You are here

DOMUZTEPE’NİN ARKEOLOJİK ALTYAPISININ GÜNCEL TOPOĞRAFYA İLE DEĞERLENDİRİLMESİ

EVALUATION OF ARCHAEOLOGICAL INFRASTRUCTURE OF DOMUZTEPE WITH CURRENT TOPOGRAPHY

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.18560/cukurova.1068
Abstract (2. Language): 
The Çukurova region and especially around the Ceyhan River have been home to many civilizations from ancient settlements to the present day. For this reason, the mapping of all the archeological excavations to be carried out in the historic areas in this area is of great importance for the discovery of archaeological settlements. Therefore, there is a great deal of responsibility and duties for geomatics engineers in this area. In this context, this study aims to evaluate the archaeological infrastructure of Domuztepe with current topography, revealing the importance of interdisciplinary researches in archeology and map engineering scale. Three-dimensional topographic map of the settlement area and the settlement of the Osmaniye Province Domuztepe Archaeological Settlement where the excavations were carried out by Prof. Dr. Halet Çambel, is made from purchase method of classical that is polar coordinate method. This map has been produced by the help of field works depending on coordination (X, Y) and elevation (Z) net of the country. By the help of this study Domuztepe’ maps pre-excavation has been compared than the changes have been determined after excavation in the progressive process. Moreover, in this study aimed to contribute excavation works in the region that has been planning to made in the future, to determine the points that helps measurement and producing maps, is aimed to reflect pre-position of possible 3D modeling and benefits from evaluation.
Abstract (Original Language): 
Çukurova Bölgesi ve özellikle Ceyhan Nehri çevresi, eski yerleşimlerden günümüze kadar birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Bu nedenle bu bölgedeki tarihi alanlarda yapılacak olan tüm arkeolojik kazıların haritalanması çalışmaları arkeolojik yerleşim alanlarının ortaya çıkarılması açısından büyük önem taşımaktadır. Dolayısıyla bu konuda harita (geomatik) mühendislerine büyük sorumluluk ve görevler düşmektedir. Bu bağlamda, Domuztepe’nin arkeolojik altyapısının güncel topoğrafya ile değerlendirilmesini amaçlayan bu çalışma, disiplinlerarası araştırmaların önemini arkeoloji ve harita mühendisliği ölçeğinde ortaya koymaktadır. Prof. Dr. Halet Çambel tarafından kazı çalışmalarının yürütüldüğü Osmaniye İli Domuztepe Arkeolojik Yerleşmesi’nde arazi yapılanması ve üzerindeki yerleşim alanının üç boyutlu topoğrafik haritası, klasik alım yöntemlerinden kutupsal alım yöntemi ile yapılmıştır. Bu harita, ülke koordinat (X, Y) ve kot ağına (Z) dayalı olarak yapılan yersel çalışmalarla üretilmiştir. Kazı sonrası rölöve alım niteliğinde olan bu çalışma ile Domuztepe’nin kazı öncesi haritaları karşılaştırılarak, höyük üzerinde ilerleyen süreçte meydana gelen değişiklikler saptanmıştır. Ayrıca bu çalışma ile ileride bölgede yapılması planlanan kazı çalışmalarına katkıda bulunulması, ölçüm ve harita yapımı için gerekli olan noktaların saptanması, olası 3B modellemenin önceki durumu yansıtması ve değerlendirmelerde yararlanılması amaçlanmaktadır.
1
21

REFERENCES

References: 

