Education activities in Selçuks and General outlook of Scientists in Selçuks period.
Journal Name:
- Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Key Words:
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
The most important progress in education in the Selçuks period is the establishment of medreses which were higher education intitutions. Before the foundation of the medreses education activities were hold in the mosques, küttaps, book sellers, palaces, scientists houses and some other places in the world of İslam.
The Greek classics and the books written in the east were translated into Arabic in the Emevid period. These activities were increased in the early period of the Abbasid state and a centre called "Beytü'l-Hikme" was opened for these activitie, in the Baghdad. Later, instead of this centre, translation and publication school was established and those continued to operate until the 10th century. The Dâru'l-Ilms which was founded in 395 (1005) did not help these activities affectively.
İn the early period of Selçuks medreses was established. İn the medreses, medicine, astronomy mathematics, philosophy and history together with theological sciences were in educationalprogrammes. So many scientists contributed to science in thatperiod.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Selçuklular devrinde eğitim alanında en büyük yenilik yüksek öğretim müesseseleri olan medreselerin kurulmasdr. islâm dünyasında medreseler kurulmadan önce eğitim faaliyetleri câmi, küttâp, kitapçı dükkanlar, bilginlerin evleri ve saraylar gibi çeşitli yerlerde yaplıyordu.
Yunan klasikleri ve doğu eserlerinin Arapça'ya tercümesi Emevîler devrinde balad. Abbasî Devleti'nin ilk zamanlarında hızlanan bu faaliyetler için Bağdad'ta Beytü'l-Hikme adnda bir merkez kuruldu. Daha sonra bunun yerine kurulan tercüme ve telif okulu varlığını X. Asnn başlarına kadar sürdürdü. 395 (1005) yılından itibaren kurulan Dâru'l-İlmler ise faydalı olmad.
Selçukluların ilk devirlerinde ise medreseler kurulmaya başland. Zamanın üniversitesi olan medreselerde dinî ilimlerin yanında tıp, astronomi, matematik, felsefe ve tarih gibi müsbet ilimler de okutuluyordu. Bunun neticesi olarak çeşitli alanlarda pek çok ilim adamı yetiştirilmiştir.
FULL TEXT (PDF):
- 1
67-79