MEASURING THE RELATIONSHIP BETWEEN THE THEORETICAL KNOWLEDGE GIVEN IN ACCOUNTING EDUCATION AND THE ACCOUNTING SECTOR PRACTICES: EVIDENCE FROM AYDIN
Journal Name:
- Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Key Words:
Keywords (Original Language):
Abstract (2. Language):
The process of globalization led to essential developments both in national and international trade. In parallel with these developments, firms need accounting as a core element to present their business activities correctly, credibly, comparably and understandably. In this sense, accounting became an important element for all firms. To meet the need for qualified work force in the area of accounting, a good number of associate degree and undergraduate degree programs are established in Turkey. However as in all sectors, the differences between theoretical knowledge gathered through education and sectoral practices present a problem in accounting sector as well.
The aim of this study is to identify if there is a significant difference between the theoretical knowledge in associate degree and undergraduate degree accounting education and the accounting sector practices. For this purpose, an interview study is implemented to independent accountants registered to Aydın Chamber of Certified Public Accountants with a simple random sampling method in order to reveal the relationship between theoretical knowledge and implementation of sector.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Günümüzde küreselleşmeyle birlikte gerek ulusal gerekse de uluslararası ticarette önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Bu gelişmelere paralel olarak, işletmeler yapmış oldukları ticari faaliyetleri, ilgili kişi ve kurumlara doğru, güvenilir, karşılaştırılabilir ve anlaşılabilir biçimde sunması için muhasebeye ihtiyaç duyacaktır. Bu anlamda muhasebe, bütün işletmelerin göz önünde bulundurması gereken önemli bir unsur olmuştur. Muhasebenin bu derece önemli bir yapıya sahip olması, muhasebe faaliyetlerini yerine getirecek kişilere olan ihtiyacı arttırmış ve bu ihtiyacın karşılanabilmesi için Türkiye'de birçok lisans ve önlisans düzeyinde muhasebecilik mesleğine yönelik bölümler açılmıştır. Ancak, her sektörde olduğu gibi muhasebecilik sektöründe de eğitim döneminde verilen teorik bilgiler ile sektör uygulamaları arasında farklılıkların olması önemli bir sorun teşkil etmektedir.
Bu çalışmanın amacı, muhasebe meslek mensuplarının lisans veya önlisans düzeyinde muhasebe alanında almış oldukları eğitim ile sektör uygulamaları arasında belirli bir farklılığın olup olmadığının tespit edilmesidir. Bu amaçla, Aydın Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO)'na kayıtlı mali müşavirlere basit tesadüfi örnekleme yoluyla mülakat yöntemi yapılıp teorik bilgi ile sektör uygulaması arasındaki ilişki ortaya konulmaya çalışılmıştır.
FULL TEXT (PDF):
- 2