AN ASSESSMENT ON BARREL VAULTED TOMBS OF KELENDERIS
Journal Name:
- Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Key Words:
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
Kelenderis ancient city is one of the important harbors in Central Rough division of Cilicia Region in East Mediterranean world. Barrel vaulted tombs are placed in the West and North necropolies of the ancient city. These are investigated in two main groups in accordance with typological features; one floored and two floored. One floored tombs divided into two sub groups as
single
chamber with pronaos and single chamber with arcesolium. Researches in the region revealed that the most similar ones to the two floored type and single chamber with pronaos type tombs exist in Anemurium, Antiocheia ad Cragum, Selinus, lotape, Syedra and Ovabaşı necropolises. Barrel vaulted tombs with similar features in these ancient cities are dated to A.D. 2nd-3rd centuries by comparison to Anemurium samples. This range of date is also applicable for Kelenderis samples. No other counterpart of the single chamber type tombs of Kelenderis with arcesolium has been detected, thus it can be said that this type is unique to the region. The architectural features of the tombs considered alone, it is not possible to make a chronological order as they consist solely of empty burial chambers. This is also relevant for burial customs. There is not much evidence that could be associated with burial cults. However, it has been discovered in light of the evidence obtained from archaeological excavations and descriptions of itinerants who visited the city in 19th century that burials were made in sarcophagi placed into the tombs. It is possible to explain the fact that the Vaulted Tombs of Kelenderis are without ornaments and smaller than the other ones in Cilicia Region by the partial loss of city's prominence and power in the period.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Kelenderis antik kenti, Doğu Akdeniz dünyasında yer alan ve antik çağda Kilikya Bölgesi olarak adlandırılan bölgenin, Orta Dağlık bölümündeki önemli liman şehirlerinden birisidir. Tonozlu mezarlar kentin Batı ve Kuzey nekropollerinde görülmektedir. Tipolojik özelliklerine göre tek katlı ve iki katlı olarak iki ana grup altında değerlendirilen mezarların tek katlı örnekleri ön odalı ve tek odalı arkesollü olmak üzere iki alt gruba ayrılmıştır. Bölgede yapılan araştırmalarda Kelenderis'de tespit edilen ön odalı ve iki katlı mezarların en yakın benzerleri Anemurium, Antiocheia Cragum, Selinus, lotepe, Syedra ve Ovabaşı nekropollerinde görülmektedir. Bu kentlerdeki benzer özellikteki tonozlu mezarlar, Anemurium örnekleriyle karşılaştırılarak M.S. Il-lll. yüzyıllar arasına tarihlenmiştir. Bu tarih aralığı Kelenderis örnekleri içinde geçerlidir. Kelenderis tek odalı arkesollü tonozlu mezarlarının ise bölgede herhangi bir benzer örneği tespit edilmemiş olup, bu tipin bölge için ünik olduğu anlaşılmıştır. Kelenderis tonozlu mezarlarının kendi içinde salt mimari özellikleri değerlendirildiğinde, sadece boş birer mezardan oluşmalarından dolayı, mezarlar içinde kronolojik sıralama yapılamamıştır. Bu durum gömü geleneği için de geçerlidir. Mezarlarda ölü kültü ile ilişkilendirebileceğimiz çok veri yoktur. Ancak kazılarda elde edilen ve kenti 19. yüzyılda gezen seyyahlardan elde edilen veriler ışığında mezarlara lahitlerle gömü yapıldığı anlaşılmıştır. Kelenderis Tonozlu Mezarları'nın Kilikya Bölgesi'ndeki diğer tonozlu mezarlara göre daha küçük ebatlı ve süslemesiz olmasını, o dönemde Kelenderis'in önemini ve gücünü kısmen kaybetmesiyle açıklamak mümkündür.
- 1