You are here

CUMHURİYET KADINLARINDAN YAŞAYAN BİR ÖRNEK: TİMSAL KARABEKİR YILDIRAN

A LIVING EXAMPLE OF REPUBLICAN WOMEN: TİMSAL KARABEKİR YILDIRAN

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
10.18026/cbusos.32235
Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Timsal Karabekir was born in Ankara in 1941, the third daughter of the embodiment of Kazım Karabekir. 7 years of age, who lost his father the day he finished the embodiment of Lady after the death of his father the family moved into the mansion in Erenköy, İstanbul, together with. Although a 7-year-old girl who lost her father, though this soon felt his father's behavior, kindness and love of the father. He graduated from High School in Erenköy Zihnipaşa and the British. There have been three children from her first marriage in 1960. He taught for a while, and then dealt with agriculture for a while. In 1978, he established the Uğur Tennis Facilities until 1996 in tennis and sports activities have been. Second marriage to Timsal Karabekir makes with Atilla Köymen Yıldıran along with his wife in the Eastern and southeastern provinces, "not to fight with the pen gun" concept has a series of Conference. Six thousand orphans provided shelter and education, the embodiment of a Pasha's daughter goes to his footsteps today. Founded in 1999, Kâzım Karabekir Cultural Center and founded in 2003, is among the founders of the Foundation and the Museum. This is the Foundation of the Republic of Turkey, have shed light on the close, he did manage to teach the young generation and to help history all over the place to work. In recent years, also with a comprehensive conference series. This Conference is ' the Dardanelles to the Republic ', ' get right ' Past and remember that tomorrow is collected under the headings. Their Embodiment in accordance with Timsal Karabekir's life, memories, conferences, studies and the Organization of the Republic of Turkey, in order to understand the process and continue the establishment is very important in terms of. Especially a Turkish woman is this a separate perspective on the situation. Indeed, the embodiment of Timsal Karabekir"s father Fevzi Çakmak with Kazım Karabekir 's, witness the wedding of Atatürk and Latife Lady marriage did expression of Mustafa Kemal Atatürk, the more formal your wedding application implements a modern-style marriage even when the various religious communities.Therefore this study with the national struggle and Turkey is one of the important personalities of Kazım Karabekir's daughter is the embodiment of Timsal Karabekir Yıldıran through Establishment of the Republic of Turkey after the Turkish family, society, and the woman, considering issues such as the political and cultural structure is intended to be placed.
Abstract (Original Language): 
General Kâzım Karabekir'in üçüncü kızı olan Timsal Karabekir 1941 Ankara doğumludur. 7yaşını bitirdiği gün babasını kaybeden Timsal Hanım, babasının vefatından sonra ailesi ile birlikte İstanbul Erenköy'deki köşke yerleşmiştir. Her ne kadar 7yaşında babasını kaybetmiş bir kız çocuğu olsa da bu kısa sürede baba sevgisini, şefkatini babasının davranışlarından hissetmiştir. Erenköy Zihnipaşa ve İngiliz High School'u bitirmiştir. 1960 yılındaki ilk evliliğinden üç çocuğu olmuştur. Bir süre öğretmenlik yapmış, daha sonra da bir süre ziraat ile ilgilenmiştir. 1978yılında 'Uğur Tenis Tesislerini kurarak 1996 yılma kadar tenis ve spor faaliyetlerinde bulunmuştur. İkinci evliliğini Atilla Köymen Yıldıran ile yapan Timsal Karabekir eşi ile birlikte Doğu ve Güneydoğu illerinde "silahla değil kalemle savaşmalıyız" anlayışında bir seri konferans vermiştir. Altı bin yetime barınak ve eğitim sağlamış bir paşa kızı olan Timsal Karabekir de bugün onun izinden gitmektedir. 1999'da kurulan Kâzım Karabekir Kültür Merkezi'nin ve 2003 yılında kurulan Kâzım Karabekir Vakfı'nın ve Müzesi'nin kurucuları arasındadır. Bu vakıf ile Türkiye Cumhuriyetine hizmet etmek, yakın tarihimize ışık tutmak, ulaşabildiği her yere yardım edebilmek ve genç nesile tarihimizi öğretmek için çalışmaktadır. Son yıllarda da kapsamlı bir konferans serisini gençlerle buluşturmaktadır. Bu konferanslarının konusu 'Çanakkale'den Cumhuriyete', 'Dünü unutma ki yarına hakkın olsun' başlıkları altında toplanmaktadır. Bunların doğrultusunda Timsal Karabekir'in hayatı, anıları, konferansları, çalışmaları Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş aşamalarını, kuruluşunu ve devam sürecini anlayabilmek ve anlatabilmek açısından oldukça önemlidir. Özellikle de bir Türk kadını olması da bu duruma ayrı bir bakış açısı kazandırmaktadır. Nitekim Timsal Karabekir'in babası Kazım Karabekir'in Fevzi Çakmakla birlikte, Atatürk'ün Latife Hanımla evliliğinde nikâh şahitliğini yaptığını ifade etmesi de Mustafa Kemal Atatürk'ün daha resmi nikâh uygulaması yokken bile modern tarzda bir evlilik usulünü uyguladığını göstermektedir. Bundan dolayıdır ki bu çalışma ile I. Dünya Savaşı, Milli Mücadele ve Türkiye Cumhuriyeti'nin önemli simalarından biri olan Kazım Karabekir'in kızı Timsal Karabekir Yıldıran aracılığıyla Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşu ve sonrasının Türk ailesi, toplumu, kadını, siyasi ve kültürel yapısı gibi konuların ele alınarak ortaya konulması amaçlanmaktadır.
151
178

REFERENCES

References: 

Timsal KARABEKİR YILDIRAN ile 29 Kasım 2013 tarihinde yapılan görüşme.
Timsal KARABEKİR YILDIRAN'ın arşivi. (fotoğraflar, belgeler)
ÇALIŞLAR, İpek (2006), Latife Hanım, İstanbul, Doğan Kitap.
İNAN, Afet (1989), İzmir İktisat Kongresi (17 Şubat-4 Mart 1923), Ankara, TTK Basımevi.
İnsan ve Asker Kazım Karabekir (2009), İstanbul, Yapı Kredi Kültür Sanat yayıncılık.
KARABEKİR, Kazım (2001), İktisat Esaslarımız-Hatıra ve Zabıtlarıyla 1923 İzmir İktisat Kongresi, İstanbul, Emre yayınları.
KARABEKİR, Kazım (2000), 1917-20 Arasında Erzincan'dan Erivan'a Ermeni Mezalimi, İstanbul, Emre yayınları.
KAZIM KARABEKİR MÜZESİ (fotoğraflar, belgeler).
ÖKÇÜN, A.Gündüz (1971), Türkiye İktisat Kongresi 1923-İzmir, (Haberler-Belgeler-Yorumlar), Ankara.
YEŞİL, Ahmet (2001), Türkiye Cumhuriyetinde İlk Teşkilatlı Muhalefet Hareketi Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası, Ankara, Cedit neşriyat.
ZÜRCHER, Erik Jan (1992), Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası, (çev: Gül Çağalı Güven), İstanbul, Bağlam yayıncılık.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com