Akman, M., Çambel, H. (2007). Karatepe-Aslantaş ve Domuztepe 2005 Yılı Çalışmaları. 28. Kazı Sonuçları Toplantısı, 1. Cilt, 7-14.
BÖHHBYY. (2005). Büyük Ölçekli Harita ve Harita Bilgileri Üretim Yönetmeliği. TMMOB, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası.
Çambel, H. (1986). Domuztepe: Son Araştırmalar Işığında Yeni Bir Değerlendirme. Anadolu Araştırmaları, 10, 31-50.
Çambel, H., Özdoğan, M. (1985). 1983 Yılı Domuztepe Çalışmaları. VI. Kazı Sonuçları Toplantısı, 259-272.
Çambel, H., Işın, M.A., Sadler, S. (1987). Karatepe - Aslantaş ve Domuztepe 1985 Yılı Çalışmaları. VIII. Kazı Sonuçları Toplantısı, I, 329-343.
Çambel, H., Işın, M.A., Sadler, S. (1989). Karatepe - Aslantaş ve Domuztepe 1986 ve 1987 Yılları Çalışmaları X. Kazı Sonuçları Toplantısı, I, 331-352.
Demirkesen, A.C., Özlüdemir, M.T., Demir, H.M. (2005). Kapadokya Örneğinde Tarihi ve Kültürel Mirasın Korunması ve Bu İşlemlerde Harita Mühendislerinin Yetki ve Sorumlulukları. TMMOB Harita ve
DOMUZTEPE’NİN ARKEOLOJİK ALTYAPISININ GÜNCEL TOPOĞRAFYA İLE DEĞERLENDİRİLMESİ 9
ÇUKUROVA ARAŞTIRMALARI DERGİSİ
CİLT 3, SAYI 1, YAZ 2017
Kadastro Mühendisleri Odası, 10. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı, Editör 28 Mart-1 Nisan, 1-10, Ankara.
Girginer, K.S. (2000). Tepebağ Höyük (Uru Adania) Kizzuwatna Ülkesinin Başkenti miydi?, Efsaneden Tarihe, Tarihten Bugüne, Adana: Köprü Başı. Editörler: E. Artun-M. F. Koz, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, 70-85.
Girginer, K.S. (2001). Kizzuwatna Ülkesindeki Önemli Olaylara Kısa Bir Bakış, Kizzuwatnalı (Adana) Kraliçe Puduhepa Anısına Denemeler. Adana: Adana Kültür ve Sanat Derneği Yayınları, 9-18, Adana.
HGK (2016). Harita Genel Komutanlığı. http://www.hgk.msb.gov.tr/, Erişim: Ekim 2016.
İlçi, V. ve Ozulu, İ. M. (2016). PPP Yönteminin Arkeolojik Amaçlı Ölçme Uygulamalarında Kullanabilirliği: Şapinuva Kazı Alanı Örneği. Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi, Cilt: 8, No: 3, 1-9, 2016 (xx-xx), DOI: 10.15659/hartek.16.09.303, www.haritateknolojileri.com, e-ISSN: 1309-3983, Erişim: Mayıs 2017.
Nacar, F. (2003). Karatepe ve Domuztepe’nin Arkeolojik Altyapısının Güncel Topoğrafya İle Karşılaştırılmasının Yapılarak Bu Topoğrafya Üzerine Olası İnsan Etkilerinin Saptanması, Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Arkeometri Anabilim Dalı, 127 sayfa, Adana.
Nacar, F. ve Erdem, N. (2016). Karatepe ve Domuztepe’nin Arkeolojik Altyapısının Güncel Topoğrafya İle Karşılaştırılmasının Yapılarak Bu Topoğrafya Üzerine Olası İnsan Etkilerinin Saptanması, Stratejik Kalkınmada Kent Değerleri Sempozyumu: Osmaniye Sempozyumu, Editörler: A. A. Sezgin-A. Gerçek-T. Yolcu, 3-5 Mayıs 2016, 44-51, Osmaniye.
Ozulu, I.M., Süel, M., Tombuş, F.E., Coşar, M. and Şahin, M. (2012). The Importance of Maps at the Archaeological Excavations Works. FIG Working Week 2012, 1-11, 6-10 May, Rome, Italy.
DSİ (2016). http://bolge06.dsi.gov.tr/anasayfa, Erişim: Mayıs 2016.
OKM (2016). Osmaniye Kadastro Müdürlüğü. http://www.osmaniyekadastro.gov.tr/, Erişim: Haziran 2016.
Ünal, A. (2000). Adana'da Kizzuwatna Krallığı: Taş Devrinden Hitit Devletinin Yıkılışına Kadar Adana ve Çukurova Tarihi, Adana: Köprü Başı. Editörler: E. Artun-M. F. Koz Yapı Kredi Yayınları, 41-69, İstanbul.
Ünal, A. (2006). Eski Çağlarda Çukurova’nın Tarihi Coğrafyası ve Kizzuwatna (Adana) Krallığı’nın Siyasi Tarihi, ÇÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 15(3) (Arkeoloji Özel Sayısı), 15-44.
Yomralıoğlu, T. (2000). Coğrafi Bilgi sistemleri: Temel Kavramlar ve Uygulamalar. 1.Baskı, 480 sayfa, İstanbul.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com