You are here

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN OKUMA ALİŞKANLİĞİ ÜZERİNE BİR İNCELEME (CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ TÜRKÇE EĞİTİMİ BÖLÜMÜ ÖRNEĞİ)

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of Author
Abstract (2. Language): 
Formation of reading habbit in a nation's life depends on the historical developments of spoken and written culture and also the meaning of that culture for the nation. While the reading culture has the reflections of a historical habbit from generation to generation, it may show a change as a result of social and technological devolopments. Especially the rapid inventions at our present time influence the understanding differences between generations as being in other fields. This study was carried out to estimate the students' habbits of reading papers, magazines, books in a general sense, and to determine how mass media particularly TV and internet- affect the reading activity for a selected university.
Abstract (Original Language): 
Okuma geleneğinin millet hayatında oluşumu, sözlü ve yazılı kültürün tarihi süreç içindeki gelişimine ve o millet için kazandığı anlama bağlıdır. Okuma kültürü tarihten gelen bir alışkanlığın yansımalarını taşırken bir nesilden diğer nesile, yaşanan sosyal ve teknolojik gelişmeler neticesinde, değişiklik gösterebilmektedir. Özellikle günümüzde yaşanan baş döndürücü buluşlar nesiller arası anlayış farklılığını her alanda olduğu gibi okuma alanında da etkilemektedir. Bu araştırma, üniversite öğrencilerinin gazete, dergi ve kitap okuma alışkanlıklarını genel olarak belirlemek ve kitle iletişim araçlarının -özellikle televizyon ve bilgisayar (internet) boyutuyla- okuma üzerinde nasıl bir tesir yarattığını tespit etmek amacıyla, bir üniversite örneği üzerinden gerçekleştirilmiştir.
144-167

REFERENCES

References: 

Bamberger, Richard. (1990),
Okum
a Alışkanlığını Geliştirme, (Çev. Bengü Çapar), Kültür
Bakanlığı Kütüphanecilik Dizisi: 19. Ankara. Bourdıeu, Pierre. (1997), Televizyon Üzerine, (Çev. Turhan Ilgaz), Yapı Kredi
Yayınları, İstanbul.
Gönen, Mübeccel. (2007), Öğretim Boyunca Okuma Alışkanlığı, Okuma Kültürü ve Okullarda Uygulama Sorunları Toplantısı; MEB Yayınları, s. 59-95, Ankara.
Gürcan, Halil İbrahim. (1996), Okuma Alışkanlığı ile Kitap Yayımcılığının Kültürel İletişim ve Teknolojisine Bağlı Sorunları Karşısında Türkiye Koşulları Temelinde Bir Model Önerisi, Anadolu Üniversitesi, (Basılmamış Doktora Tezi), Eskişehir.
Köktürk, Milay. (2006), Kültürün Dünyası, Hece Yayınları, İstanbul.
Meriç, Cemil. (1994), Bu Ülke, İletişim Yayınları, İstanbul.
Ong, Walter J. . (1995), Sözlü ve Yazılı Kültür, Metis Yayınları, İstanbul.
Özen, Ferhat. (2001), Türkiye'de Okuma Alışkanlığı, T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara.
Özkök, Ertuğrul. (1982), Sanat, İletişim, İktidar, Tan Yayınları, İstanbul. Savaş, Gökhan. 2004, Kitle İletişim Araçlarına Eleştirel Bir Yaklaşım, Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, S. 1, , s. 1-5

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com