You are here

Öğretmenlerin Öğretmen Liderliği Davranışlarına İlişkin Görüşleri

Teachers' Views on Teacher Leadership Behavior

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
The purpose of this study, to determine teachers' views on teacher leadership, to contribute to the teaching and learning processes, by the results that obtained and to make schools more effective. In order to determine the levels of teacher’s perception and expectation about teacher’s leadership behavior. In the study, the levels of teacher’s perception and expectation about teacher’s leadership were determined by "Teacher Leadership Scale". Scale was developed by Beycioğlu, (2009). The scale was applied in 7 primary school and 5 secondary schools, total of 450 teachers, in provinces of Sivas. As a result of this application, data analysis was done with 320 scales that returned and happened suitable for processing. While analyzing research data, t-test, has been applied; frequency, percentage, arithmetic average, standard deviation values have been considered. The research findings have shown that teachers’ expectations were higher than teacher’s perceptions about teacher’s leadership behavior. According to the results of t-test perceptions and expectations of teacher leadership, according to the variable of gender and type of school: at the level of perception there are significant differences in professional development; at the level of expectation there aren’t significant differences according to type of school and gender variables; according to the results correlated, the total variance on the level of expectation of 16% was due to the level of perception
Abstract (Original Language): 
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin öğretmen liderliği ile ilgili görüşlerini belirlemek, elde edilen sonuçlar yardımıyla eğitim ve öğretim süreçlerine katkı sağlamak ve okulların daha etkin hale getirmektir. Öğretmenlerin, öğretmen liderliği davranışlarının algı ve beklenti düzeylerini belirlemek amacıyla Sivas ilimizde 7 ilköğretim 5 ortaöğretim okulunda toplam 450 öğretmene ölçek uygulanmıştır. Bu uygulama sonucunda geri dönen ve işlenmeye uygun 320 ölçek üzerinden veri analizleri gerçekleştirilmiştir. Araştırmada öğretmenlerin öğretmen liderliği beklenti ve algıları “ Öğretmen Liderliği Ölçeği” ile belirlenmiştir. Ölçek Beycioğlu, (2009) tarafından geliştirilmiştir. Verilerin analizinde aritmetik Ortalama, Standart sapma, T testi ve Pearson Korelasyon Katsayısı teknikleri kullanılmıştır. Araştırma bulguları, öğretmenlerin Öğretmen Liderliği beklentilerinin öğretmen liderliği algılarından yüksek düzeyde olduğunu göstermiştir. T testi sonuçlarına göre ise öğretmen liderliği algı ve beklentilerinin cinsiyet ve okul türü değişkenine göre: algılama düzeyinde mesleki gelişme davranışlarında anlamlı farklılıklar gösterdiği; beklenti düzeyinde ise okul türü ve cinsiyet değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar göstermediği; korelasyon sonuçlarına göre ise beklenti düzeyindeki toplam varyansın % 16’sının algılama düzeyinden kaynaklandığı bulunmuştur.
FULL TEXT (PDF): 
93-105

REFERENCES

References: 

Aydın M. (2010). Eğitim yönetimi. İstanbul: Hatiboğlu Basım Yayım Sanayi Ticaret Limited Şirketi.
Barth, Ronald S. (2001).Teacher Leader. Phi Delta Kappa. İnternational Association For Professional Educators, 444-449 www.pdkintl.org/adresinden 12.01.2008 tarihinde alınmıştır.
Basım H. N., Şeşen H., Sözen C. ve Hazır K. (2009). Çalışanların öğrenen örgüt algısının örgütsel vatandaşlık davranışlarına etkisi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (22),55- 66.
Beycioğlu K. (2009).İlköğretim okullarında öğretmenlerin sergiledikleri liderlik rollerine ilişkin bir değerlendirme, (Yayımlanmamış Doktora Tezi).İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Malatya.
Beycioğlu K. (2010). Improving schools through teacher leadership [Öğretmen liderliği ile okulları geliştirmek], Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 16( 2), 301-303.
Börü D. ve Güneşer B. (2006). Algılanan örgütsel destek ve lider üye etkileşiminin örgütsel vatandaşlık davranışı ile ilişkisi ve güvenin rolü. Öneri Dergisi, 7 (25), 43- 58.
Bursalıoğlu, Z. (1994) Okul yönetiminde yeni yapı ve davranış. Ankara: Pegem Yayınları.
Can N. (2007). Öğretmen liderliği becerileri ve bu becerilerin gerçekleştirilme düzeyi.Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (22),263-288.
Can N. (2009). Öğretmen liderliği. Ankara: Pegem Akademi Yayınları.
Can N. (2009), Öğretmenlerin sınıfta ve okulda liderlik davranışları,Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(2),385 -399
Can N. (2010), Öğretmen liderliğinde müdürlerin etkisi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (27), 57- 66.
Çelik V. (2011). Eğitimsel liderlik. Ankara: Pegem Akademi Yayınları.
Çetin Ş., Korkmaz M. & Çakmakçı, C.(2012). Dönüşümsel ve etkileşimsel liderlik ile lider-üye etkileşiminin öğretmenlerin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkisi, Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 18 (1), 7-36.
İnandı Y. ve Özkan M. (2006). Resmi İlköğretim Okulları ve Liselerde Görev Yapan Yönetici ve Öğretmenlerin Görüşlerine Göre Müdürler Ne Derece Öğretim Liderliği Davranışları Göstermektedir? Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2(2), 123-149.
McDonald, H. and Keedy, H.L. (2002).Principals as teacher leaders in the kentucky education reform act era [microform] : laying the groundwork for high-achieving, low income schools. Paperpresented at the Annual Meeting of the American Educational Research Association, New Orleans.
Ngang T. K., Abdullah Z. ve Mey S. C. (2010). Maldivler temel eğitim okullarında öğretmen liderliği ve okul etkililiği. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, (39), 255-270.
Oğuz E. (2011), Öğretmenlerin örgütsel vatandaşlık davranışları ile yöneticilerin liderlik stilleri arasındaki ilişki. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi,17 (3), 377-403.
Olson, M. N. (1999). Groundıng our vision and ambition in 21st centuryrelity: tools and tangible outcomes whjich exemplify oxyteacher leader development andachievement. Assesment standartsist. Oxtteacher leader career portfoiıo. PaperPresented at the Annual Meeting of the Californıa Educational Research Associatıon, California.
Swanson, J. (2000). What differentiates an excellent teacher from a teacher leader? Paper Presented at the Annual Meeting of the American Educational Research Assocation, New Orleans.
Turan S. (2010). Eğitim yönetimi teori, araştırma ve uygulama. Ankara: Nobel yayın dağıtım .
Yücel C. ve Kaynak, S. (2008), Öğretmenlerin kişilik özellikleri ve örgütsel vatandaşlık davranışı. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (20), 685- 706.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com