
N
. ve Y. ERCAN, Maliyet Muhasebesi, Açıköğretim Fakültesi Yayınları no; 476. Eskişehir, 2001.
CEMALCILAR, Ö., "Muhasebenin Amaçlarına ulaşmada Muhasebenin Kuramsal Yapana Bağlılığın Gereği ve Önemi", Muhasebe ve Denetime Bakış Ocak 2003, .
JOHN M. B., BUBAH J,V.
WEYREH
, Financial Reporting For Segments, CICA, Canada, 1992
KOÇ, Y. Y., "XV.Dünya Muhasebe Kongresi", MÖDAV Bülteni, Ocak 1998.
SAĞLAM, N., Bölümsel Raporlama ve Uygulaması, T.C.Anadolu Üniversitesi Yayınları No;1282, Eskişehir, 2001,
Türkiye Muhasebe Standartları 2000, TMUDESK, Seri no; 2, Ankara, 1999.
YENİ, B., "UMS-14 Finansal Bilgilerin Bölümlere Göre Raporlanması", Uluslararası Muhasebe Standartları (1-31), TMUD, A.Hayri Durmuş, İstanbul, 1992,
YÜKÇÜ, S., P. EVRİM ve H. F. BAKLACI,"Muhasebe Standartlarının Eğitiminde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri", Türkiye XVI.Muhasebe Eğitimi Sempozyumu, Antalya, T.C.Anadolu Üniversitesi ESBAÇ Vakfı Yayınları No;119.1-5 ekim 1997.
YÜKSEL,Ö.,Uluslararası İşletme Yönetimi ve Türkiye Uygulamaları, Gazi Kitabevi,
Ankara,1999.
124

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com